Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Przepływomierz powietrza Aud A6 C5 2.5 TDI V6

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
Zohanovsky
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Patryk
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.5TDI 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Przepływomierz powietrza Aud A6 C5 2.5 TDI V6

Post autor: Zohanovsky » 25 cze 2016, 17:38

Witam wszystkich. Jestem tu nowy i jeśli wpisałem post w zły dział z góry przepraszam.
Stworzyłem nowy temat gdyż nie mogłem nigdzie znaleźć jednoznacznej odpowiedzi dla mojego problemu. Problem polega na tym że nie działa przepływomierz powietrza. Samochód ma 150KM a jeździ jak by miał nie całe 90KM, nie rozpędza się szybciej niż 120KM/H (130 z górki) spalanie moim zdaniem również wzrosło. w trasie zastanawiałem się czy dam radę wyprzedzić Tira, w trasie musiałem robić redukcje do 5biegu żeby rozpędzić samochod do 100km/h :/ Dzisiaj odłączyłem kostkę od przepływomierza, odpaliłem samochód (świeciła się automatycznie kontrolka od ASR) i problem jak ręką odjął, dostał porządnego buta, turbina aż gwiżdże (teraz czuć że ma te 150KM ) bez najmniejszego problemu rozpędziłem samochód do 100km/h na 3 biegu więc sądze że rozpędził by się do dużo większej prędkości. Wiec wracam do pytań:
1. Czy mogę jeździć samochodem z odłączoną kostką od przepływki( samochód mam moc jaką powinien mieć)?
1b. Czy może zostać coś uszkodzone od jazdy z odłączoną kostką ?
2. Lepiej jeździć z podłączoną kostką(bez mocy) lecz uszkodzonym przepływomierzem?
2b. Czy może zostać coś uszkodzone od jazdy z uszkodzonym przepływomierzem?

Dodam iż aktualnie mnie nie stać na zakupienie używanej/nowej przepływki.
Nie posiadam również VAGa żeby podłączyć i zdiagnozować problem.

mat1324
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Mateusz
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 CDYA 239KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Kontakt:

Post autor: mat1324 » 25 cze 2016, 18:49

Jeśli nie stać Cię na nową/używaną przepływkę, to poszukaj kogoś na forum z Twojej okolicy z takim samym silnikiem i przekładając na próbę zobaczysz czy to przepływka jest winna. Jak masz ją uszkodzoną, to i tak musisz kupić nową/używaną.

Teoretycznie nic Ci się nie powinno stać jak będziesz jeździł z odpietą przepływką. Może zwiększyć się spalanie i auto może trochę dymić.

kryhawrc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krystian
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Silnik: 2.4 177KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Kontakt:

Post autor: kryhawrc » 28 cze 2016, 18:47

Jak dla mnie to chyba jesteś bardzo młody i to twoje pierwsze wieksze auto. Zacznij od kupna kabla diagnostycznego za bagatela jakieś 20-30zł zrób diagnostykę, wrzóć na forum i wtedy uzyskasz fachową pomoc.
A jesli nie stac cie na kupno cześci do auta-to sprzedaj -kup tańsze w utrzymaniu-bądz jeżdzij dopóki nie stanie.
Sorry -ale tak to widzę

mat1324
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Mateusz
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C6
Silnik: 3.0 CDYA 239KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Kontakt:

Post autor: mat1324 » 28 cze 2016, 19:51

Chciałem podobnie napisać, ale zrezygnowałem :|. Kupujesz A6, to stać Cię na utrzymanie tego auta. Sam jestem dość młody, ale jestem w stanie naprawić wszystko co może mi się zepsuć w aucie. Kupiłem auto, które mogę utrzymać (paliwo + ubezpieczenie + naprawy).

Zacznij od diagnozy. Na pewno znajdziesz kogoś, kto za browara sprawdzi Ci auto. Jakbyś mieszkał blisko, to mógłbym Ci pomóc, ale według opisu obok, możesz mieszkać wszędzie. Znajomym za sprawdzenie auta nie biorę ani grosza. Dla mnie nawet diagnoza w warsztacie powinna być darmowa. W końcu ogranicza się ona tylko do podpięcia interfejsu i odczytania błędów - żadna filizofia.
Druga opcja to podjechania na tzw. dział części (czyt. szrot) i znalezienie takiej samej przepływki. Na miejscu możesz ją sprawdzić czy działa w Twoim aucie. Jeśli będzie działać, to i tak musisz ją w końcu kupić. Jeśli nie będzie, to dasz na browara, za fatygę.

Teraz musisz sam podjąć jakieś działanie...

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja