Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ BDV 2.4 170 KM] Falowanie obrotów po raz "enty".

Silniki benzynowe
Hermanix
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Hermanix » 28 mar 2012, 18:04

Dobra jestem już na 100000% pewien, że mój silnik to BDV, a co za tym idzie nie mam ezektora tylko zawór na odpowietrzeniu. Czy zdarza się, że z tym zaworem jest coś nie tak? Dzisiaj znów byłem u mechanika pytać się co dalej skoro nie mam ezektora. Usunęliśmy błędy po raz kolejny te same (w sobotę kasowaliśmy a zrobiłem ok. 300 km). Powiedział mi żebym się dowiedział od was :) jaką masę powietrza na biegu jałowym ma pobierać? Moje auto wskazuje 5 gram / sekundę, a mechanik ma jaką nową koncepcję.

Ah. byłbym zapomniał ujawnił mi się nowy objaw, a mianowicie przy dodawaniu gazu tak do 4 tys. obrotów jest takie szarpanie jak by mi paliwa brakowało i mam wrażenie, że to ma związek z tymi obrotami. Oprócz tego kapnęliśmy się dziś z mechaniorem, że z wydechu nie pachnie tak jak powinno. Poskładajcie sobie te wszystkie informacje i pomóżcie bracia i siostry bo już mnie krew zalewa.... Z góry dzięki i pozdrawiam
Nigdy więcej diesla...

Awatar użytkownika
marek231984
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: marek231984 » 28 mar 2012, 18:20

Na jałowym chyba 3,5-3,8.Ten błąd co z hamulcami,to przez to nie masz słabych hamulców,bo masz bark podciśnienia w układzie hamulcowym.??Odłącz przepływkę i zobacz jak chodzi auto.

Hermanix
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Hermanix » 28 mar 2012, 20:59

marek231984 pisze:Na jałowym chyba 3,5-3,8.Ten błąd co z hamulcami,to przez to nie masz słabych hamulców,bo masz bark podciśnienia w układzie hamulcowym.??Odłącz przepływkę i zobacz jak chodzi auto.
Chyba mało satysfakcjonuje wolę wiedzieć na pewno :) A czy słabe ciężko stwierdzić bo ten błąd mi wyskoczył zaraz po kupnie auta więc nie wiem jak działają dobre hamulce. Z tą przepływką to dużo roboty? Jutro bym spróbował...
Nigdy więcej diesla...

Awatar użytkownika
marek231984
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: marek231984 » 28 mar 2012, 21:23

Raczej na pewno,u mnie tak jest 3,4-3,5 :] Odłącz wtyczkę od przepływki jak auto chodzi i zobacz czy jest zmiana czy nie.

Hermanix
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Hermanix » 30 mar 2012, 16:13

Właśnie wróciłem od mechaniora. Po odłączeniu przepływki jest praktycznie to samo (niewielka różnica wielkości drgaĂą). Jeszcze ją przeczyściliśmy dokładnie i w sumie jakaś tam różnica minimalna jest ale to nie to. Aha po wyczyszczeniu przepływki (nie wiem czy to od tego) masa powietrza wynosi już nie 5g/s tylko 4g/s. Zauważyłem, że nie napisałem o objawach takich jak drgania wyczuwalne na karoserii, oraz to, że przy gaszeniu silnika kiedy jest na LPG, dosłownie na sekundkę wyskakuje mi na FIS (mam pełny) znaczek hamulców i jest sygnał dźwiękowy taki jak przy każdej informacji na FIS. Kiedy gaszę auto na benzynie nie ma tego. Zatankowałem autko benzynką i testuje je teraz nie jeżdżąc na gazie (tak mi zalecił mechanik). Pierwsze spostrzeżenie jest takie, że nie widzę różnicy między LPG, a benzyną no może oprócz reakcji na gaz, która pewnie wynika z tego, że gaz jest gazem, a nie cieczą. Błagam dajcie kolejne wskazówki może razem dojdziemy bo jestem na skraju wytrzymałości psychicznej z tym defektem.

Pozdrawiam

[ Dodano: 2012-04-02, 11:00 ]
Jakieś pomysły?? Bo widzę, że temat spadł na prawdę nisko, a moja irytacja rośnie...
Nigdy więcej diesla...

gajkus
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gajkus » 07 kwie 2012, 22:30

Podmień przepływkę od innego auta i zobacz co się będzie działo. Ja miałem takie same objawy i okazało się , że to własnie przepływomierz.

pawex7x
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pawex7x » 30 gru 2013, 16:18

Rozpracował ktos to falowanie czy nie ??????

fr4n
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: fr4n » 30 wrz 2014, 01:53

Witam, nie chce zakladać kolejnego tematu dlatego pociagnijmy ten temat dalej ;)

Otóż, chciałbym wiedzieć od czego 2.4 BDV może tak w ogóle falować ?

