Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5 1.9TDI AVF ] Buczenie , rezonans

Silniki wysokoprężne
homer0315
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: homer0315 » 11 gru 2011, 19:37

Nagraj to i wrzuć filmik na forum,może pojawi się więcej pomysłów :)

limps221
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: limps221 » 11 gru 2011, 20:49

homer0315 pisze:Nagraj to i wrzuć filmik na forum,może pojawi się więcej pomysłów :)
Jeśli chodzi o nagrywanie tego to ok jak tylko nie zapomne jutro to nagram.
Tylko wiecie co jeszcze byłem w sklepie zapytać o cne poduszek pod silnik i skyrznie i powiedziałem kolesiowi o mom problemie a on mi na to czy sprawdzałem stan oleju w skrzyni. Więc pojechałem prosto na podnosnik zeby sprawdzić stan i co się okazało że odkręciłem korek i nic się nie przelewa więc wsadziłem palca do srodka i brakuje jakieś 3-4cm do maximum czyli do przelania się. Mechanik powiedział że to nic takiego i że brakuje tam maximum ze dwie setki. Ja z kolei mysle że tam więcej moze brakowac i może to jest pzyczyna tego buczenia??? co wy na to??
Mam zamiar kupić i dolać oleju. tylko tu znowu pytanie jaki kupić olej zeby był dobry
???? i czy można mieszać te oleje bo nie wiem jakim jest zalane teraz.
A jeśli chodzi o poduszki to niby sprawdziłem te pod silnikiem i te pod skrzynią i wydaja się byc dobre te pod silnikiem troche może słabsze są bo moge silnik poruszać rękami bez wiekszego problemu.

trnava
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: trnava » 12 gru 2011, 22:31

Witam, a ja posiadam taki probelm - na rozgrzanym silniku przy 90* na biegu jałowym siedząć w kabinie słychać takie stuki wychodzące z pod maski silnika. Dzwięk nie jest głośny, trzeba się dobrze przysłuchać temu. Gdy maskę się otwiera cieżko stwierdzić co może być przyczyną tego, rolki wszystkie z rozrządem, paskami pompa wody i termostatem wymienione ok 7tys.km.
Chętnie bede wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam

mg-maciek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

buczenie 1.9 tdi avf

Post autor: mg-maciek » 07 sty 2013, 12:26

witam
trochę odgrzeję stary temat
mam identyczny problem jak moi przedmówcy - "buczenie"
buczenie pojawia się już na jałowym biegu oraz szczególnie jak przyspieszam z ok 1.5 obrotów
chciałem już wymieniać poduszki silnika ale zacząłem czytać i chyba sprzelił bym sobie w kolano bo to koszt nie mały

czy ktoś może uporał się z tym problemem ?
Obrazek

130TDI
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kamil
Rocznik: 2017
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0T CREH 340KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: 130TDI » 07 sty 2013, 13:09

Buczenie może powodować uszkodzone sprzęgło wiskotyczne. Przez co nawet przy niskich obrotach wiatrak chłodnicy pracuje pełną parą i robi szum pod maską.
U mnie np. pojawiło się straszne tyrkotanie na podszybiu, przez kilka miesięcy musiałem tego słuchać a nie mogłem odkryć przyczyny a jak się okazało, pokrywa plastikowa nad akumulatorem robiła to tyrkotanie.
Również plastikowa pokrywa od silnika lubi dziwne dźwięki wydawać jak wpada w rezonans.

mg-maciek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mg-maciek » 08 sty 2013, 22:37

to nie to !
u mnie buczenie przenosi się na całą karoserię, karoseria drży, najpierw obstawiałem poduszki bo one są łącznikiem silnika z puszką ale po przeczytaniu kilku postów nie mam pewności
gdyby poduszki były tańsze to bym wymienił i tyle, przynajmniej jedna możliwa przyczyna była by wyeliminowana a tak to muszę pogłówkować
a tak wogóle to wie ktoś jak się w audi/passacie wymienia poduszki ???????????
w najbliższy weekend spróbuję temu się bliżej przyjrzeć
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja