[A6 C5] ÂŚlizgający się tiptronic
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomasz A6 Forum
- Rocznik: 2006
- Moje auto: S6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 4.2 326KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
to napisz jeszcze jak się temat u Ciebie zakończyłSCORPI pisze:W sprawie ślizgania się sprzęgła i przełączania na 2 razy zamieściłem kiedyś filmiki
a6-c5-25-tdi-tiptronic-zmiana-biegu-z-2 ... t20190.htm
Cześć koledzy ja mam podobny problem i nawet opisałem go (-a6-c5-sarpanie-przy-zmianie-biegow-vt39695.htm#438264) na naszym forum ale nikt nie odpowiedział. Proszę pomóżcie.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 2002
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7T 230KM
- Skrzynia: Manual
Wiesz no jak nie wiesz czy olej był zmieniany to jest podstawa przede wszystkim. Ja opisywałem swój problem ze względu na to że olej miałem zmieniany przez poprzednika i błędów vag nie pokazuje a mimo wszystko czasami szarpnie przy zmianie biegów. Oraz mam wyższe obroty na każdym biegu zanim samochód załapie chodź trochę ciepła.
Piotrku... spójrz, to jest naprawdę proste z ustawieniem profilu auta: nowosci-i-komunikaty/poprawki-nowe-foru ... 00518.html
Faktycznie nie wiem czy był wymieniany olej w skrzyni i od tego zacząłem. Wybrałem się do ASO gdyż nie miałem zielonego pojęcia jaki typ skrzyni bo wszyscy piszą ze mają tiptronika 5 biegowego a ja mam 6, no i dobra dowiedziałem się w ASO po vin ze to jest tiptronic na dodatek powiedzieli mi ze nie wymienia się filtra w skrzyni bo to wiąże się z rozebraniem jej czy to możliwe? Czyli szanowni koledzy powinienem zacząć od wymiany oleju czy uzupełnienia i jak mam to zrobić pewnie jest jakaś procedura na to, bo kiedyś słyszałem ze robi się to w nastepujacy sposób: oczywiście spuszczamy olej i następnie zalewamy aż będzie się przelewać potem uruchamiamy auto i lecimy po wszystkich biegach D,R,1,2.. i uzupełniam olej na pracującym silniku czy inaczej?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 2002
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7T 230KM
- Skrzynia: Manual
Bzdurą ASO jest odpowiedź że oleju się nie wymienia. Nie chcąc powtarzać każdemu po kolei jak to się robi polecam przeczytać na forum jest zbiór wiedzy o skrzyni tip a jeżeli nie masz o tym pojęcia zleć to dla zakładu zajmującego się ASB w twojej okolicy. Filtr będzie widoczny po zdjęciu miski olejowej skrzyni biegów. I po to ten filtr jest w środku żeby przy okazji wyczyścić magnesy i zmienić oring i olej.
Piotrku... spójrz, to jest naprawdę proste z ustawieniem profilu auta: nowosci-i-komunikaty/poprawki-nowe-foru ... 00518.html
- M0NEER
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 1999
- Silnik: 2.8 FSI 220KM
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Jeżeli przełączysz na tryb manualny i wyświetla 6 biegów tzn.że masz skrzynię Multitronic (tzw. skrzynia bezstopniowa).a_b_i_t pisze:Wybrałem się do ASO gdyż nie miałem zielonego pojęcia jaki typ skrzyni bo wszyscy piszą ze mają tiptronika 5 biegowego a ja mam 6, no i dobra dowiedziałem się w ASO po vin ze to jest tiptronic na dodatek powiedzieli mi ze nie wymienia się filtra w skrzyni bo to wiąże się z rozebraniem jej czy to możliwe?
Jeżeli ktoś chciałby się cieszyć bezawaryjną eksploatacją tej skrzyni to powinien pierwszy raz wymienić olej z filtrem przy 60K km od nowości.
Kolejne wymiany oleju co 30K km, wymiana filtra co druga wymiana -czyli co 60K km.
Podobno filtr jest tam gdzieś głęboko i to nie takie proste jak w Tiptronic'u...
Czyli mam rozumieć że Aso okłamało mnie mówiąc mi sprawdzając VIN ze mam skrzynie typu Tiptronic a nie Multitronic.M0NEER pisze:Jeżeli przełączysz na tryb manualny i wyświetla 6 biegów tzn.że masz skrzynię Multitronic (tzw. skrzynia bezstopniowa).
Jeżeli ktoś chciałby się cieszyć bezawaryjną eksploatacją tej skrzyni to powinien pierwszy raz wymienić olej z filtrem przy 60K km od nowości.
Kolejne wymiany oleju co 30K km, wymiana filtra co druga wymiana -czyli co 60K km.
Podobno filtr jest tam gdzieś głęboko i to nie takie proste jak w Tiptronic'u...
Druga sprawa to wiec co mam zrobić z moim problemem? wymieniem olej czy porostu sprawdzić jego stan i ewentualnie uzupełnić i czy zrobić to samemu czy tez zlecić to specjaliście i gdzie polecacie to zrobić w warszawie
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Motostacja
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
W przypadku multitronika nic nie daje gwarancji na cieszenie się bezawaryjnością.M0NEER pisze:Jeżeli przełączysz na tryb manualny i wyświetla 6 biegów tzn.że masz skrzynię Multitronic (tzw. skrzynia bezstopniowa).
Wystarczy tylko obejrzeć jak ta skrzynia jest zbudowana. Metalowy łańcuch pracujacy na metalowych stożkach. Owszem jak jest to nowe to idzie plynnie ale w końcu się zużywa. To jest nieuchronne.
I Panowie w multi nie ma biegów jako takich. Jest przełączanie pomiedzy 6 programami pracy, a to ciągle ten sam lańcuch zasuwa po tych samych stożkach, tyle że w innym ich miejscu. Jak trafia na wyzłobienia powierzchni stożka to idzie to nierówno.
No ale koniec offtopa, temat jest o tiptroniku

Części samochodowe online - Motostacja pl