Witam,
Podczas wymiany rozrządu w moim aucie okazało się, że nie ma gwintu w miejscu mocowania jednej z rolek (to chyba napinacz).
Auto mam od kilku tygodni i niestety nie byłem świadomy takiego "kwiatka". Cudem dojechałem do mechanika, bo ten napinacz trzymał się w sumie siłami natury.
Na obudowie pompy jest numer 059 103 153 AA. Niestety ciężko dostać taką obudowę, nowa w serwisie 815 zł.
Można by tam wsadzić tuleję i przegwintować ale jeśli nie będę w desperacji wolałbym kupić jakąś używkę.
Problem polega na tym że są 2 rodzaje tych obudów (wizualnie) i kilka różnych numerów.
Wizualnie różnica polega na kształcie kanałów z tyłu obudowy i wytłoczeniach z przodu.
Znalazłem więc taką, która powinna pasować wizualnie 059 103 153 R - nie mam jednak pewności a muszę po nią jechać 70 km.
Czy można jakoś zweryfikować (ETKA?) czy ta obudowa będzie pasować.
Chodzi o część na zdjęciu w załączniku.
Będę wdzięczny za wskazówki.
[BAU 2.5 180KM] Obudowa wału / pompy oleju - nr części
Re: [BAU 2.5 180KM] Obudowa wału / pompy oleju - nr części
Ciężki temat trochę.retrohaq pisze:Witam,
Podczas wymiany rozrządu w moim aucie okazało się, że nie ma gwintu w miejscu mocowania jednej z rolek (to chyba napinacz).
Auto mam od kilku tygodni i niestety nie byłem świadomy takiego "kwiatka". Cudem dojechałem do mechanika, bo ten napinacz trzymał się w sumie siłami natury.
Na obudowie pompy jest numer 059 103 153 AA. Niestety ciężko dostać taką obudowę, nowa w serwisie 815 zł.
Można by tam wsadzić tuleję i przegwintować ale jeśli nie będę w desperacji wolałbym kupić jakąś używkę.
Problem polega na tym że są 2 rodzaje tych obudów (wizualnie) i kilka różnych numerów.
Wizualnie różnica polega na kształcie kanałów z tyłu obudowy i wytłoczeniach z przodu.
Znalazłem więc taką, która powinna pasować wizualnie 059 103 153 R - nie mam jednak pewności a muszę po nią jechać 70 km.
Czy można jakoś zweryfikować (ETKA?) czy ta obudowa będzie pasować.
Chodzi o część na zdjęciu w załączniku.
Będę wdzięczny za wskazówki.
Etka inne numery podaje.
Tą uszkodzoną masz zdemontowaną

A6 2,0 ABK 115 95rok AVANT Było A6 2,8 ALG 193 98rok SEDAN Było
A6 2,5tdi BAU 179 04rok AVANT Quattro Było
VW GOLf 1.9tdi AJM 115 00rok Jest i 4motion
A6 3.0tdi CDYA 240 2008 AVANT Jest i Quattro
A6 2,5tdi BAU 179 04rok AVANT Quattro Było
VW GOLf 1.9tdi AJM 115 00rok Jest i 4motion

A6 3.0tdi CDYA 240 2008 AVANT Jest i Quattro

Dzięki za odpowiedź.
Jest problem z demontażem, pół silnika już rozebrane i do jednej śruby w misce nie ma dostępu. Ogarniemy jednak ten temat i wyciągniemy ją.
Udało mi się już odchylić ten dekiel i układ kanałów moim zdaniem jest identyczny jak w R.
Zaryzykuję i pojadę po tą obudowę..
Zauważyłem również, że na Allegro są te pokrywy ( co prawda z innymi numerami) ale wiele ma uszkodzony gwint w tym samym miejscu. Czyli coś jednak w tym jest. Jedna śrubka i 3 dni rozkręcania, 1000 zł w plecy. Ehh...
[ Dodano: 2013-12-05, 00:13 ]
Edit:
Może ktoś kiedyś będzie potrzebował takiej informacji:
Część zamontowana, wszystko wygląda ok. Pasuje idealnie.
Wg konsultanta z serwisu Audi - nie powinno pasować. A jednak jest inaczej.
Zarówno kanały olejowe jak i przód oraz wycięcia i gwinty - wszystko identyczne.
Te gwinty psują się nagminnie - sprawdzajcie przy wymianie rozrządu czy nic się nie rozsypało.
Także zamiast obudowy AA można kupić R. Nie kupować P - na bank nie pasuje.
ÂŻeby jednak mieć 100% pewności muszę wstrzymać się do jutra.
Dzisiaj składali rozrząd - myślę, że jutro będziemy odpalać
.
Jest problem z demontażem, pół silnika już rozebrane i do jednej śruby w misce nie ma dostępu. Ogarniemy jednak ten temat i wyciągniemy ją.
Udało mi się już odchylić ten dekiel i układ kanałów moim zdaniem jest identyczny jak w R.
Zaryzykuję i pojadę po tą obudowę..
Zauważyłem również, że na Allegro są te pokrywy ( co prawda z innymi numerami) ale wiele ma uszkodzony gwint w tym samym miejscu. Czyli coś jednak w tym jest. Jedna śrubka i 3 dni rozkręcania, 1000 zł w plecy. Ehh...
[ Dodano: 2013-12-05, 00:13 ]
Edit:
Może ktoś kiedyś będzie potrzebował takiej informacji:
Część zamontowana, wszystko wygląda ok. Pasuje idealnie.
Wg konsultanta z serwisu Audi - nie powinno pasować. A jednak jest inaczej.
Zarówno kanały olejowe jak i przód oraz wycięcia i gwinty - wszystko identyczne.
Te gwinty psują się nagminnie - sprawdzajcie przy wymianie rozrządu czy nic się nie rozsypało.
Także zamiast obudowy AA można kupić R. Nie kupować P - na bank nie pasuje.
ÂŻeby jednak mieć 100% pewności muszę wstrzymać się do jutra.
Dzisiaj składali rozrząd - myślę, że jutro będziemy odpalać

problemu nie miałem, ale rozkręcałem ten silnik bo kapitalke robiłem i żeby zdjąć przednią obudowę wału w której jest simering wału to pas przedni do ściągnięcia, rozrząd do rozpięcia, trzeba odkręcić śrubę na czole wału dwudziestokątna nasadka 24 jak się nie mylę i ta śruba łatwo nie puści, potem trzeba zrzucić olej i miskę bo tam w misce znajdują się 2 śruby które trzymają tą obudowę, jak je odkręcisz to odkręcasz śruby od obudowy, delikatnie podważasz śrubokrętem nie do góry tylko do siebie, no i powinna zejść, trochę zabawy jest nie ukrywam.
jeśli nie odpowiadam/nie odpisuje długo znaczy że mnie nie ma w kraju i nie mam czasu, co robić ? cierpliwie czekać