U mnie zakres falowania jest nie wielki skacze 680 do 720 na wyzszych obrotach falowanie to zawsze +- 40 np 1300 - 1340, no ale już mi przeszkadza, ponieważ przy sprawnym multitroniku czasami te falowanie skutkuje bardzo lekkim słabo wyczuwalnym szarpnięciem, Wcześniej gdy miałem rozwalone sprzegiełka do jazdy w przód szarpało jak cholera teraz brak jakichkolwiek szarpnięć ale zostało mi to nieszczęsne falowanie. Układ zapłonowy sprawny nowe świece, cewkę podłączałem na próbę z innego i kable nie iskrzą. Posprawdzałem podciśnienia i wszystkie są szczelne, jedynej rzeczy jakiej nie robiłem to czyszczenie przepustnicy ale zostawiam to jako ostateczność (musi odpuchnąc mi ręka po wyjęciu skrzyni). W jednym miejscu mam pęknięta i zaizolowaną odmę czy auto może od niej falować ? - obecnie czekam na nia brak zamienników i idzie z niemiec czas oczekiwania 2 tygodnie. Aha VAG pokazuje błąd 2 gich katalizatorów ale to norma czekam na tulejki dystansowe. Pierwsze sady sprawdzałem działają identycznie działa ubogo bogato napięcia ok a wiec temat sąd odrzucam.
Za wszelkie sugestie serdeczne dzięki ! :)

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2018
Moje auto: Inne
Nadwozie: Inne
Napęd: Brak
Skrzynia: Automat
Paliwo: Diesel

Post autor: bendzji » 30 wrz 2014, 10:51

przepustnica i np. zapchana czy nieszczelna odma jak najbardziej mogą być przyczyną falowania obrotów - u mnie po wyczyszczeniu przepustnicy i wymianie ezektora multitronic chodzi idealnie , wcześniej zdarzyło mu się czasem delikatnie szarpnąć przy ruszeniu

fr4n
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: fr4n » 30 wrz 2014, 10:54

Dzięki za odpowiedź. Sprawdzałem wczoraj schematy i nie jestem do końca pewny czy w moim silniku występuje ezektor. Postaram się dziś to sprawdzić

krzychu81
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krzychu81 » 30 wrz 2014, 21:30

Cześć ja mam podobny problem mam a6 2.4 v6 177km i lekie drzzenia na wolnych i przy 1100 obrotow ale swiece wygladają ładnie piszecie o przepustnicy zdemątowac ja i umyc ?

fr4n
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: fr4n » 01 paź 2014, 01:28

Sprawdziłem bdv nie posiada ezektora. Co zatem posiada w zamian?

Awatar użytkownika
phpbb3 forum A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: phpbb3 forum A6 » 01 paź 2014, 08:53

krzychu81 pisze:Cześć ja mam podobny problem mam a6 2.4 v6 177km i lekie drzzenia na wolnych i przy 1100 obrotow ale swiece wygladają ładnie piszecie o przepustnicy zdemątowac ja i umyc ?
piszesz o drżeniu a tutaj temat o falowaniu, sprecyzuj dokładnie co się dzieje. drżenie auta to może być przyczyna zużytych poduszek pod silnikiem czy skrzynią biegów. oczywiście mycie i adaptacja przepustnicy nie zaszkodzą nawet jeśli nie to jest przyczyną. użyj szukajki i poczytaj bo na forum jest już masa podobnych tematów

[ Dodano: 2014-10-01, 08:53 ]
fr4n pisze:Sprawdziłem bdv nie posiada ezektora. Co zatem posiada w zamian?
nie wiem czy posiada coś w zamian ale powinieneś zacząć od rzeczy najbardziej prawdopodobnych czyli jednak czyszczenie i adaptacja przepustnicy oraz wyczyszczenie i uszczelnienie odmy. dlaczego przepustnicę jak piszesz zostawiasz jako ostateczność skoro to jedna z najczęstszych przyczyn falowania?

fr4n
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: fr4n » 01 paź 2014, 11:14

nie wiem czy posiada coś w zamian ale powinieneś zacząć od rzeczy najbardziej prawdopodobnych czyli jednak czyszczenie i adaptacja przepustnicy oraz wyczyszczenie i uszczelnienie odmy. dlaczego przepustnicę jak piszesz zostawiasz jako ostateczność skoro to jedna z najczęstszych przyczyn falowania?
Choćby dlatego, że jest trudny dostęp oraz ponad to trzeba spuścić płyn chłodzący aby ja wymontować bo jest ogrzewana. W ostateczności się za to zabiorę, ehmm śruby trzeba odkręcać znowu po omacku.

zguba79
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: zguba79 » 05 lis 2017, 13:22

Witam Panowie. Ja mam problem z obrotami ale w trakcie jazdy. Jak jadę powiedzmy ok 80 km/h na równej drodze i trzymam gaz delikatnie to jest ok. Jak wcisnę trochę ale nie ta żeby konkretnie przyspieszył tylko np. jak jest delikatnie pod górkę to zaczynają mi obroty falować w przedziale ok 200-300 obr/min. Jak wcisnę mocno to jest ok. Objawy takie jakbym delikatnie pedałem gazu ruszał , wciskał i odpuszczał. Ktoś spotkał się z czymś takim?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja