Póżno łapiący lock-up.
Póżno łapiący lock-up.
Ostatnio w mojej skrzyni zauważyłem dziwną przypadłość. Przy temperatrze bliskiej zera lock up łapie na 5 biegu. Kiedy się rozgrzejej, rozrusza (wystarczą 2-3 km0 chodzi już bez problemu i normalnie chwyta na 3 biegu. Jak było ciepło na polu problemu nie zauważyłem. Czym może być to spowodowane?
Skrzynia to tiptronic.
Skrzynia to tiptronic.
- bendzji
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Michał
- Rocznik: 2018
- Moje auto: Inne
- Nadwozie: Inne
- Napęd: Brak
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Diesel
W zimne dni w pewnych warunkach uruchamia się program który nie pozwala na zapięcie lock-up aby szybciej rozrzgrzać katalizatory. Żródło angielskie z serwsiówki VW dotyczącej 01V ( czyli 5hP19 )
Ten numer 241 powienien się pojawić w grupie 002 na pozycji 1 - możesz podpiąć Vag i sprawdzić czy to jest to 
Kod: Zaznacz cały
Cold Driving Mode 241
During the Cold Driving Mode 241 the engine
will not upshift until a higher RPM. Depending
on year or model, this is calculated from either
engine coolant, transmission oil temperature, or
time.
After about 40 seconds, the engine DSP number
will shift out of 241 and into a regular number.
The cold running procedure is designed to help
the catalytic converter(s) heat up quicker.

Potwierdzam, u mnie też w zimne dni lock-up łapie później, po przejechaniu zaledwie 1-2 kilometrów już zapina normalnie na 3 biegu. Też trochę mnie to wkurza, moje lekarstwo na to - tiptronic, gdy ręcznie przełączam biegi to lockup zapina się normalnie na 3 biegu po chwili skrzynia się nagrzeje i można wrócić na drive.
- Mazdomania
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Gosia
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 4.2 326KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
po tym ze jak puscisz gaz to masz hamowanie silnikiem. W Twojej skrzyni zapina sie w okolicach 60-80km/h, od 3 biegu. Mozna tez przeprowaidzc obserwacja grup pomiarowych w VAS/VCDS - tam masz jego aktualny stan (rozpiety / zapiety).Kocureq pisze:Nie, lockup nie przełącza biegów, a spina mechanicznie silnik ze skrzynią gdy jedziesz równą prędkością eliminując straty w konwerterze momentu (odpowiedniku sprzęgła w automacie).
Tylko po czym poznać, że on sięzapina?