Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[ MULTI] Warsztaty/ mechanicy multitronic.

Układ napędowy i skrzynie biegów
Grzego
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.8T AWT 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

[ MULTI] Warsztaty/ mechanicy multitronic.

Post autor: Grzego » 29 sty 2017, 23:07

Witam ponownie.
Mam nadzieję że nie powtarzam tematu.
Wiem że był podobny temat, lecz ogólnie odnoszący się do warsztatów samochodowych- Audi.
Moje pytanie odnosi się o warsztaty w/ na terenie Małopolski gdzie specjalizują się w naprawie/ serwisowaniu skrzyń automatycznych multitronic, samych samochodów marki Audi w tym silników 1.8T, i może jakichś dobrych i wartych pieniędzy lakierników.

Wiem że każdy ma inne zdanie i przeżyć coś innego. Rozumiem że jeden warsztat który jest dobry dla jednego nie będzie dobry dla kogoś innego.

Są takie rzeczy które można samemu zrobić, są natomiast też takie rzeczy które lepiej zlecić specjaliście, i tutaj powstaje problem.

Jak wiemy specjalistów jest od groma gdy mogą "ględzić", natomiast gdy trzeba coś zrobić/ lub po zleceniu wychodzi to co tak naprawdę umieją/ dysponują- wiedza/ jakość wykonania.

Byłbym wdzięczny za pomoc.
A gdy temat był już "wałkowany" i jest konkretny/ zrozumiały, to przepraszam za "zaśmiecanie" forum ;)
(Szukałem, lecz nie znalazłem konkretów :) )

[ Dodano: 2017-01-29, 23:07 ]
Czyli raczej nie będzie innych info. niż te które znalazłem tutaj http://www.audiklub.org/forum/viewtopic.php?f=&t=1808 ?

Zależy mi na jakimś dobrym mechaniku na terenie małopolski. Czas mnie trochę goni, ponieważ nie jestem w kraju. Gdy przyjadę będę miał mało czasu (może 2 tyg, może 3) na zrobienie tego co chcę zrobić przy samochodzie, a rodziny nie chcę obciążać swoimi sprawami.

Co chcę zrobić przy samochodzie?
Na pewno wymienić rozrząd, ponieważ samochód posiadam od końca lata 2016 roku.
Robota niby prosta i można samemu wykonać gdy ma się wiedzę, narzędzia, części i miejsce.
Tak, zgadza się, lecz mniemam że będzie jeszcze coś do robienia, a że mam ograniczony czas, wolę to zlecić mechanikowi (oczywiście dobremu).

Nie wiem czy to będzie mieć większe znaczenie, lecz pochodzę z miejsca położonego pomiędzy miastem Limanowa a Mszana Wielka/ Górna.

Na razie priorytetem jest mechanika, na następny "ogień" pójdzie "blacha". Jest troszkę rdzy, wolę to naprawić jak najszybciej.

kosil
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kosil » 02 lut 2017, 13:26

Spróbuj zapytać w motomagic, z tego co kojarzę ogarniają te tematy.

Grzego
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Grzego » 07 lut 2017, 21:09

Pytałem w Motomagic ul. Vetulaniego 1A Kraków.
Nie zajmują się naprawą skrzyń automatycznych, a przynajmniej nie multitronic. Nie posiadają też usług "przemianki" automata na manual.

Próbowałem się skontaktować z serwisem "Sserwis Sopa"- Czernica.
Opowiedziałem mniej więcej Pani sekretarce o problemie ze skrzynią, miał do mnie przedzwonić w ten poniedziałek Pan doradca klienta. Tak się umówiliśmy z Panią, ponieważ dzwoniłem w sobotę gdy oni już kończyli.
Teraz nie mam dość wolnego czasu aby do nich zadzwonić -_-, kończą o 16:00

Jeśli warsztat jest w porządku, to warto jechać aż na Śląsk.:)

Chyba że jest specjalista od skrzyń multitronic i samego samochodu Audi gdzieś bliżej mnie :)

milosik
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: milosik » 08 lut 2017, 20:11

A na a4forum nie ma przypadkiem człowieka który ogarnia multilotki zawodowo?

Grzego
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Grzego » 08 lut 2017, 23:18

milosik
Nie sprawdzałem. Nie lubię zbytnio mieszać.
Z pewnych tematów na tym forum można stwierdzić że tam jest więcej info. o tego typu rzeczach, choć nie ręczę za to głową ;)
Myślałem że fora o tematyce Audi współpracują razem ze sobą, wymieniają się info. itp.
Jest tak, czy wręcz przeciwnie?

Z tego co wynalazłem w "szukajce", jest dobry warsztat na Śląsku (trochę daleko, ale jeśli dobry to kij z tym. Ten samochód wiele dla mnie znaczy. Bogaty nie jestem, ale ciężko jest mi myśleć o tym że musiałbym oddać samochód na złom/ wcisnąć komuś "trupa"...).
Warsztat nazywa się Sserwis- Sopa.
Mam nadzieję że jest tam jakość, bo czasu mam coraz mniej na ostateczny wybór. Dzwoniłem do nich, i zajmują się wymianą/ naprawą skrzyń auto. typu miltitronic.

Trochę goni mnie czas, więc jakbyś czasami znał jakiś dobry/ godny polecenia warsztat od spraw ze skrzyniami multitronic na terenie małopolski, będę dozgonnie wdzięczny ;)
Ostatnio zmieniony 08 lut 2017, 23:25 przez Grzego, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2018
Moje auto: Inne
Nadwozie: Inne
Napęd: Brak
Skrzynia: Automat
Paliwo: Diesel

Post autor: bendzji » 08 lut 2017, 23:19

Chodzi Ci o Bart-S ode mnie z miasta na pewno - nawet nie proponowałem bo trochę daleko z KRK

Grzego
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Grzego » 08 lut 2017, 23:32

bendzji, Chodzi ci o MotoBart?

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bendzji » 08 lut 2017, 23:50

Grzego
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Grzego » 08 lut 2017, 23:56

bendzji, Aha. Dziękuję. To dobry mechanik zajmujący się ogólną mech. oraz skrzyniami biegów (mechaniczne/ automatyczne)?
Troszkę daleko.
Przyjaciel mieszka gdzieś koło Poznania, ale raczej i tak to odpada. Zbyt długa droga, lecz dziękuję za chęć pomocy ;)
Audi A6 c5 1.8t - Jest
Audi S6 c4 2.2t quattro - Jest

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bendzji » 09 lut 2017, 00:05

Bartek tylko skrzynie multitronic

Grzego
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Grzego » 09 lut 2017, 00:14

bendzji, Polecałbyś Sserwis-Sopa ?
http://www.sserwis.pl/

Z moich poszukiwań wynika że to dobry warsztat, a przynajmniej był w latach mniej więcej 2013.
Audi A6 c5 1.8t - Jest

milosik
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: milosik » 09 lut 2017, 18:55

Był gdzieś wątek na temat Sopa, ogólnie człowiek nie był zadowolony z naprawy. Chodziło o RS6 C5.

Grzego
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Grzego » 09 lut 2017, 19:52

milosik, Czytałem opinie o tym warsztacie i był polecany.
a6-all-wasze-opinie-o-serwisie-pana-sop ... t11710.htm
Tutaj jest jedna rozmowa, nie czytałem akurat jej.
Z tego co wynika tutaj jak i w innym temacie który czytałem, ludzie go polecają.
Lecz tamten jak i ten artykuł/ dyskusja była na przełomie 2009-2013/14.
Nie mam pojęcia jak teraz u nich jest. Czy nadal mają jakość, czy coś się spierdzieliło <uoee>

Mam ograniczony czas gdy przyjadę do Polski. Wiem że ok. 7 tyś. zł na remont skrzyni to nie są małe pieniądze, ale coś trzeba robić. Gdy samochód padnie mi tutaj gdzie aktualnie jestem, raczej nie będzie najmniejszego sensu naprawiać go u nich. Ceny mają absurdalne, a jakość... jest różna. Wolę dać zarobić specjaliście rodakowi ;)
Audi A6 c5 1.8t - Jest

