[A6 C4 2.5TDI] Wymiana termostatu
[A6 C4 2.5TDI] Wymiana termostatu
Gdzie on się znajduje i jak się zabrac do jego wymiany? Wielkie dzięki za odp. Pozdr
-
- Forum Audi A6 / A7
jeżeli chodzi o termostat od układu chłodzenia i chodzi o silnik 2,5TDI R5 140ps to dostęp najlepszy do niego jest nie od dołu lecz od góry - znajduje on sie (stojąc z przodu )po prawej stronie pod pampą VACUM i tam jest czarny kruciec na dwie śrubki od którego odchodzi dosc grubawy wąż - pozdro
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Witaj,
przy temp bliskiej zera nasze auto potrzebuje około 10km do nagrzania sie do 90 stopni, (zobacz kilka tematów wsześniej) jeśli trwa to u Ciebie dłużej albo wogóle temp. nie dochodzi do 90 to masz odpowiedź gotową, wymiana polega na odkręceniu dwóch śrubek M6 - klucz "10" , jeśli masz stary płyn to można go przy okazji wymienić, jeśli w miarę świerzy to stracisz go może litr może 2, przy wymianie koniecznie zakłada się nowy oring, trzeba też zwrócić uwagę na otwór odpowietrzający fi 1mm ma być na górze (nie pamiętam czy jest), potem dolanie płynu zagrzanie auta i uzupełnienie i po zabiegu. Dla pewności można odpowietrzyć układ przy nagrzewnicy, i to w zasadzie wszystko. Polecam kupić oryginalny termostat.
Pozdrawiam
przy temp bliskiej zera nasze auto potrzebuje około 10km do nagrzania sie do 90 stopni, (zobacz kilka tematów wsześniej) jeśli trwa to u Ciebie dłużej albo wogóle temp. nie dochodzi do 90 to masz odpowiedź gotową, wymiana polega na odkręceniu dwóch śrubek M6 - klucz "10" , jeśli masz stary płyn to można go przy okazji wymienić, jeśli w miarę świerzy to stracisz go może litr może 2, przy wymianie koniecznie zakłada się nowy oring, trzeba też zwrócić uwagę na otwór odpowietrzający fi 1mm ma być na górze (nie pamiętam czy jest), potem dolanie płynu zagrzanie auta i uzupełnienie i po zabiegu. Dla pewności można odpowietrzyć układ przy nagrzewnicy, i to w zasadzie wszystko. Polecam kupić oryginalny termostat.
Pozdrawiam
- Dodek
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damian
- Rocznik: 1992
- Moje auto: A6 C4
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 170KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
otworku fi 1mm w termostacie nie ma w audi a6 c4 2,5 tdi
termostat kosytuje od 19 zl a dobrz firmy wernet to koszt 35 a ori firmy WAHLER okolo 55 zlociszy
po spuszczeniu płynu przez zaworek w chlodnicy - w silniku zostaje jeszcze troche plynu i jak wyjniesz strary termostat spora cześc tego płynu wyleje sie poprostu z bloku- nie wiem może jest jakis sposob - spuszczania płynu z też bloku ale ja tego nie robilem.
na koniec ażeby najlepiej odpowietrzyc nagrzewnice - warto wykrecić zbiorniczek płynu i tak jakby unieść najwyżej jak sie da i przytrzymać - ktos do tego niech dodaje w tym czasie gazu a ty musisz jednocześnie odkrecasz śrobke odpowietrzenia na weżu od nagrzewnicy - do czasu aż przestaną wydobywać sie bąbelki ( piana) i zacznie dobrze wiac cieplem z nawiewu - także na wolnych obrotach
termostat kosytuje od 19 zl a dobrz firmy wernet to koszt 35 a ori firmy WAHLER okolo 55 zlociszy
po spuszczeniu płynu przez zaworek w chlodnicy - w silniku zostaje jeszcze troche plynu i jak wyjniesz strary termostat spora cześc tego płynu wyleje sie poprostu z bloku- nie wiem może jest jakis sposob - spuszczania płynu z też bloku ale ja tego nie robilem.
na koniec ażeby najlepiej odpowietrzyc nagrzewnice - warto wykrecić zbiorniczek płynu i tak jakby unieść najwyżej jak sie da i przytrzymać - ktos do tego niech dodaje w tym czasie gazu a ty musisz jednocześnie odkrecasz śrobke odpowietrzenia na weżu od nagrzewnicy - do czasu aż przestaną wydobywać sie bąbelki ( piana) i zacznie dobrze wiac cieplem z nawiewu - także na wolnych obrotach

Łan tu sri TDI :mrgreen:
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Henryk.
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Kontakt:
może mi ktoś w etce sprawdzić czy w 100 przy silniku 2.4 D jest w tym samym miejscu ? objaw jest tak wskazówka woóle nie idzie do góry , czujnik temperatury uwalony ?
LED A6 C6 post952248.html#p952248
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Henryk.
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Kontakt:
hmm muszę trochę poczekać aż cieplej się zrobi to wymienię a skoro blok taki sam to i turbinę jakąś włożę 

LED A6 C6 post952248.html#p952248