[ TIP] problem Tiptronic-wzrastają obroty przy zmianie biegu
Oczywiście że nie jest normalne gdy silnik drga przy przyśpieszaniu, z tym że wątpię że jest to wina skrzyni bo chyba nie było na forum takiego przypadku żeby skrzynia dawała takie objawy.
Na początek może podłącz Vaga i zobacz czy nie ma błędów w silniku i skrzyni.
Co do wymiany oleju to jedni odradzają bo skrzynia padnie a drudzy polecają. Ja uważam że zmiana oleju nie zaszkodzi pod warunkiem że zaleję się odpowiedni olej i odpowiednią ilość. Najlepszym wyjściem jest wymiana dynamiczna, ale to dość skomplikowana operacja i musiałbyś znaleźć dobry warsztat który ogarnia ten temat. Ja osobiście u siebie zrobiłem wymianę statyczną i póki co nie żałuję.
Na początek może podłącz Vaga i zobacz czy nie ma błędów w silniku i skrzyni.
Co do wymiany oleju to jedni odradzają bo skrzynia padnie a drudzy polecają. Ja uważam że zmiana oleju nie zaszkodzi pod warunkiem że zaleję się odpowiedni olej i odpowiednią ilość. Najlepszym wyjściem jest wymiana dynamiczna, ale to dość skomplikowana operacja i musiałbyś znaleźć dobry warsztat który ogarnia ten temat. Ja osobiście u siebie zrobiłem wymianę statyczną i póki co nie żałuję.
Jak te objawy sie pojawiły to pierwsze co to pomyślalem ze to skrzynia ponieważ gdy silnik wpada w drgania w czasie przyspieszania to gdy zmieni bieg np. z 3 na 4 to drgania ustaja nagle i po jakims czasie znow sie ujawnia telepka az do 80km/h gdzie wogule nie ma ich takto sa w przedziale od 50 km/h do 80km/h.A wczoraj znowu mialem przy prędkosci 100km/h takie drgania pojedyncze nie stałe tak jak by auto zapłon gubil cos mniej wecej tak wyglądalo ale nie zauwazylem zeby silnik z obrotów spadal zachowywal sie normalnie i to jest własnie zagadka ,moze pada sterwonik w skrzyni??? jakis zawor sie zacina nie wiem
:/
Ps. zapomnialem wugle dodac ze od ponad pol roku mam jakis wyciek przy chlodnicy a dokladniej miedzy połaczeniem takiego weża gumowego co wychodzi z chłodnicy i łączy sie z metalowa rurka a ta rurka idze do skrzyni

Ps. zapomnialem wugle dodac ze od ponad pol roku mam jakis wyciek przy chlodnicy a dokladniej miedzy połaczeniem takiego weża gumowego co wychodzi z chłodnicy i łączy sie z metalowa rurka a ta rurka idze do skrzyni