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bendzji » 09 lut 2017, 20:01

Skoro i tak wracasz do PL to mimo wszystko skontaktowałbym się z Bartkiem ;)

Grzego
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Grzego » 10 lut 2017, 20:56

bendzji, Taki dobry jest, czy czemu musiałbym jechać taki kawał drogi, bądź gdzieś tam nocował, bo gdyby miało to zająć 1-2/3 dni to nie opłacalne byłoby wracanie się do domu w Polsce, lub za granicą. :PP

[ Dodano: 2017-02-10, 20:56 ]
To może teraz inaczej zapytam. Dużo myślałem i czytałem.
Chodzi mi o przekładkę automatu na manuala.

Z tego co czytałem nie jest to niemożliwe, lecz nie wiem jak jest z jakością wykonania takiej usługi. Czy trzeba dużo "przebudowywać". Głw. chodzi mi o przeróbkę instalacji elektrycznej.

Mechanicznie raczej wszystko powinno spasować, problemy zaczną się z podłączeniem el. i zgraniem tego wszystkiego.

Nie słyszałem aby ludzie skarżyli się na utrapienia ze skrzynią manualną w swoich Audikach A6 c5.

Usługa podobno może kosztować podobne pieniądze co remont auto. skrzyni.
Nic do multitronika nie mam. Przyznam że jeździ się nim dość wygodnie i przekłada duży moment obrotowy na drogę. Nie wiem jak jeździ się tiptronikiem, jeździłem natomiast Sprinterem III sprzężonym z auto. skrzynią (prawdopodobnie rodzimy typ co tiptronik) i BMW E46 z automatem. Mogę stwierdzić że multi jest lepsze pod względem przekazywania większego momentu obrotowego, i ma szybszą reakcje. To wiąże się z cięższym życiem skrzyni i jej skróconą żywotnością przez złe użytkowanie samochodu/ skrzyni, złe serwisowane, i samo zużycie komponentów.
To skąd moje wątpliwości co do multitronika?
Awaryjność/ zużycie.

Skrzynia fajna i wygodna, tego nie mogę zaprzeczyć, lecz obawiam się że może mi nawalić po remoncie. Wiadomo, zależy kto zrobi ten remont, bądź naprawi ją w inny sposób. Wolę jednak by skrzynia została otwarta, by móc sprawdzić jej ogólny stan.

Na mojej liście oczekujących warsztatów na zajęcie się moim "pancerem" i skrzynią multitronic są/ jest:
- SSerwis- Sopa. Jeśli mówimy o remoncie, czy wymianie auto. na nowy/ regenerowany.
Z opinii wynika że są dobrzy.
- Jest jeszcze Bart-S. Problem polega na tym że jest bardzooo daleko od mojego miejsca zamieszkania w Polsce. Podobno jest dobry.

Jak narazie tyle.

Szukałem jakichś info. na temat warsztatów które zajmują się przekładaniem auto. skrzyń na manualne, by poznać opinię o takiej operacji, i ogólnie opiniach po przeprowadzeniu takiej operacji. Czyli czy było warto, czy mechanicy sprawdzili skrzynię od dawcy przed jej włożeniem, czy zostało zamontowane nowe sprzęgło itp. komponenty które lepiej by było nowe/ wymienione.
Nie jest powiedziane że po przekładce nie będzie gorzej. Skrzynia man. może być uszkodzona/ zużyta, sprzęgło lub wysprzęglik też, itd.

Zależy mi na dobrej robocie, nie na spartoliźnie.
"Jakość kosztuje" Komuś kto zna się na swojej robocie i nie partoczy, jestem wstanie zapłacić więcej, i poczekać dłużej bo to osoba warta swojej ceny, która nie prawdopodobnie nie odda klientowi samochodu "wpół zrobionego" i powie -"radź sobie sam!". Oczywiście bez przesady z wys. cen.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl