[A6 C5 2.5 TDi -99] Odma - stary czy nowy typ.
[A6 C5 2.5 TDi -99] Odma - stary czy nowy typ.
Witam serdecznie wszysttkich uzytkowników forum. Kilka razy spotkałem sie z pytaniem czy mozna zalozyc nowy typ odmy w miejsce starej. Otoz stwierdzic trzeba ze mimo prostoty i zadan obu tych elementow w zadnym wypadku nie nalezy tego robic. Powodem jest roznica cisnien oleju. Wnioski poparte sa doswiadczniem, a mianowicie w miejsce starego typu odmy zostal zalozony nowy. Na poczatku jazdy nie ma z tym zadnego problemu. Samochod zachowuje sie normalnie. Jednak z biegiem kilometrow, podejrzewam ze zapelnia sie olejem pojemnik pod seperatorem i nastepuje jego zatkanie w zwiazku z tym zaczyna palic sie kontrolka od smarowania. Po zgaszeniu silnika i odczekaniu kilku chwil znow mozna jecjhac pare kilometrow, oczywiscie nie katujac silnika, po czym znow wraca tak "uwielbiana" przez wszystkich posiadaczy 2.5 V6 kontrolka. Doswiadczenie to udało sie zrobic dzieki "uprzejmosci" klienta który przychodzac do mnie z prosba o wymiane przyniosł nowy typ i jak to stwierdzil bierze na siebie pelna odpowiedzialnosc za skutki tego "eksperymentu". W sobote samochod poskladany a w poniedzielek klient wrocil z"reklamacja" trzymajac w reku odme jaka powinna byc w jego samochodzi. Mam nadzieje ze owy post posłuzy Wam przyjaciele za jakas doze informacji i w przyszlosci nie bedzie juz watpliwosci, "dlaczego nie to jak mozna by to... "
Ostatnio zmieniony 14 lip 2009, 12:16 przez slawek, łącznie zmieniany 1 raz.
- piotrekkawa
- Forum Audi A6 / A7
może i tak jest,ale ja powiem szczerze że zrobiłem taką podmiankę i nic się nie dzieje. przelatałem już 15000 i nic. dopiszę jeszcze,że moje AFB sika olejem z dołu,ale tak miało odkąd je zakupiłem. czeka mnie rozbiórka obu misek oleju i przedniego dekla pod rozrządem. co do odmy to nie zauważam żadnych istotnych zmian. był tzw.bandaż. założyłem ten nowszy,plastik. jeździ i nie kaprysi... :mrgreen:
- piotrekkawa
- Forum Audi A6 / A7