[ AWX 1.9 131 KM] Dziwny dzwiek przy puszczaniu gazu..?
-
- Forum Audi A6 / A7
[ AWX 1.9 131 KM] Dziwny dzwiek przy puszczaniu gazu..?
Witam, mam problem z silnikiem mianowicie przy gazowywaniu auta i puszczeniu pedalu slychac dziwny dzwiek. Probowalem znalezc cos na necie, ale nie za bardzo mi to idzie. Znalazlem za to filimik na youtube z identycznym problemem, lecz niestety nie ma tam komentarzy i dalej nie wiem w czym problem. Podaje link do filmiku z gory dzieki za podpowiedzi: FILMIK
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Przemo
- Rocznik: 2010
- Moje auto: Q7
- Nadwozie: SUV
- Silnik: 3.0 TDI 204KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
nie katuj jej i staraj się jeździć delikatnie do czasu znalezienia dobrej turbiny lub regeneracji. Nie wiem czy na wyspach znajdziesz dobry zakład robiący regeneracje bo z mechanikami ciężko ale szukał bym nowej np w pl- koszt dla Ciebie nowej na allegro ok 300 Funtów - nie wiem czy to dużo czy mało dla Ciebie ale chyba bez tragedii. Używane z pewnego źródła 150-200 funtów. Turbo już swoje przejechało i ewidentnie poprzez to wycie woła o wymianę.
-
- Forum Audi A6 / A7
Ja za turbinę po regeneracji + rozliczenie zużytej zapłaciłem 1150zł. Mam gwarancję na 1 rok. Turbinka pracuje cicho i ładnie się zbiera.
http://moto.allegro.pl/audi-a6-c5-01-05 ... 07430.html
http://moto.allegro.pl/audi-a6-c5-01-05 ... 07430.html
Mam to samo z tym że trochę mniej mi gwizda
Turbo miałem czyszczone (piaskowane) i nastawiane łopatki (tyle pamiętam).
Szukałem może nieszczelnych węży albo nieszczelności gdziekolwiek przy turbo i nic.
Gwizdanie przy odpuszczaniu zostało do dzisiaj - samochód jeździ normalnie, ma moc a do gwizdania przyszło mi się przyzwyczaić.

Szukałem może nieszczelnych węży albo nieszczelności gdziekolwiek przy turbo i nic.
Gwizdanie przy odpuszczaniu zostało do dzisiaj - samochód jeździ normalnie, ma moc a do gwizdania przyszło mi się przyzwyczaić.
A co sądzicie o tym temacie ?Mahrid pisze:Mi tez sie tak wydaje ze to nie jest zadna usterka, poprostu jedne chodza ciszej a nnne glosniej.
Problem bylby gdyby to na wolnych obrotach z turba wydobywal sie dzwiek typu "szuranie", czy tam jakies "popiskiwanie", jezeli na wolnych chodzi cicho to wydaje mi sie ze z turbawka jest wszystko ok.
viewtopic.php?t=13064
To turbina. norma. Auto schodzi z obrotów a rozpędzone turbo daje nadwyżkę ciśnienia. W jednych to głośniej słychać w innych ciszej. Nie wiem tylko czy w tch silnikach była zawór upustowy dla nadwyżek ciśnienia. Odwrotne zjawisko masz przy przyspieszaniu: zanim turbo się rozpędzi masz dół. A pisanie że turbo właśnie tak pada jest lekkim nadużyciem. Prędzej masz gdzieś przedmuch na gumowych wężach tak jak sugeruje homer, dźwięk jest podobny przerabiałem go w AFN-ie: tylko doszedł też niedobór mocy, kopeć za autem i błędy na czujnikach odpowiadających za kontrolę ilości powietrza "na wejściu i wyjściu".
Podawanie wypłaty w wartości brutto
To jak podawanie długości członka razem z długością kręgosłupa...
To jak podawanie długości członka razem z długością kręgosłupa...