Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

brak oleju w silniku czy mogło uszkodzić silnik

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Frugo1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Damian
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

brak oleju w silniku czy mogło uszkodzić silnik

Post autor: Frugo1 » 02 sie 2013, 20:39

Jechałem po kamienistej drodze i coś mnie tknęło żeby się zatrzymać i luknąć pod auto. Z miski olejowej leciał olej jak z kranu( przebita na kawałku cegły)... W silniku było jeszcze ok 2 l oleju, kontrolka się nie zapaliła, natychmiast wyłączyłem silnik. Potem kupiłem ÂŚwierzy olej i zakleiłem miskę denkiem z puszki po piwie na sylikonie termicznym bo musiałem jakoś wrócić do domu. Silnik pracuje normalnie jednak chciałem zapytać czy mogło dojść do jakiegoś przytarcia sinika albo na coś powinienem zwrócić uwagę? Pytam ponieważ szkoda pójdzie z polisy i wole się upewnić czy na pewno wszytko jest ok :( Oczywiście miska pójdzie nowa, puki co autko stoi pod domem i czeka na oględziny.

fresh2002
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Jacek
Rocznik: 2008
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic

Post autor: fresh2002 » 02 sie 2013, 20:47

Frugo1 pisze:Z miski olejowej leciał olej jak z kranu( przebita na kawałku cegły)... W silniku było jeszcze ok 2 l oleju, kontrolka się nie zapaliła
Skoro leciało jak z kranu a mimo to miałeś jeszcze 2L oleju to rozumiem że było udeżenie i po około minucie zatrzymałeś pracę silnika.
Jeżeli tak to silnikowi nic się nie stało <okok>

W trakcie oględzin większość info jakie tu napisałeś możesz przemilczeć <cwaniak>
CCCO marzenie zrealizowane - C6 by stinger

Awatar użytkownika
Frugo1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Frugo1 » 02 sie 2013, 21:02

Dzięki za odpowiedź, pocieszyłeś mnie, czyli z silniczkiem powinno byc wszystko ok :]
W misce jest dziura taka ok 1cm na 1,5cm. Zgasiłem od razu silnik i pod auto zatkałem ten wyciek palcem <lol> , szkoda mi było oleju wiec podstawiłem szybko butelkę po wodzie(jechałem z kolega i mi podał) i napełniła się cala ( 2 l) wiec nie było co łapać w sumie bo było 6l a szkoda bo olej świeży.A co do uderzenia to właśnie nie było nic czuć, wróciłem po śladach oleju do cegłówki która w sumie nie wystawała jakoś szczególnie... A oględziny w środę wiec łatka będzie usunięta i ... <milczek>

Awatar użytkownika
Naprawa Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomek
Rocznik: 2005
Silnik: 2.7TDI 163KM
Kontakt:

Post autor: Naprawa Audi A6 » 02 sie 2013, 23:23

Frugo1, wychwyciłeś to świeżo po uszkodzeniu miski - tak jak wspomniał fresh2002, zero stresu z silnikiem <okok>
Cegiełka nie musiała wybitnie odstawać - wystarczy, że autko siadło w koleinach po bokach drogi - przy taj cegle i mamy niespodziewane nieszczęście.
Powodzenia z ubezpieczycielem <okok>

Awatar użytkownika
Frugo1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Frugo1 » 03 sie 2013, 18:19

Dzięki za odpowiedz w takim razie jestem spokojny o silnik :] Mam tylko małe obawy o tą miskę bo zamówiłem dwa dni przed uszkodzeniem sprężyny obniżające :| Zobaczymy co z tego będzie :) Jeszcze raz dzięki :)

Awatar użytkownika
Audi A6 Warsztat
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Zbigniew
Rocznik: 2008
Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
Skrzynia: Tiptronic
Kontakt:

Post autor: Audi A6 Warsztat » 03 sie 2013, 18:24

Frugo1, dobrze się zastanów nad obniżeniem auta, skoro często będziesz jeździł po tej drodze <okok>
Warsztat, naprawy Audi A6.

Awatar użytkownika
Frugo1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Frugo1 » 03 sie 2013, 19:10

Własnie tą droga jechałem drugi raz i to do pracy, praca przy drzewie itp. :| A z tyłu pękły mi sprężyny tzn. już takie kupiłem auto i w sumie tak jeździłem to już będzie drugi rok i na wiosnę pękła sprężyna z przodu. Musze to zrobić i padło na eibacha -3cm <uoee> Będę uważał, najwyżej będę polował na seryjne bo szukałem ale nie znalazłem nigdzie do quattro a szukałem bo chciałem używki ale te kolory w ogóle się nie pokrywają :( Nie miałem założonej tez tej czarnej osłony bo z tym autem to co tydzień trzeba ja ściągać :[ Ale teraz już będzie gotowa, odpicowana i w stanie salonowym <okok> jeszcze tylko miesiąc ...

[ Dodano: 2013-08-09, 16:55 ]
I problem z polisa :|
viewtopic.php?t=59809

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja