[ARJ 2.4 165 KM] Audi a4 b5 1999r Nie pali na któryś cylinde
Witam po zamianie wtryskiwacza objaw jest ten sam ale też kupiłem dwa wtryski używane i tez podmieniłem i tez objaw jest te sam ale sprawdziłem wtyczkę od wtrysku nr.3 i po podłączeniu miernika i podłączeniu miernika do tych dwóch styków we wtyczce i przekręceniu stacyjki na ON pokazuje 12,30 volta i tak samo zrobiłem na odpalonym silniku i pokazywał 14 volt tyle ile jest ładowanie, i zacząłem sprawdzać wszystkie wtyczki od wtrysków i na wszystkich oprócz wtrysku nr.3 jest około 8,3--8,50 volta..
? zrobiłem jeszcze tak że odpaliłem auto i zacząłem odpinać pokoleji wtyczki z wtryskiwaczy i pokazały się błędy i są inne niż jak jest na wtryskiwaczu nr.3
po odczytaniu błędów:
podczas pracy silnika wtryskiwacz nr.3 po odczytaniu w kodach usterek:
P1227 44E3 Wtryskiwacz, cylinder 3 - zwarcie do masy
błąd po odpięciu wtyczki podczas pracy silnika:
P1241 44F1 Wtryskiwacz, cylinder 5 - otwarty obwód
P1240 44F0 Wtryskiwacz, cylinder 4 - otwarty obwód
P1237 44ED Wtryskiwacz, cylinder 1 - otwarty obwód
P1238 44EE Wtryskiwacz, cylinder 2 - otwarty obwód
jak na foto.
Wydaje się ze coś jest nie tak z zasilaniem tego wtrysku, jeszcze bym posprawdzał według instrukcji z książki sam naprawiam a4 jest napisane ze trzeba "podłączyć lampkę próbną z diodą" do styków, (tylko jak ten próbnik wygląda może by kupił taką a może by się dało taką zrobić samemu)
i co sądzicie i myślicie gdzie jeszcze szukać problemu..
![Obrazek]()
Pozdrawiam..

po odczytaniu błędów:
podczas pracy silnika wtryskiwacz nr.3 po odczytaniu w kodach usterek:
P1227 44E3 Wtryskiwacz, cylinder 3 - zwarcie do masy
błąd po odpięciu wtyczki podczas pracy silnika:
P1241 44F1 Wtryskiwacz, cylinder 5 - otwarty obwód
P1240 44F0 Wtryskiwacz, cylinder 4 - otwarty obwód
P1237 44ED Wtryskiwacz, cylinder 1 - otwarty obwód
P1238 44EE Wtryskiwacz, cylinder 2 - otwarty obwód
jak na foto.
Wydaje się ze coś jest nie tak z zasilaniem tego wtrysku, jeszcze bym posprawdzał według instrukcji z książki sam naprawiam a4 jest napisane ze trzeba "podłączyć lampkę próbną z diodą" do styków, (tylko jak ten próbnik wygląda może by kupił taką a może by się dało taką zrobić samemu)
i co sądzicie i myślicie gdzie jeszcze szukać problemu..

Pozdrawiam..

Witam posprawdzałem przewody od wtrysków do wtyczki ECU i nie było widać zwarcia ani przerwy..
zdjęcie wtyczki w której są kabelki od wtrysków to ta mniejsza:
![Obrazek]()
i jeden jest wspólny kabelek co idzie do każdej wtyczki wtryskiwacza u mnie kolory niebiesko-czarny:
![Obrazek]()
i jak sądzicie co moze być jeszcze uszkodzone..
?
zdjęcia się może komuś przydadzą jeszcze..
Pozdrawiam.....
zdjęcie wtyczki w której są kabelki od wtrysków to ta mniejsza:
i jeden jest wspólny kabelek co idzie do każdej wtyczki wtryskiwacza u mnie kolory niebiesko-czarny:
i jak sądzicie co moze być jeszcze uszkodzone..

zdjęcia się może komuś przydadzą jeszcze..
![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
Pozdrawiam.....
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Jeśli sprawdzałeś wtyczkę wtryskiwacza i jest zwarcie to sprawdz od drugiej strony. Wtyczka, która wchodzi do ECU i samo ECU. Tylko jak grzebiesz w przewodach uważaj żeby nie uwalić ECU. Jeśli nie masz zbytnio pojęcia o tym co robisz to lepiej poradź się kogoś kto ma o tym pojęcie albo oddaj samochód do dobrego warsztatu. Takie zabawy próbówkami i wtyczkami w trakcie pracy silnika mogą doprowadzić do znacznie większych uszkodzeń.
Witam po przerwie (urlop) sprawdziłem kabelek od trzeciego wtryskiwacza i nie ma zwarcia i niestety wyszło ze jest w ECU...!
Teraz chce kupić ECU już znalazłem takie same jak moje o takich samych numerach i prawie tej samej dacie produkcji tylko od kodu silnika (2.4 V6 APS)? Co muszę mieć od sprzedawcy jak kupuje od nie go ECU.
Teraz pytanie co muszę zrobić i zmieniać czy programować po wymianie ECU jeśli można o opis co po kolei.
Witam wszystkich audi jest po wymianie ECU i adaptacji Audi pali już nie ma błędu wtrysku,
Dziękuje za odpowiedzi.......

Teraz chce kupić ECU już znalazłem takie same jak moje o takich samych numerach i prawie tej samej dacie produkcji tylko od kodu silnika (2.4 V6 APS)? Co muszę mieć od sprzedawcy jak kupuje od nie go ECU.
Teraz pytanie co muszę zrobić i zmieniać czy programować po wymianie ECU jeśli można o opis co po kolei.
Witam wszystkich audi jest po wymianie ECU i adaptacji Audi pali już nie ma błędu wtrysku,
Dziękuje za odpowiedzi.......