Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C5 2.5 Tdi] Zaworki zwrotne oleju jak sprawdzić

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
marycha
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6 C5 2.5 Tdi] Zaworki zwrotne oleju jak sprawdzić

Post autor: marycha » 06 kwie 2011, 21:28

Witam, jestem na etapie wymiany wałków plus hydraulika,zaczął stukac popychacz.Po zdjęciu dekli okazało się ze wałki są do wymiany, spadły dwie dzwigienki, innych objawów oprócz stukania nie miałem. Kazałem mechanikowi wymienic odmę. Dzisiaj do mnie zadzwonił że przy odkręcaniu przewodu doprowadzającego olej do turbo przy podstwaie filtra oleju nie wyciekło nic oleju.Twierdzi że coś jest nie w porządku i mówi o wymianie zaworków zwrotnych oleju. Nie wiem czy na postoju powinien znajdowac się w przewodzie do turbo olej czy dopiero jak pompa zacznie podawac.Jak można sprawdzic ewentualnie te zaworki , odnośnie turbo nie działo się nic niepokojącego

kuki23
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kuki23 » 06 kwie 2011, 21:32

nie sprawdzaj tylko do aso i nowki ja tak zrobilem nie cale 100 zl szt czeba dwai przy okazji odma i w podstawie filtra jest taka membrana gumowa to tez wymien i oczywiscie uszczelki i maszpewne ja rano jak zapale to nawet ie zastuka cisza polecam wymienic a jakie walki zakladasz

marycha
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: marycha » 06 kwie 2011, 21:52

Wałki RUVILLE , hydraulika oryginał.W ASO stwierdzili że przy wymianie wałkow nie muszę wymieniac zaworków. nie chcę wymieniac części co do których nie mam pewnosci że są złe

kuki23
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kuki23 » 06 kwie 2011, 22:20

ja tez mam ruvilla walki juz zrobilm 6 tys i sa cale a popychacze tez kupilem ruvilla a okazalo sie ze pakuje ruvil a w srodku byly ina i wszystko pestki i dzwigienki tez ruville mam jeszcze wtryski do wymiany

piotrek1204
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: piotrek1204 » 06 kwie 2011, 22:36

marycha,
jak sama nazwa wskazuje "zaworki zwrotne" to służą do tego żeby olej z głowic nie spływał poprzez kanały olejowe w bloku do misy wtedy gdy silnik nie pracuje, w momencie jak twój mechanik odkręcił przewód od smarowania turbiny i oleju tam nie ma to 99,9% ze zaworki (zaworek) nie trzyma
weź pod uwagę ze jak olej spłynie, to po uruchomieniu przez kilka lub kilkanaście sekund jest niedostatek ciśnienia oleju w całej magistrali olejowej (a na głowicach można powiedzieć ze porostu jest jego brak !!)

ZAWORKI DO WYMIANY <nerwus>

marycha
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: marycha » 10 kwie 2011, 07:49

Zaworki w idealnym stanie , membrana również .Składamy wszystko do kupy, za jakiś czas odezwę się i napiszę czy warto inwestowac w wałki RUVILLE.Dziękuję za sugestie

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja