michok,
michok pisze:
Mam nadzieje, ze nie odebrales mojego pytania z cena za remont jako jakis atak...
absolutnie nie

, przepraszam, jezeli ton mojej wypowiedzi na to wskazywal, ale intencje mam szczere.... chociaz, jak zaznaczylem, to tylko spekulacje.
michok pisze:
po prostu niedawno sie dowiedzialem, ze remont skrzyni zaczyna sie od 2.500 a konczy na...no wlasnie...7-8 tys...
Mi sie wydawalo, ze 3.5k zl za remont to duzo...ale wychodzi na to, ze jednak nie....
spekulujac dalej .... mysle ze elementem warunkujacym sa ceny czesci - wiec za taka kwote mozna kupic pompe oleju, komplet uszczelnien, olej, filtr, zregenerowac konwerter i.... no wlasnie, tu juz zostaje niewielkie pole manewru, poniewaz juz za sama cene wymienionych elementow przekraczamy 2k pln (warsztaty maja rabaty na czesci, ale zazwyczaj klient placi cene detaliczna). Gdyby doliczyc do tego komplet tarczek (> 500 pln) oraz simmeringow polosi, i walu (dla quattro) to kolejne pare stowek dojdzie i powoli dochodzimy do ceny 3k. Ale trzeba to wszystko jeszcze rozlozyc i zlozyc do kupy, o ile samo wyjecie i zamontowanie skrzyni nie jest operacja bardzo drogą (np przy wymianie samego konwertera), to juz za rozlozenie skrzyni na 'czynniki pierwsze' i poskladanie trzeba troche zaplacic.
mysle wiec ze cena 3500 jest wyjatkowo atrakcyjna..... jezeli wszystkie powyzsze czesci zostaly wymienione... albo kompletnie bandycka - jezeli nie zostaly...
michok,
uwazam ze koledzy maja racje - powinienes uderzyc do warsztatu, ktoremu powierzyles samochod do naprawy, bez wzgledu gdzie wysylali skrzynie i probowac z nimi to wyjasnic. Zwlaszcza ze powoli uplywa rok....