A6 C7 czujniki poziomu zawieszenia w pneumatyce a poziomowanie świateł
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: MaTyS
- Rocznik: 2012
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
A6 C7 czujniki poziomu zawieszenia w pneumatyce a poziomowanie świateł
Orientuje się ktoś czy czujniki poziomu zawieszenia w Audi wykorzystywane są w systemie pneumatyki i jednocześnie w systemie poziomowania świateł 

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
Re: A6 C7 czujniki poziomu zawieszenia w pneumatyce a poziomowanie świateł
Mniej więcej tak to działa
. Jeśli nie ma pneumatyki, to są tylko dwa czujniki poziomu zawieszenia (lewy przód i lewy tył). Z lewej strony, ponieważ ta strona nie zalicza nierówności i lepiej odzwierciedla pochylenie nadwozia. Natomiast gdy jest pneumatyka, to dołożone są kolejne dwa czujniki, aby każde koło mogło być poziomowane.
Dodano po 3 minutach 18 sekundach:
Działanie tych czujników jest proste, ponieważ mierzą one tylko odległość nadwozia do podwozia/zawieszenia. Osobną sprawą jest cel wykorzystania tych danych. Sterownik świateł potrafi na ich podstawie regulować wysokość świateł, a sterownik pneumatyki poziomem zawieszenia itd.

Dodano po 3 minutach 18 sekundach:
Działanie tych czujników jest proste, ponieważ mierzą one tylko odległość nadwozia do podwozia/zawieszenia. Osobną sprawą jest cel wykorzystania tych danych. Sterownik świateł potrafi na ich podstawie regulować wysokość świateł, a sterownik pneumatyki poziomem zawieszenia itd.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: MaTyS
- Rocznik: 2012
- Nadwozie: Limuzyna
Dzięki za info, tak podejrzewałem.
Niestety z zawieszeniem chyba grubsza sprawa, wcześniej zaciął się jeden czujnik z tyłu po nasmarowaniu na tydzień wróciło wszystko do normy.
W sobotę błąd zawieszenia wrócił, wczoraj dołączył krytyczny błąd zawieszenia i błąd poziomowania świateł.
Światła pewnie dla tego, że dupa siadła na amen... .
Nie ma jakiegoś sposobu żeby awaryjnie podpompować zawieszenie ...?
Niestety z zawieszeniem chyba grubsza sprawa, wcześniej zaciął się jeden czujnik z tyłu po nasmarowaniu na tydzień wróciło wszystko do normy.
W sobotę błąd zawieszenia wrócił, wczoraj dołączył krytyczny błąd zawieszenia i błąd poziomowania świateł.
Światła pewnie dla tego, że dupa siadła na amen... .
Nie ma jakiegoś sposobu żeby awaryjnie podpompować zawieszenie ...?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Moje auto: Allroad C7
- Silnik: 2.8 FSI 204KM
- Paliwo: Benzyna
Dupa siadła ale na ogranicznikach, kiedyś słyszałem, że podnosi się używając zewnetrznej sprerzarka, ale wtedy miechy trzeba odłączyć od systemu gruba robota. Mi terz raz siadło wsio okazało się, że kompresor do wymiany. Zobacz jeśli naklejka na kompresorze pożółkła albo poczułeś w aucie zapach rabarbaru, to znaczy, że kompresor padł. Ale równie dobrze może być tylko problem z zaworkami na miechach.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Wojciech
- Rocznik: 2015
- Silnik: 2.0 TDI 190KM
- Napęd: FWD
Witam. Chciałbym się podłączyć do tematu. Od jakiegoś czasu jak samochod stał 2-3 dni siadał mi lewy przód ale gdy tylko otworzyłem drzwi samochod poziomował się i nie wyskakiwały żadne błędy. Jakiś tydzień temu zauwazylem ze lewy bixenon leży i nie działa poziomowanie przy odpalaniu samochodu. Czy może to być wina tego samego czujnika? Jak zabrać się do tego? Jak go wymienić bez rozkalibrowania zawieszenia?
Ostatnio zmieniony 05 gru 2024, 22:10 przez KKgg, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Pozwoliłem sobie poprawić błąd ort
Powód: Pozwoliłem sobie poprawić błąd ort
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Multitronic
Ściągnąć koło i zobaczyć czy czujnik działa czy nie ma wyłamanego ramienia i czy nie jest zacięty , po wymianie czujnika trzeba wypoziomować auto od nowaSoosey pisze: ↑05 gru 2024, 16:24Witam. Chciałbym się podłączyć do tematu. Od jakiegoś czasu jak samochod stał 2-3 dni siadał mi lewy przód ale gdy tylko otworzyłem drzwi samochod poziomował się i nie wyskakiwały żadne błędy. Jakiś tydzień temu zauwazylem ze lewy bixenon leży i nie działa poziomowanie przy odpalaniu samochodu. Czy może to być wina tego samego czujnika? Jak zabrać się do tego? Jak go wymienić bez rozkalibrowania zawieszenia?
wykonane retrofity:
Lane assist + TSR
Side Assist
HBA
Pneumatyka
ACC
Elektryczna klapa
PLA Parking
Wylacznik poduszki
Ambient
Lane assist + TSR
Side Assist