[A6 C6] hamulec reczny - awaria
Również od pewnego czasu mam problem z ręcznym. Nie za bardzo wiem jak sobie z tym poradzić. Kabelki oglądałem i wyglądają ok, tym bardziej że ręczny działa zupełnie normalnie, zaciska się i odpuszcza bez problemu. Również jak zaciągnę go na np. biegu D i wcisnę gaz sam odpuszcza (asystent ruszania pod górkę?).
Objawy:
-na FIS świeci się żółty przekreślony znaczek P
-zazwyczaj zapala się po wrzuceniu biegu, ale często też po chwili od samego włączenia zapłonu
-brak innych komunikatów
-VAG w błędach widzi tylko usterkę sterownika EPB (niestety chwilowo nie mam kompletnego odczytu przy sobie)
Pytania:
-jak wymienić sterownik EPB? Jak VAGiem zakodować nowy? Mam drugi sterownik ale niestety po podłączeniu bez kodowania dzieją się straszne rzeczy i oczywiście hamulec przestaje działać. Podłączam stary i wszystko ok tyle że błąd zawsze wraca.
-słyszałem że była jakaś aktualizacja softu do sterowników EPB, czy zwykły śmiertelnik jest w stanie to zrobić?
Objawy:

-na FIS świeci się żółty przekreślony znaczek P
-zazwyczaj zapala się po wrzuceniu biegu, ale często też po chwili od samego włączenia zapłonu
-brak innych komunikatów
-VAG w błędach widzi tylko usterkę sterownika EPB (niestety chwilowo nie mam kompletnego odczytu przy sobie)
Pytania:

-jak wymienić sterownik EPB? Jak VAGiem zakodować nowy? Mam drugi sterownik ale niestety po podłączeniu bez kodowania dzieją się straszne rzeczy i oczywiście hamulec przestaje działać. Podłączam stary i wszystko ok tyle że błąd zawsze wraca.
-słyszałem że była jakaś aktualizacja softu do sterowników EPB, czy zwykły śmiertelnik jest w stanie to zrobić?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Przepraszam za odkopanie tematu, ale nie chciałem zakładać nowego. Mam problem, bo mam błędy hamulca ręcznego (błąd 02434 i błąd 02435). Wydaje mi się, że winne są przewody, ponieważ ręczny działa poprawnie. Tylko czasami (co kilka dni) wyrzuca błąd na desce. I tu moje pytanie Co jest potrzebne do wymiany przewodów na obie strony? I jak to zrobić? Mile widziane numery części lub aukcje z allegro. Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Ok, już zamówiłem gotowe złącza, które wystarczy tylko przylutować do obciętych kabli.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez mat1324, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
U mnie problem je jest taki: wiazka najpierw naprawiana ori pinami nie przynioslo skutku, teraz kupilem cala nowa ori wiazke z ASO do zacisku z lewej strony i nadal co jakis czas reczny nie dziala i choinka na fisie. Blad od otwartego obwodu lewego zacisku , juz mnie chce szlag trafić. Co moze byc przyczyną takiego objawu????
-
- Forum Audi A6 / A7
Temat odkopuje, tez problem z ręcznym, pora zakupić kabelki i czas na wymiane, z tego co zdazylem zobaczyc przy sciaganiu kola i odblokowywaniu zaciagnietego ręcznego to ze poprzednio juz ktos tam cos grzebal bo kable owiniete tasma izolacyjna.passatgl5 pisze:Myslisz ze glosilby blad stricte od otwartego obwodu? Czasem sieje bledem od braku mozliwosci przeprowadzenia "samo testu" w wolnym tlumaczeniu. Jest tez info sygnal niewiarygodny... Nie jest tak ze jak padniety jest sterownik to glosi blad od samego sterownika?
A ty swój problem z ręcznym rozwiazales? Jak nie to zawsze mozesz pożyczyć od kogoś sterownik i podmienić :D
Witam, muszę odgrzać temat. Przeczytałem cały lecz nie znalazłem odpowiedzi na pytanie, otóż u mnie problem jest inny na przeglądzie diagnosta stwierdził, że ręczny po lewej stronie się nie zaciąga. Jak czytałem, to wszyscy mają problem nieodpuszczającym ręcznym, a mój w ogóle nie zaciąga lewego koła, przy czym na fisie brak błędów. Co może być przyczyną? Wiązka? Jak sprawdzić w VCDS ewentualne błędy?