Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[100 C4 2.8 AAH] Wymiana silnika. Warto?

Silniki benzynowe
gitmar
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 1995
Moje auto: A6 C4
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.8 174KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: gitmar » 30 sty 2011, 13:10

radeek9 pisze: powiedzcie mi też, co sądzicie o tym ogłoszeniu?
http://moto.allegro.pl/silnik-audi-a8-a ... 29436.html
Ja bym traktował takie "rewelacje" z przymrużeniem oka. Tobie potrzebny jest blok z głowicami, osprzęt chyba nie. Dawałbym mu max 1500zł bez osprzętu i zażądałbym pisemnej gwarancji jeśli to takie cudo. Ciekawe co by na to powiedział <rotfl> Rdza tu i ówdzie świadczy o tym, że musiało to stać przez długi czas, więc licz się z tym, że w środku też może być korozja, pierścienie do wymiany itd. Dobrze było przed zakupem zajrzeć do środka z kimś kto się na tym zna...
S6 C4 4.2 V8 AEC sedan automat - jest
S6 Plus C4 4.2 V8 AHK Avant quattro manual - jest

radeek9
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: radeek9 » 04 wrz 2011, 22:07

byłbym nawet skłonny dać tyle kasy, gdybym tylko wiedział, że będzie to dobry silnik, tylko że też mnie zastanawia ta rdza i faktyczny stan silnika. Jak sprawdzić taki silnik? nie da się chyba inaczej niż tylko założyć go do samochodu?
Ewentualnie o co można go zapytać, jeśli już będę dzwonił?

[ Dodano: 2011-09-04, 22:06 ]
cóż, wątpliwości co do remontu rozwiane - za około 6 tys zł pewna osoba zrobiłaby taki remont, jednak pisemna gwarancja byłaby tylko na to że silnik nie będzie brał oleju i kompresja będzie prawidłowa. Jak dla mnie - za taką sumę pieniędzy - to za mało konkretów. Nie dostanę gwarancji na to że wróci moc silnika i zostałem poinformowany że żaden zakład takiej gwarancji mi nie udzieli, więc remont sobie odpuszczę. Postanowiłem poszukać silnika z jakiegoś anglika. Oczywiście na allegro pełno jest siepów, no ale trzeba być cierpliwym.

W międzyczasie co mi przyszło do głowy - czy możliwe jest że samochód nie ma mocy, bo żle jest ustawiona dawka paliwa? (czy jakoś tak) Bo np teraz na benzynie mam tak że na niskich obrotach (poniżej 2 tys) gdy dodam ostro gazu, to czuć tak jakby szarpanie, obroty delikatnie wzrastają i potem od około 3,5 tys już zaczyna normalnie iść.

Dlaczego pytam o tą dawkę paliwa? Zauważyłem na gazie (pewnie znów się rozregulował) podobne objawy ale w okolicach 3 tys obrotów. Więc skoro gaz jest rozregulowany i coś takiego się dzieje, to może wystarczyłaby jakaś korekta tych danych odnośnie mieszanki benzyny? Tylko że kompletnie się na tym nie znam. Da się to jakoś zrobić VAG-iem? Chętnie usłyszałbym jakąkolwiek odpowiedz :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C4 (1991-1997)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja