W związku z moim utrapieniem jakim jest spadek mocy zacząłem kombinować na własną rękę. Poczytałem trochę na forum, nie tylko tym, i zdecydowałem się podjąć ryzyko i wyczyścić zaworki N75 i N18 nie posiadając zapasowych.
Może komuś się przyda więc poniżej przedstawie zdjęcia z pracy.
Jeśli chodzi o opis to posłuże się opisem wykonanym przeż użytkownika spons z forum vwgolf - mam nadzieję że nie będzie miał nic przeciwko.
Gdyby ktos chcial sie pobawic:
1. Sciagnac metalowa spinke laczaca lepek (to biale) z zaworkiem, mozna ja nawet pociac bo nie bedzie juz potrzebna ale przy odrobinie chęci zejdzie i będziemy mogli go później założyć spowrotem
2. Wyciagnac tloczek i sciagnac membrane.
3. Ladnie wyczyscic miejsce pracy tloczka (czyli sam zaworek w srodku), ja uzylem do tego patyczki do uszu i WD40.
4. U gory tloczka (tam gdzie byla membrana) jest dziurka, a w niej kolejny tloczek, nalezy wyczyscic ta dziurke z brudu, wcisnac tloczek i wpsikac tam WD poczym rozruszac naciskajac i wyczyscic. Czynnosc powtorzyc pare razy.
Po tym zabiegu, nalezy dmuchnac w ten tloczek, powietrze powinno przechodzic bardzo ciezko (czyli trzeba mocno dmuchac zeby tloczek sie wcisnal, jezeli dalej mozna dmuchac jak w pusta rurke nalezy powtorzyc pkt. 4).
5. Zalozyc membrane na tloczek i calosc wlozyc do zaworka (ja posmarowalem to jeszcze WD), ukladajac ladnie membrane w plastyku.
6. Sprawdzic droznosc kanalow w lebku i ewentualnie wyczyscic.
7. Zalozyc lepek i scisnac tak zeby dobrze dolegal do zaworka (ja uzylem do tego scisku stolarskiego) i do porzadku skleic, tak zeby bylo szczelne (uzylem kropelki). Poczekac az klej zaschnie, sciagnac scisk.
8. Zaworek jest gotowy do montażu
No i teraz fotki
PS. U mnie niestety wina nie leży w tych zaworkach ale przynajmniej mam pewność że oni mi już nie wykręcą jakiegoś numeru

Mam nadzieję że komuś się przyda

Sorrki za odwrotną kolejność zdjęć :mrgreen: