Na początek chcę podziękować za rady z których nie razjuż korzystałem przeglądając to forum. Wielki szacunek i wielkie dzięki że dzielicie sie swoją wiedzą i doświadczeniami. Może zbyt póżno bo po kilku latach zdecydowalem sie do Was dołączyć

A teraz pokrótce opowiem jakie bolączki mojego Audiczka przyparły mnie do ściany
Jest to Audi A6 2003r 1.9TDI 130KM silnik AVF multitronic
Silnik nie wchodzi na obroty adekwatnie do użycia pedału gazu, np. podczas ruszania nie reaguje na gaz a potem skoczy o 400 obrotów w góre, ale potrafi równie dobrze spaść o 400 w dół i takim kangurem próbuje sie zebrać. Nie zawsze sie tak dzieje czasem rusza płynnie i nic dodać nic ująć. Takie problemy zaczęły sie już około 6 miesięcy temu ale były to sporadyczne teraz nie da sie wogóle jeżdzić. problem z obrotami również występuje podczas jazdy nie tylko przy ruszaniu i wtedy zakres falowania obrotów to jakieś 200-300 obrotów w góre lub w dół. Myślałem że to może skrzynka sie kończy ale na postoju jeśli przytrzymam np. gaz na jakieś 1500-1700 obrotów sytuacja jest taka jak podczas jazdy jak już wcześniej wspomniałem. Pod Vag-iem zero jakich kolwiek błędów. Ostatnio do tego wszystkiego doszło to że przy takiej pracy silnika zapala się ESP na zegarach i często gęsto wtedy wyłączajż sie obroty podczas jazdt na jakieś 950 obrotów. Można cisnąć but do końca i ani drgną. Wtedy zapisuje sie błąd 18047. więc postanowiłem wymienić potencjometr gazu- i tak też zrobiłem ( używka ale 100% sprawna ) efekt taki sam odłącza obroty i dalej szarpie. Wymieniłem wszystkie filtry ,sprawdziłem dolot , wyczyściłem zawór ERG, sprawdziłem okablowanie dochodzące do potencjometru gazu i w skrzynce koło komputera wyeliminowałem jakąkolwiek wilgoć i nic dalej to samo. Nie bardzo już wiem gdzie szukać i wobec powyższego zwracam się do was Drodzy koledzy , może ktoś miał już taki przypadek albo sie z tym zetkną- bede wdzięczny za każdą nawet najmniejszą pomoc.
pozdrawiam