Witam
Chciałem sie dowiedziec jak sprawdzic czy rozrzad jest ustawiony prawidłowo
niecałe 2 miesiace temu dałem do wymiany rozrząd kompletny z wyższej półki skasowali mnie 400 zł mam na wszytsko rachunki jakby co
po takim czasie juz powinno sie wszystko ulozyc , chciałem sprawdzic ustawienie rozrządu nie jestem pewien ale wydaje mi sie ze spalanie poszło lekko w góre co do fachowców tez nie jestem pewien , co prawda byli oni z polecenia zaufanej osoby ale widomo lepiej samemu nad wszystkim sprawowac nadzór
wiem ze w silnikach 3.0 mozna sprawdzic VAGiem ustawienie czy ja jakos moge to zrobic czy musze udac sie do mechanika
pozdrawiam czekam na odpowiedź
[ INNY] 2.8 AHA Sprawdzenie ustawienia rozrządu
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.8 ACK 193KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
Wg. mnie na kanale 093 możesz sprawdzić, jak działają regulatory zmiennych faz. Rozjazd między bankami można zaobserwować dokładniej w blokach z korektami. Najlepiej wyzerować korekty kasując błędy, po czym pojeździć na benzynie (zakładam, że z układem paliwowym wszystko OK). Następnie do sprawdzenia wartości adaptacji, zwłaszcza pod kątem rozjazdów między stronami. Później przełączyć na gaz i sprawdzić, czy rozjazd jest inny. Jeśli na noPb i LPG są znaczne (IMO powyżej 5-7 punktów procentowych) różnice to da to jakieś pojęcie o sytuacji. Warto też sprawdzić kąt wyprzedzenia zapłonu BTDC.
Pozdrawiam,
Krisker
Krisker
- Zagór
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 1998
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.8T APU 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Kontakt:
Dobrze, że w/g Ciebie, bo niestety nie jest to prawda, fazatory w kanale 090 można sprawdzić - dotyczy starej V6/V8. 3.0 (ASN) ma wszystko całkiem inaczejkrisker pisze:Wg. mnie na kanale 093 możesz sprawdzić, jak działają regulatory zmiennych faz.

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 1999
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.8 ACK 193KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
Masz rację, 090, ale jesteś pewien, że w tym roczniku cokolwiek ciekawego będzie w 093? Mowa przecież o "starej" V6...Zagór pisze:
Dobrze, że w/g Ciebie, bo niestety nie jest to prawda, fazatory w kanale 090 można sprawdzić - dotyczy starej V6/V8. 3.0 (ASN) ma wszystko całkiem inaczejtam to jest dopiero sprawdzania, ale można to ogarnąć
Pozdrawiam,
Krisker
Krisker