[c5 2,4 Quattro] skrzynia cieknie
-
przemass1906
- Forum Audi A6 / A7

[c5 2,4 Quattro] skrzynia cieknie
Witam.Od jakiegoś czasu mam wyciek oleju ze skrzyni tiptronik na ostatnim jego elemencie tzn.tuż przy wyjściu wału.Moje pytanie:czy będzie potrzeba rozebrania całej skrzyni aby ten wyciek zlikwidować?Słyszałem od pewnego mechanika że tak trzeba będzie zrobić

-
misiak78
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Michał
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 165KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
Nie nie trzeba. Mialem dokladnie taki sam problem. Wystarczy kupic uszcelniacz na wal wychodzacy ze skrzyni i go zalozyc.
Operacja nie jest tak trudna na jaka sie wydaje. BYlem swiadkiem naprawy od poczatku do konca i powiem ci ze w 3 godziny wszystko bylo gotowe.
Najpierw rozkrecenie wydechow na srodku, nastepnie zdjecie metalowej oslony walu potem odkrecenie szesciu srub (gwiazdek) dookola laczenie walu ze skrzynia. Wypchniecie walu w tyl - cofnie sie bez probelmu. Nastepnie wyjecie elementu w ktorym znajduje sie uszczelniacz i jego wymiana.
Sam uszczelniacz bardzo latwo wybic, ale o wiele trusnie wcisnac. Trzeba go metodycznie, delikatnie wbijac w otworek az wejdzie do konca, uwazajac przy tym aby go nie znieksztalcic.
Sam uszczelniacz kosztowal mnie w serwisie 23 funty.
Praca dla wprawnego mechanika - 2-3godzinki
Pozdrawiam. Nic sie nie boj, latwizna
Operacja nie jest tak trudna na jaka sie wydaje. BYlem swiadkiem naprawy od poczatku do konca i powiem ci ze w 3 godziny wszystko bylo gotowe.
Najpierw rozkrecenie wydechow na srodku, nastepnie zdjecie metalowej oslony walu potem odkrecenie szesciu srub (gwiazdek) dookola laczenie walu ze skrzynia. Wypchniecie walu w tyl - cofnie sie bez probelmu. Nastepnie wyjecie elementu w ktorym znajduje sie uszczelniacz i jego wymiana.
Sam uszczelniacz bardzo latwo wybic, ale o wiele trusnie wcisnac. Trzeba go metodycznie, delikatnie wbijac w otworek az wejdzie do konca, uwazajac przy tym aby go nie znieksztalcic.
Sam uszczelniacz kosztowal mnie w serwisie 23 funty.
Praca dla wprawnego mechanika - 2-3godzinki
Pozdrawiam. Nic sie nie boj, latwizna
-
przemass1906
- Forum Audi A6 / A7