Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Trzeszczenie w tylnym zawieszeniu przy malych predkosciach n

Zawieszenie
ODPOWIEDZ
andre20
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Andrzej
Rocznik: 2007
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Trzeszczenie w tylnym zawieszeniu przy malych predkosciach n

Post autor: andre20 » 12 gru 2012, 09:19

Hej Chlopaki,

Posiadam audi A6 C6 2.7TDI 2009r. z napedem na przednia os i standardowym zawieszeniem SE, przebieg 140tys. km.

Ostatnio zaczalem slyszec jakies trzeszczenia (delikatne stukania) w tylnym zawieszeniu, dzieje sie tak przy malych predkosciach do 50km/h na roznych nierownosciach gdzie zazwyczaj ktores z kolo przejezdza po dziurach lub studzienkach (nie slychc trzeszczenia przy przejezdzaniu przez progi zwalniajace). Slysze to rowniez podczas przejazdu w zakretach gdzie droga nie jest zbyt rowna. Czasami rowniez da sie ulsyszec delikatne 'piszczenie' po przejechaniu przez np. studzienke, tylko ciezko mi zidentyfikowac czy to z tylu czy z lewego przedniego kola?

Czy macie moze jakis przypuszczenia co to moze byc?

Pozdro,
andre20

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 12 gru 2012, 09:45

andre20, trzeba podnieść auto na podnośniku i sprawdzić po kolei luzy na kołach, wahacze, łączniki, gumy itp. Inaczej tego nie rozwiążesz...

andre20
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Andrzej
Rocznik: 2007
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: andre20 » 01 lut 2013, 15:03

Hej,

po probach z otwartymi i zamknietymi oparciami tylnej kanapy udalo mi sie odkryc, ze to nie zawieszenie halasuje, a wlasnie rozkladane oparcia. Oparcia nie mialy zadnych luzow i nie znalazlem zadnych niedokreconych srub. Rozwiazanie bylo bardzo proste, wykorzystalem smar w sprayu do lancuchow motocyklowych i spryskalem zawiasy, zamki i bolce, generalnie wszystkie metalowe ruchome miejsca kanap. Rezultat, audi chodzi jak nowka, zero trzeszczenia, piszczenia czy pukania.

pozdro,
Andrzej

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja