Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

(manual + Q) wymiana oslon przeguby wewnetrzne?

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
damass
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

(manual + Q) wymiana oslon przeguby wewnetrzne?

Post autor: damass » 26 sie 2013, 13:50

witam.mam do wymiany 4 oslony wewnetrzne przegobow.troche dlubie mam narzedzia i chce sie zabrac sam za to. Kiedys w b4 robilem zewnetrzny
i nie mialem wiekszych problemow.Od czego zaczac na co trzeba zwrocic uwage? lub prosze o jakas stronke bo na necie nic nie moge znalezc.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
hemiV8
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 2001
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: hemiV8 » 26 sie 2013, 15:08

Damian <luzik>
Siemka!

Masz już kupione nowe osłony? Jakiś zamiennik chcesz czy z ASO?
Pytam, ponieważ same osłony nie wystarczą podczas demontażu ulega zniszczeniu kapsel/zaślepka fabrycznie jest ona wprasowana, prawidłowy zestaw do przodu powinien składać się z części jak na foto (zdjęcie poglądowe część do skody)-

http://img09.tablica.pl/images_tablicap ... rev001.jpg

Poza tym prześledź ten temat (wymian "przodu") - http://www.audi-club.ru/forum/showthread.php?t=194406
Wymian z tyłu procedura bardzo podobna.

Teraz widzę Ty masz &#8222;manula&#8221;, więc tam były montowane dwa rodzaje przegubów do przodu, jak pamiętam w zależności od kodu (skrzynki).

Pozdrawiam :)

damass
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: damass » 26 sie 2013, 16:58

dzieki kolego za odp. z doborem nie powinienem miec problemu mam znajomego to doradzi. a jak bede mial polos na stole to zeby ja rozkrecic jakis przyzad trzeba czy mi sie wydaje?
a z montazem kapsla nie bedzie problemu?

Awatar użytkownika
hemiV8
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: hemiV8 » 26 sie 2013, 18:39

damass pisze:dzieki kolego za odp. z doborem nie powinienem miec problemu mam znajomego to doradzi. a jak bede mial polos na stole to zeby ja rozkrecic jakis przyzad trzeba czy mi sie wydaje?
a z montazem kapsla nie bedzie problemu?
Kolego, Damian :)

Jeżeli masz takie przeguby wewnętrzne jak w linku, który podałem to tam masz info z ElsaWin jak to zrobić. Ze swojej strony mogę dodać jeszcze: żeby ściągnąć zaślepkę możesz zrobić tak jak podaje Elsa ja jednak nie chciałem tłuc krzyżakiem o dekiel najlepiej zamontuj półoś w imadle weź dobry duży płaski śrubokręt do pobijania przebij osłonę/dekielek m/w w połowie i podważaj delikatnie, ale stanowczo trochę to potrwa, ale wyjdzie (ja zastosowałem takie rozwiązanie).

Do zdjęcia krzyżaka musisz mieć średni ściągacz może być tani np. z Allegro - taki wystarczy, zaznaczasz jak w linku u ruskich położenie krzyżak-półoś zakładasz ściągacz i ściągasz odpinasz opaski z osłony zdejmujesz resztę przegubu i osłonę.

Montaż w odwrotnej kolejności ważne żeby zaznaczyć wzajemne położenie krzyżaka i półosi unikniesz w ten sposób ewentualnych szumów czy dziwnego huczenia z przegubów podczas jazdy.

Do montażu metalowej osłony najlepiej mieć drugą osobę stary dekiel jest wciskany (jak wspomniałem) nowy jest mniejszy i ma dodatkowy pierścień zabezpieczający, który pozwala na jego prawidłowe osadzenie i utrzymanie go na miejscu + oczywiście nowy o-ring.
Jedna osoba musi wciskać/pchać mocno kapsel druga zakłada w rowku pierścień zabezpieczający łatwo nie jest przez to ze o-ring jest nowy.

Ja robiłem to sam, <uoee> więc musiałem wspomóc się rodzajem ścisku, który zrobiłem z kawałka grubego płaskownika i dwóch śrub.
<hura>

damass
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: damass » 27 sie 2013, 09:13

mysle ze sobie poradze w nastepnym tygodniu zaczynam.
wielkie dzieki pozdrawiam

Awatar użytkownika
hemiV8
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: hemiV8 » 27 sie 2013, 12:43

:)

Proszę bardzo,
Tragedii nie ma praca nie jest skomplikowana na pewno dasz sobie radę.

Pozdrawiam, Grzegorz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja