Dzień dobry,
pół roku temu pokusiłem się o zakup rolady 2007 3,0TDI z opadającym tyłem.
Po wymianie pary tylnych miechów wszystko wróciło do normy.
Niestety teraz pojawił się problem z przodem.
Podczas jazdy w trasie (tryb comfort) zapaliła się zielona kontrolka i przód zaczął się opuszczać ale nie do poziomu gleby tylko jakby do trybu dynamic, ale prawy przód był ok 2cm niżej niż lewy przód (tył pozostał równo na comfort).
Zawróciłem, żeby dojechać do domu puki jeszcze da się jechać i zapaliła się dodatkowo żółta lampka zawieszenia a tryby regulacji na ekranie wyszarzyły się.
Po zaparkowaniu auto zostało na weekend w garażu.
Po dwóch dniach podpinam VCDS i jest tylko jeden błąd:
02646 - Wiarygodność regulacji poziomu zawieszenia
008 - Niezrozumiały sygnał
Odpalam auto, tryby regulacji sa aktywne - ustawione "automatic", sprężarka pompuje, nagle tryby regulacji znów robią się szare, sprężarka się wyłączyła a przód opuścił się jeszcze niżej więc zgasiłem silnik i bluzgam w niebogłosy.
Odpalam jeszcze raz żeby sprawdzić bloki pomiarowe i tryby wysokości znów są aktywne (pali się zielona lampka na zegarach), podłączam VCDS a tam temp. sprężarki 120stC ciśnienie 7,7bar.
Myślę sobie, szlag trafił kompresor.
Sprawdziłem jeszcze czy czujniki wysokości pokazują prawidłowe parametry, były ok.
Przy drugim teście znów zapaliła się żółta lampka, tryby wysokości zrobiły się szare a auto opuściło przód tak że koła oparły się o błotniki.
Zamówiłem regenerowany kompresor z alledrogo, do tego przekaźnik i filterek powietrza.
Wymieniłem te elementy i podjarany uruchamiam auto i czekam - lewy przód zaczął się podnośić więc gęba mi się cieszy ale prawy ani drgnie, nagle znów zółta lampka, kompresor się wyłączył i przód opuścił się do gleby, gaszę auto( trwało to ok 30sekund).
Znowu podpinam VCDS żeby sprawdzić bloki pomiarowe i parametry są takie same jak przed wymianą kompresora: ciśnienie 7,7bar,temp 109stC.
Nie ma żadnych błędów od przegrzania.
Ciągle jest ten sam błąd:
02646 - Wiarygodność regulacji poziomu zawieszenia
008 - Niezrozumiały sygnał
Tył stoi napompowany.
Jeżeli ktoś ma jakieś doświadnczenia z podobnymi usterkami to będę bardzo wdzięczny za pomoc.
[ Dodano: 2019-06-19, 14:08 ]
Dzisiaj w nocy udało mi się znaleźć winowajcę - przedni prawy miech ma dziurę.
Uciekające powietrze czuć gołą ręką. Wycieka spod dolnej krawędzi osłony pyłowej.
Po długim weekendzie będę go wymieniał (pewnie na używany).
Orientujecie się czy każdy miech z A6C6 będzie pasował?
Na fotkach z aukcji widzę, że są różne końcówki numerów.
Zainteresował mnie jeden z połowy 2010r o numerze 4F0.616.040.AA - można go zainstalować?
[Allroad C6] - Opadł przód i nie chce się podnieść
Dziękuję za pomoc.
Miech już do mnie jedzie.
Dam znać o efektach pracy.
[ Dodano: 2019-08-26, 14:35 ]
Witajcie,
przepraszam, że tak późno odpisuję ale ciągle coś...
Jak się okazało winowajcą był uszkodzony miech.
Wymiana nie była łatwa bo musiałem to zrobić sam w garażu podziemnym.
Dodatkowo wymiana była bardzo utrudniona przez zapieczoną śrubę łączącą zwrotnicę z górnymi wahaczami.
Polewałem ją odrdzewiaczem codziennie przez dwa tygodnie i niestety ani drgnęła, ale to ju ż inna historia.
Najważniejsze, że autko znów śmiga.
Miech już do mnie jedzie.
Dam znać o efektach pracy.
[ Dodano: 2019-08-26, 14:35 ]
Witajcie,
przepraszam, że tak późno odpisuję ale ciągle coś...
Jak się okazało winowajcą był uszkodzony miech.
Wymiana nie była łatwa bo musiałem to zrobić sam w garażu podziemnym.
Dodatkowo wymiana była bardzo utrudniona przez zapieczoną śrubę łączącą zwrotnicę z górnymi wahaczami.
Polewałem ją odrdzewiaczem codziennie przez dwa tygodnie i niestety ani drgnęła, ale to ju ż inna historia.
Najważniejsze, że autko znów śmiga.