Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ ANB 1.8 150 KM] falowanie na drivie

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
atlas audi a6

[ ANB 1.8 150 KM] falowanie na drivie

Post autor: atlas audi a6 » 01 mar 2013, 16:39

Witam wszystkich

Krótkie pytanie bo tematów wiele o tym ale odpowiedzi nie znalazłem. Otóż, jak dojeżdżam do świateł i się zatrzymuje to po zatrzymaniu przez chwile falują obroty. Po chwili się uspokaja. Mam tipa. W innych przypadkach nic nie faluje

z góry dziękuję za podpowiedzi

Forum Audi A7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: A6 Forum
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 ARJ 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: Forum Audi A7 » 01 mar 2013, 20:41

Przyczy może być wiele, zaczynając od niedostatecznej regulacji lpg jak poprzez źle dobrane graty, ( ciekawe jaki masz reduktor ?? ) po jekieś problemy po stronie pb.
Czyli trzeba podpiąć vaga.

atlas audi a6

Post autor: atlas audi a6 » 02 mar 2013, 12:07

Gaz jest dobrze dobrany to STAG 4 i idealnie wyregulowany. Nie ma na Vagu żadnych błędów poza wypadaniem zapłonu ale to już stwierdzone, że przez cewkę. Falowanie jest na benzynie i gazie. Ktoś mi powiedział, ze to może być przez zapchaną odmę (???) ale nie bardzow iem o co komon

Forum Audi A7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Forum Audi A7 » 02 mar 2013, 12:25

atlas1977 pisze:Gaz jest dobrze dobrany to STAG 4 i idealnie wyregulowany. Nie ma na Vagu żadnych błędów poza wypadaniem zapłonu ale to już stwierdzone, że przez cewkę
Brak błędów wcale nie musi świadczyć o idealnej regulacji, zerknij w korekty, a najlepiej wrzuć logi.
A ponawiam pytanie jaki masz włozony reduktor ??
A pytam dlatego gdyż nie wszystkie reduktory nadają się do silników z turbo, a co może mieć związek z Twoim problemem.

atlas audi a6

Post autor: atlas audi a6 » 04 mar 2013, 12:02

zavali czy zavoli jakoś tak, ogólnie jak kupiłem autko to nie falowały obroty. Teraz mam nowe turbo i po wymianie się zaczęło. Możliwe że muszę adaptację przepustnicy jeszcze raz po wymianie turbo robić? Pytam bo poprzednia turbina nie działała wogóle.

Dagoth
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Dagoth » 04 mar 2013, 12:29

przegladajac forum zawsze znawcy tematów zwalaja na LPG wszystko :P owszem przyczyn jest duzo falowania obrotów ale LPG do tego nic nie ma...

niedrożna odma tez moze miec wpływ... musisz przeczyscic wszystkie przewody co ida od pokrywy zaworów na lewo i na prawo silnika

co do wypadajacych zapłonów to zmieniles cewke? i na jakich swiecach auto jezdzi?
Mercedes W124 2.0i -pierwsze auto ;)
VW Passat 1.8T AEB -pierwsze z salonu :P
Hyundai Tiburon V6 2.7 -nawet ciekawa przygoda...
Seat Ibiza 1.9TDI 131KM ASZ -taczanka
Audi A6 C5 1.8T AWT -to jest to...

atlas audi a6

Post autor: atlas audi a6 » 04 mar 2013, 14:29

Hej
Jak zmieniałem turbo to oglądałem większość przewodów i te które budziły moją wątpliwośc wymieniłem. Włożyłem nowe świece NGK dokładnie takie jakie zaleca producent. Cewki jeszcze nie zmieniałem. Zauważyłem, że to szarpanie na gazie jest bardziej odczuwalne, lecz na beznynie też występuje. Odma w tym silniku to istna makabra zaczyna się na dole i ciągnie przez pół silnika ;(

Dagoth
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Dagoth » 04 mar 2013, 14:53

Cewki po zalozeniu LPG zawsze padaja... wiec zmien wszystkie 4 bo i tak padna :P

przed czyszczeniem odpowietrzenia skrzyni korbowej zamów plastik co idzie od filtra oleju bo zazwyczaj w rekach rozpada sie... u mnie odrazu tez trójnik gumowy rozsypał sie... godzina/dwie roboty dla znawcy tematu ;)
Mercedes W124 2.0i -pierwsze auto ;)
VW Passat 1.8T AEB -pierwsze z salonu :P
Hyundai Tiburon V6 2.7 -nawet ciekawa przygoda...
Seat Ibiza 1.9TDI 131KM ASZ -taczanka
Audi A6 C5 1.8T AWT -to jest to...

Forum Audi A7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Forum Audi A7 » 04 mar 2013, 19:36

atlas1977 pisze: Otóż, jak dojeżdżam do świateł i się zatrzymuje to po zatrzymaniu przez chwile falują obroty. Po chwili się uspokaja.

Masz odpowiedÂź. Zavoli nie nadaje się do silników doładowanych gdyż generuje przerosty ciśnienia po cutoffie i pewnie dlatego to falowanie obrotów.

Awatar użytkownika
phpbb3 forum A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: phpbb3 forum A6 » 04 mar 2013, 19:38

zanim zaczniesz rozbierać pół auta zrób czyszczenie i adaptację przepustnicy, najmniej roboty i jeśli zrobisz sam to bez kosztowe. dopiero jak to nie da efektu zajmij się czymś kolejnym. w większości przypadków jednak to pomaga.

atlas audi a6

Post autor: atlas audi a6 » 04 mar 2013, 20:10

Co do reduktora Zavili to słyszałwem rózne opinie. Wiel uturbionych aut posiada Zavoli+Valtek i sobie radzą. Nie wiem czy to zwykły reduktor czy też Zavoli S lub Turbo, jutro sprawdzę. Co do odmy to tak sobie myślę, że jak ją złapię to się rozpadnie. Sam plastik to jakieś 100pln w serwisie więc bez krzywdy. Zauważyłem jeszcze dziś, że jedo z podciśnień jest płaskie jak stół, wessane do wewnąrz co z pewnością nie pomaga. I to właśnie podciśnienie od odmy. W sobotę rozbiórka i sprawdzanie po kolei. Tymczasem dziś zacne 200km/h bez zadnego trudu więc myślę że i tak nie jest najgorzej :) Dam znać jak coś poprawię.

[ Dodano: 2013-04-05, 13:27 ]
odma wymieniona częściowo, uszczelniona i czysta...problem już się nie pojawia :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja