Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ MULTI] Wymiana skrzyni biegów MULTITRONIC / oznaczenie skr

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
pablof
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ MULTI] Wymiana skrzyni biegów MULTITRONIC / oznaczenie skr

Post autor: pablof » 04 sie 2019, 21:22

Witam wszystkich.

Mam pytanie dotyczące wymiany skrzyni biegów w Audi A6 C5 2.8 Multitronic 1999r.
Czy wymieniając skrzynię w komplecie ze sterownikiem, ta "nowa" musi mieć dokładnie to samo oznaczenie?
Czy nie podejdzie również skrzynia od 2.4 lub 2.8 ale z innym oznaczeniem?

Pytam, bo oczywiście padł mi sterownik w multitronicu, niestety nie da się go naprawić, bo do środka dostał się olej. Znalezienie samego sterownika o tym samym oznaczeniu graniczy z cudem, a sama skrzynia też nie jest w dobrym stanie, dlatego uznałem, że najlepiej wymienić cały ten komplet.

Z góry dzięki za informacje i pozdrawiam!

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2018
Moje auto: Inne
Nadwozie: Inne
Napęd: Brak
Skrzynia: Automat
Paliwo: Diesel

Post autor: bendzji » 05 sie 2019, 12:17

ty masz skrzynię DZN - niestety masz bardzo ograniczony wybór , albo ten sam kod albo tylko z 2.8 podejdą

proponuję się odezwać do kolegi Bart-S - https://a4-klub.pl/profile/9711-bart-s/ on ma wiedze i sprzęt żeby sterownik ogarnąć itd.

pablof
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pablof » 05 sie 2019, 13:54

Ok, czyli jeśli znajdę skrzynię do A6 C5 2.8 multi ale o innym oznaczeniu niż DZN, wtedy też będzie pasowałą (np. z młodszego rocznika)? DZN niestety bardzo ciężko znaleźć i tak stoję w miejscu z naprawą.

Co do sterownika - oddałem go już do naprawy do warsztatu, który również się w tym specjalizuje i tam właśnie otrzymałem odpowiedź, że sam sterownik nie ma w sobie uszkodzeń, ale był nieszczelny i do środka dostał się olej. Z tego powodu wyskakiwały błędy, skrzynia wchodziła w tryb awaryjny itp. i podobno jest on nie do uratowania.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja