[A6 C5 1.9 Tdi] Skacze tempratura silnika
[A6 C5 1.9 Tdi] Skacze tempratura silnika
Witam,
od tygodnia mam problem z utrzymaniem stałej temperatury silnika, a jestem po wymianie termostatu na oryginalny audi. Wczesniej miałem zamiennik i padł, czyli łapał temp do 75 i stał tak już, ni mniej ni wiecej.A teraz auto nagrzewa sie do 90' a po kilku minutach temperatura spada do 65' i za chwilę znowu rośnie do 90' i znowu spada przykladowo do 70' i przez dłuższy czas sie utrzymuje 70-80 stopni i tak albo zostaje, albo idzie do 90' i tak w kółko, a tyle rzeczy dzieje sie np na odcinku 40 km. Termostatu juz chyba nie bede wymienial bo przeciez oryginal kupiłem, ale jak nie termostat to co? Pozdrawiam i z góry dzieki za pomoc!
od tygodnia mam problem z utrzymaniem stałej temperatury silnika, a jestem po wymianie termostatu na oryginalny audi. Wczesniej miałem zamiennik i padł, czyli łapał temp do 75 i stał tak już, ni mniej ni wiecej.A teraz auto nagrzewa sie do 90' a po kilku minutach temperatura spada do 65' i za chwilę znowu rośnie do 90' i znowu spada przykladowo do 70' i przez dłuższy czas sie utrzymuje 70-80 stopni i tak albo zostaje, albo idzie do 90' i tak w kółko, a tyle rzeczy dzieje sie np na odcinku 40 km. Termostatu juz chyba nie bede wymienial bo przeciez oryginal kupiłem, ale jak nie termostat to co? Pozdrawiam i z góry dzieki za pomoc!
Punkt widzenia, zależy od punktu siedzenia.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Andrzej
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.8T AJL 180KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
piotras72 pisze:Obawiam się że jednak termostat znów będzie do wymiany- to że nowy nie znaczy że jest dobry (u mnie tak było- a mam 2.5- przeje...e). Temperatura ci skacze bo jak jedziesz to go chłodzi i temp. spada, a jak zwolnisz lub staniesz to się nagrzewa i temp. rośnie- tyle.
No właśnie juz na to zwróciłem uwagę i nie ma reguły, przynajmniej ja nie zauważyłem. Po prostu niezależnie od prędkości, temp. spada albo rośnie.
Tak zgadza się nie zerkałem na dział o ogrzewaniu, ale z tego względu, że u mnie klimatronik jest wyłączony, klimatyzacja wyłączona, a włączony jest tylko malutki nawiew i ustawione na 20stopni, wiec nie mysle zeby to miało z tym związek. A jak tak spada i wzrasta temp. silnika nie to nie reguluję temperaturą w wewnątrz auta, tak jak napisałem jest cały czas ustawione na 20stopni i maly nawiew 2 kreski. A tak na marginesie, pewnei też trzeba płyn spuscic żeby wymienić ten czujnik temp.? 

Tylko mnie sie wydaje, że jest jeszcze jakiś czujnik przy chłodnicy, dostęp z tylko od spodu auta. Więc może poleciał jeden z dwóch czujników, ten przy silniku, lub przy chłodnicy...a jak przy chłodnicy to na 100% trzeba spuścić wszystek płyn. Dziś zrobię logi i zobaczę o co cho. I oczywiście wrzucę te logi na forum by z Wami się podzielić :D
taki mam błąd:
VAG-COM Version: Release 409.1-US
Control Module Part Number: 038 906 019 GF
Component and/or Version: 1,9l R4 EDC
G000SG 1434
Software Coding: 00002
Work Shop Code: WSC 02325
Additional Info:
WAUZZ
1 Fault Found:
17664 - Engine Coolant Temp Sensor (G62):
Open or Short to Plus
P1256 - 35-10 - - - Intermittent
po przjechaniu 12km w aucie mam 90 stopni a VAG pokazuje:
coolANT TEMP 86,4
FUEL TEMP 72
INTAKE AIR 36
pozdrawiam
VAG-COM Version: Release 409.1-US
Control Module Part Number: 038 906 019 GF
Component and/or Version: 1,9l R4 EDC
G000SG 1434
Software Coding: 00002
Work Shop Code: WSC 02325
Additional Info:
WAUZZ
1 Fault Found:
17664 - Engine Coolant Temp Sensor (G62):
Open or Short to Plus
P1256 - 35-10 - - - Intermittent
po przjechaniu 12km w aucie mam 90 stopni a VAG pokazuje:
coolANT TEMP 86,4
FUEL TEMP 72
INTAKE AIR 36
pozdrawiam
A wiec tak jeszcze dziś sobie podłączyłem VAG-a no i na desce rozdzielczej mialem 60,70,80,90 stopni, a na Vagu caaały czas pokazywało 87,3*. Wiec faktycznie chyba czujnik poleciał. Spróbuję jeszcze z tymi stykami, bo przy wymianie termostatu musiałem płyn spuścić i spuszczałem właśnie wyjmyjąc czujnik przy chłodnicy, bo przecież normalnie nie ma jakiegoś spustu na wierzchu. Podobno jest ale trzeba zdjać zderzak wiec poszedłem na łatwizne i tutaj spuściłem płyn.
pzdr
pzdr