Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[S6 C5 ANK] Przegub napędowy zewnętrzny

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
Piotrek_85
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI 180KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

[S6 C5 ANK] Przegub napędowy zewnętrzny

Post autor: Piotrek_85 » 13 kwie 2015, 21:18

Witam....
Dzis prawdopodobnie wysypal mi sie przegub napedowy prawy zewnetrzny. Poprostu jade sobie.......a tu nagle zaczyna cos rytmicznie i nieustannie walic w okolicach prawego kola. Dzialo sie tak w momencie, gdy rozpedzilem auto do predkosci okolo 60-80 km/h po czym puszcalem gaz i w chwili, gdy nastepowalo lekkie hamowanie silnikiem to wtedy tak walilo raz za razem, zupelnie jakby cos sie oberwalo i uderzalo z predkoscia obracajacego sie kola. Jak dodalem lekko gazu to nagle przestawalo walic az do momentu, gdy znowu odpuscilem gaz i zaczalem hamowac silnikiem. Balem sie, ze nie dojade nawet do domu, ale jakos sie udalo. No i pod domem odkrecilem kolo, lapie za polos i czuje, jak cala az chodzi w przegubie i strasznie stuka, jak probuje ja obrocic reka raz w lewo a raz w prawo. Ale posprawdzalem tez inne przeguby.....wewnetrzne i zewnetrzny lewy i przyznam, ze one tez nie sa idealne bo maja jakies tam luzy i lekko tez postukuja. No ale ten prawy najbardziej. Mimo wszystko pewny na100 % nie jestem, czy to aby napewno ten przegub <mysli>
Co myslicie????

Awatar użytkownika
chrynol
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Adam
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Silnik: 2.7TDI BPP 180KM
Paliwo: Benzyna+LPG

przegob

Post autor: chrynol » 14 kwie 2015, 10:30

przegob do wymiany...

Piotrek_85
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Silnik: 2.7TDI 180KM
Paliwo: Diesel

Post autor: Piotrek_85 » 22 kwie 2015, 14:38

Mój przypadek jest chyba jakimś ewenementem.
Wczoraj wziąłem się za wymianę przegubu, który mi poleciał....rzekomo. Bo jak podrzuciłem auto koledze, to on zanim wyjął mi przegub to pojeździł trochę i nic mu nie stukało i nie waliło :| .....Mało tego......sam osobiście przeglądałem wyjęty przegub.......i co się okazało ?????......Żadnych nadmiernych luzów, nic co wskazywało by na takie walenie podczas jazdy <uoee> Mimo wszystko pojechałem i kupiłem przegub napędowy firmy Mettelli. Jak narazie nic nie wali, aż tak, jak wtedy gdy zdiagnozowałem ten przegub. Najgorsze, że do chwili obecnej nie mam pewności czy aby napewno ten przegub mi tak walił podczas jazdy. Zgłupiałem już całkiem :|

[ Dodano: 2015-04-22, 14:38 ]
Problem chyba jednak tkwił w tym przegubie. Najwidoczniej coś musiało się w nim "nastawić" i podczas pożniejszych przejazdów już nie dawał oznak zużycia. Po wyjęciu też nie dawał oznak luzów. Jednak po wymianie na nowy, a mineło już tydzień czasu, zrobiłem około 700 km, problem nie wraca i nie ma już tego stukania. Mam nadzieje, że tak już zostanie <lol>

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja