W okresie świąteczno-noworocznym zdarzyło się dwa razy że auto (Allroad polift) dłużej postało w garażu i za pierwszym razem po 2,5 dniach opadła jedna strona całkowicie, potem było ze 3 dni bez problemu (zero opadania nawet po nocy), za drugim razem opadł po 1,5 dnia o jakieś 1,5...2 cm. Już zorientowałem się, że w 90% przypadków to nieszczelność miecha.
Wiem że można sprawdzić okolica przyłącza ciśnienia, ale czy można sprawdzić jakoś sam miech na aucie?
Jakbym podpiął VCDSa na co zwrócić uwagę?
I jedna istotna sprawa, za pierwszym razem jak dłużej postał to opadł na jedną stronę całkowicie - i teraz czy druga strona powinna stać dęba czy też nieco poddaje w wyniku zmiany rozkładu obciążenia, bo mam wrażenie że w tym przypadku druga strona też nieco opadła.
Nowy miech ... co polecacie, wiadomo kto robił na pierwszy montaż? Spotkałem się z pozytywnymi opiniami o Arnott, ale widziałem też zamienniki za połowę tej ceny, nie wspominając o wynalazkach z Allegro za 350zł - pewnie marne. Co polecacie?
Czy przy wymianie miecha warto coś jeszcze ogarnąć ... zaworki, uszczelki itp itd?
Pneumatyka - opadający tył z jednej strony
- sabuk2006
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kazimierz
- Rocznik: 2001
- Moje auto: Allroad C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7T 250KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Re: Pneumatyka - opadający tył z jednej strony
Witam,
Ja właśnie na Aiie.... kupiłem nowy miech za te 250 zł. ale to tylko, że miałem wybite górne mocowanie amortyzatora (miech był sprawny) a ta część jest powiązana na stałe z miechem (wtopiona metalowa podkładka w gumę) u mnie się rozleciała i amortyzator na nierównościach mocno stukał i jak na razie nie mam problemów z opadaniem. Nowy to nowy i gwarancja też jest.
Zresztą poczytaj tu.
topic101371.html
Pozdrawiam.
Ja właśnie na Aiie.... kupiłem nowy miech za te 250 zł. ale to tylko, że miałem wybite górne mocowanie amortyzatora (miech był sprawny) a ta część jest powiązana na stałe z miechem (wtopiona metalowa podkładka w gumę) u mnie się rozleciała i amortyzator na nierównościach mocno stukał i jak na razie nie mam problemów z opadaniem. Nowy to nowy i gwarancja też jest.
Zresztą poczytaj tu.
topic101371.html
Pozdrawiam.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Adam
- Rocznik: 2009
- Moje auto: Allroad C6
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Paliwo: Diesel
Zrobiłem diagostykę VCDSem i miech najwidoczniej kończy swój żywot.
Zastanawia mnie tylko jedna sprawa - czy jak jedna strona opada to w wyniki zmiany rozkładu obciążenia druga strona też nieco się poddaje?
Zastanawia mnie tylko jedna sprawa - czy jak jedna strona opada to w wyniki zmiany rozkładu obciążenia druga strona też nieco się poddaje?
- sabuk2006
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kazimierz
- Rocznik: 2001
- Moje auto: Allroad C5
- Silnik: 2.7T 250KM
- Paliwo: Benzyna+LPG
Witam,
Według mnie i praw fizyki, to tak będzie, jeśli miech jest nie szczelny to pociągnie za sobą drugi (ten który bardziej mu pomagał)
Pozdrawiam.