Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Praca silnika po wymianie rozrządu

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
obione81
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Praca silnika po wymianie rozrządu

Post autor: obione81 » 19 kwie 2017, 19:15

Panowie potrzebuję opinii, czy normalne jest, że po wymianie rozrządu zmienił się dźwięk pracy silnika ? szlag mnie trafia bo słychać jakiś dziwny głuchy terkot (czego wcześniej nie było) auto zbiera się dobrze, tylko ten dźwięk.

Wrzucam film choć wiem, że nie oddaje on stanu faktycznego, ale może mieliście podobne problemy ?

Z góry dzięki za pomoc.

maly81
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Janek
Rocznik: 2002
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 ASN 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: maly81 » 19 kwie 2017, 20:15

link nie chodzi , udostępnij

obione81
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: obione81 » 22 kwie 2017, 19:46

Na następny dzień po publikacji wcześniejszego posta auto chodziło jak zetor i gasło po kilku sekundach od odpalenia. Nie chcąc go dłużej męczyć zadzwoniłem do "mechanika" i zabrał auto.
Panowie finał jest taki, że mechanik auto spier**lił. Tak robił rozrząd, że prawdopodobnie źle go ustawił i ewidentnie było słychać walenie z prawej strony. Auto zabrał w czwartek i czekam na dalszy rozwój zdarzeń. Powiedziałem mu, że auto ma wrócić w stanie jak z przed wymiany - gdzie silnik cykał jak zegarek, obawiam się jednak że zawary i cała reszta uległy uszkodzeniu. Dam znać co i jak.

Daniel1555
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Daniel
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.5TDI AFB 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual

Post autor: Daniel1555 » 24 kwie 2017, 22:59

tak to jest wiejski specu Zbyszek ,składał bez blokad . Szkoda silnika ,ubolewam <zalamka>
Audi A6 C5 2.5TDI
Audi A6 C5 4.2 ASG
Audi A4B6 1.9 tdi

obione81
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: obione81 » 29 cze 2017, 09:40

Międzyczasie pojawił się "teoretycznie" problem z pompą aym-nie-odpala-vt88796.htm , którą prawdopodobnie pseudo mechanik (ten sam co robił rozrząd) sam uszkodził podczas wyciągania z baku - ułamał króciec.
Koleś trzymał auto ponad miesiąc, rozebrał, narobił szkód i stwierdził, że on tu nic nie zrobi i żeby szukać innego mechanika. Efekt:
Podczas odbioru auto mimo wcześniejszej prośby o poskładanie było częściowo rozebrane tj:
- podłoga bagażnika, pokrywa baku paliwa, pompa paliwowa w częściach);
- otwarty panel instalacji pod deską rozdzielczą od trony kierowcy - wiszące kable, niedziałający pilot od auta oraz rozebrany pilot immobilizera;
- ponadto auto zostało zalane (kałuża wody na podłodze od strony pasażera - na co Pan Krzysztof stwierdził, że nie wie co się stało). Kpina.

Wyszło również dlaczego rozrząd się przestawił - tak dokręcali napinacz, że w efekcie zerwali gwint i zamiast naprawić uszkodzone gniazdo wkręcili nową rolkę w to samo miejsce. Na efekt nie trzeba było długo czekać. napinacz puścił i auto początkowo jak pisałem chodziło jak zetor po czym zgasło. Mechanik auto zabrał i jak twierdzi naprawił usterkę tzn. nowy pasek - bo poprzedni aż ząbki pościnało i rolkę napinacza. Auto odebrałem, ale chodziło dziwnie (spadki mocy, terkotanie przy dodawaniu gazu do oporu) - nadal twierdzili, że się "dotrze" , aż zgasło i na tym zakończyła się historia auta.

Efekt napraw i wymiany rozrządu:

Z przeprowadzonej diagnostyki w innym warsztacie wynika:

1. Uszkodzenie pompy wtryskowej - spowodowane prawdopodobnie wielokrotnym oraz zbyt długim czasem rozruchu (kręceniem), pow. 10 sekund
2. Uszkodzenie mechaniczne króćca pompy paliwa w baku - powstałe prawdopodobnie na skutek nieumiejętnego demontażu z baku.

Na chwilę obecną napisałem reklamację usługi, którą zamierzam wręczyć pseudo mechanikowi. Dobrze, że udało mi się wcześniej od niego uzyskać oświadczenie, że rozrząd został uszkodzony z ich winy i ponoszą odpowiedzialność za ewentualne powstałe usterki w aucie.

Co proponujecie w takiej sytuacji? domagać się naprawy ? zaproponować mu żeby odkupił ode mnie auto ?
Ostatnio zmieniony 04 lip 2017, 21:16 przez obione81, łącznie zmieniany 1 raz.

Daniel1555
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Daniel
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.5TDI AFB 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual

Post autor: Daniel1555 » 30 cze 2017, 20:31

Jak chcesz zachować auto to niech kupuje silnik i pompę do baku ,a jak nie chcesz tego auta do niech bierze
Audi A6 C5 2.5TDI
Audi A6 C5 4.2 ASG
Audi A4B6 1.9 tdi

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl