[ BDV 2.4 170 KM] ÂŻle odpala po nocy
Witam
Korektę długoterminową sond można wyzerować poprzez odłączenie akumulatora-tylko.
Dymek świadzczy o tym że autko spala olej.Pokazuje się najczęsciej przy odpalaniu i podczas jazdy gdy puszczamy gaz i przełączamy bieg.(słabo widoczne)
Adaptacja przepustnicy nie ma tu nic do tego(nie opisujesz objawów niezaadaptowanej przepustnicy)
Korektę długoterminową sond można wyzerować poprzez odłączenie akumulatora-tylko.
Dymek świadzczy o tym że autko spala olej.Pokazuje się najczęsciej przy odpalaniu i podczas jazdy gdy puszczamy gaz i przełączamy bieg.(słabo widoczne)
Adaptacja przepustnicy nie ma tu nic do tego(nie opisujesz objawów niezaadaptowanej przepustnicy)
Pozdrawiam Stanisław
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 1999
- Silnik: 2.8 ACK 193KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
Co do pierwszego to już Grzemo napisał. Co do dymku - opisujesz objawy zużytych uszczelniaczy zaworowych. W tym przypadku dymek może być tego objawem, ale nie musi. Przy dużych korektach na plus (bo mieszanka za uboga) podczas odpalania prawdopodobnie ECU korzysta z korekt długoterminowych i wzbogaca wg tego, czego "nauczył się" na lpg. Tymczasem na benzynie po prostu go przelewa i jak w końcu odpali to mamy właśnie dymek ze zbyt bogatej mieszanki + to co się nie spaliło od razu. To oczywiście tylko moje przypuszczenia opisane na podstawie doświadczenia i lektury forum tego i innych.mstan pisze:Witam
Co do przepustnicy - wydaje mi się, że tak jak piszesz - nie powinno to mieć wpływu na odpalanie, zwłaszcza przy innych, opisanych objawach.
Pozdrawiam,
Krisker
Krisker
Witam
Korekta długoterminowa przy zbyt dobrze pracującym silniku na gazie (Uboga mieszanka)
idzie na minus i dochodzi do -25% i powoduje obcięcie dawki rozruchowej.Stąd kłopoty z odpalaniem w okresie zimowym.
Ps. Niebieski dymek świadczy o spalaniu oleju i niema to znaczenia którędy on się dostaje do komory spalania.
Korekta długoterminowa przy zbyt dobrze pracującym silniku na gazie (Uboga mieszanka)
idzie na minus i dochodzi do -25% i powoduje obcięcie dawki rozruchowej.Stąd kłopoty z odpalaniem w okresie zimowym.
Ps. Niebieski dymek świadczy o spalaniu oleju i niema to znaczenia którędy on się dostaje do komory spalania.
Pozdrawiam Stanisław
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 1998
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
Witam odgrzeje kotleta,też mam problem z zapalającym się chekiem na desce myślałem że od gazu ale jeździłem terazna pb i też wywala błędy: 3 Faults Found:
16805 - Warm Up Catalyst: Bank 1: Efficiency Below Threshold
P0421 - 35-00 - -
16815 - Warm Up Catalyst: Bank 2: Efficiency Below Threshold
P0431 - 35-00 - -
16825 - EVAP Emission Control Sys: Incorrect Flow
P0441 - 35-00 - -
od czego zacząć diagnozę?
16805 - Warm Up Catalyst: Bank 1: Efficiency Below Threshold
P0421 - 35-00 - -
16815 - Warm Up Catalyst: Bank 2: Efficiency Below Threshold
P0431 - 35-00 - -
16825 - EVAP Emission Control Sys: Incorrect Flow
P0441 - 35-00 - -
od czego zacząć diagnozę?
- Mazdomania
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Gosia
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Silnik: 4.2 326KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
- bendzji
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Michał
- Rocznik: 2018
- Moje auto: Inne
- Nadwozie: Inne
- Napęd: Brak
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Diesel
tu masz trochę ciekawych filmików związanych z EVAP: https://www.youtube.com/user/ExoVCDS/search?query=evap