Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Głuche stuki na małych nierównościach

Zawieszenie
ODPOWIEDZ
przemny

Głuche stuki na małych nierównościach

Post autor: przemny » 08 kwie 2018, 20:13

Witam wszystkich bardzo serdecznie :)

Moim problemem jest głuchy stuk w środku pojazdu podczas pokonywania nierówności (kocie łby). Stuk polega na tym że po najechaniu na nierównośc prędkością do 60kmh na godzinę słuszę głuchy stuk z przodu pojazdu, z lewej oraz prawej strony.

Z racji tego że auto posiadam od nowości i było serwisowe w ASO to udałem się trzykrotnie do nich na wizytę. Stwierdzono za pierwszym razem że przednie zawieszenie (przebieg około 120tys km). Wymieniłem całe nowe zawieszenie przednie (amoryzator i sprężyny SACHS, mocowanie górnego amortyzatora, wahacze, gumy stabilizatora, łączniki stabilizatora, tuleje na sankcach, koncówki drążków oraz drążki kierwonicze - wszystko LAMFORDER). Dodatkowo zakupiłem wszystkie nowe śruby. Po montażu okazało sięże auto się prowadzi znacznie lepiej ale stuk jaki byl taki jest.

Druga wizyta w ASO. Do wymiany flansza do której przykręcony jest przegub wewnętrzny. Wymieniłem dwie sztuki (OEM), półosie napędowe, łożyska przednie (wszystko OEM). Stuk jaki bł taki jest.

Trzeci wizyta w ASO. Ponownie luz na wahaczach górnych. Nie dowierzając zakupiłem dwie nowe zwrotnice oraz oddałem na reklamację górne wahacze. Dano mi całkiem nowe. Po montażu okazało się ze stuk jaki był taki jest.

Ręce mi już opadają. Fajnie się jeździe, znam całą historię samochodu, wiem że jest bezwypadkowy, świetnie wyposażony, dlatego za wszelką cenę staram się pozbyć problemu.
Byłem u kilku mechaników ale wzsystko bezradnie rozkładają ręcę.

Moje odczucia są takie: stuki są częstsze jak na dworze jest ciepło, np. 20 stopni i stuk na każdej nierówności, pogodna bliska 0 to stuki występują niezawsze.

Mam podejrzenie odnośnie poduszek silnika, ale błąd mi się nie zapala i nie chciałbym wkładać ponownie 1500zł na nowe z ASO (bo inne nie zdają egzaminu).

Może Wy macie jakieś pomysły? Na pewno odrzucamy zawieszenie, bo na zmontowanym LAMFORDERA nie przejechałem nawet 10tys km, od razu odrzucając hipotezy odnośnie poprawnego montażu - płaska nawierzchnia, pojazd opuszczony na kołach, itp...)

mat1324
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Mateusz
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 CDYA 239KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: mat1324 » 08 kwie 2018, 22:33

Hmmm...

Wymieniłeś wszystko co mogło powodować te stuki. Mam jedno pytanie, poduszki amortyzatorów były wymieniane? Chyba, że rozumiesz to jako mocowanie, o którym wspomniałeś.

Awatar użytkownika
repek92
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marcin
Rocznik: 2003
Moje auto: A6 C5
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM

Post autor: repek92 » 08 kwie 2018, 23:06

Moze maglownica. Ja też wszystko wymieniłem a na końcu magiel i cisza
Lektorzy, nagrania: multifonika.net

przemny

Post autor: przemny » 08 kwie 2018, 23:10

Dziękuję za odpowiedź. Poduszki amortyzatorów zmienione na nowe. Magiel był początkowo założony używany. Dalej to samo było. Skusiłem się na regenerowany, stuki dalej takie same...

mat1324
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: mat1324 » 08 kwie 2018, 23:17

Stuki pojawiły się od tak, czy narastały? Sprawdzałeś wydech czy gdzieś nie uderza o podłogę?

przemny

Post autor: przemny » 09 kwie 2018, 07:45

Tak, wydech cały sprawdzony. Jakiś czas temu wymieniałem złącza elastyczne i tłumik dobrze spasowany zistał. Stuki się nie nasilają. Jedynie przy pogodzie gdy jest ciepło to słyszę je coraz częściej. A co sądzisz o tych poduszkach silnika?

Awatar użytkownika
repek92
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marcin
Rocznik: 2003
Moje auto: A6 C5
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM

Post autor: repek92 » 09 kwie 2018, 08:15

Poduszki mógłbyś też czuć podczas jazdy np przy redukcji wtedy silnik rusza się dość mocno. A może hamulce coś? Sprawdzałeś na naciśniętym hamulcu? I też pytanie kto ci robił wymianę wszystkiego? Może zawieszenie zostało skręcone na podniesionym aucie i gdzieś jest naciągnięte cały czas coś. Ja u siebie miałem wszystko wymienione łącznie z maglem. Ale podczas skręcania np przy cofaniu gdzieś coś puklo. Zawieszenie powinno być dokręcone jak auto stoi na kołach
Lektorzy, nagrania: multifonika.net

przemny

Post autor: przemny » 09 kwie 2018, 10:44

Repek - zawieszenie było skręcane na ziemi, po opuszczenie pojazdu i dokręceniu kół - także to na pewno nie będzie ten temat... Dzisiaj jechałem specjalnie tą samą drogą i podczas przejazdu przez takie same nierówności i naciśnięciu hamulca dalej stuk jest. Co do hamulców to założyłem nowe tarcze i klocki ATE i sprężyny OEM... Właśnie rano jak zapalę to trochę rzuca silnikiem, nie mocno ale jak się siedzi w środku to wyczuwalne jest, dlatego tak się upieram przy tych poduchach.

mat1324
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: mat1324 » 09 kwie 2018, 10:51

To może kup używane na próbę?

przemny

Post autor: przemny » 09 kwie 2018, 11:09

No i właśnie tu jest problem... nie jestem zwolennikiem części używanych, jak kupuję to wysokiej jakości bo samochód służy mi do wyjazdów prywatnych i służbowych dlatego chciałbym aby wszystko było na tip-top :) a jest jakiś jeszcze sposób na sprawdzenie tych poduszek? może być sytuacja że poduszki są uszkodzone a błędu nie pokazuje? bo poduszki z tego co widziałem są z czujnikiem.

mat1324
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: mat1324 » 09 kwie 2018, 11:51

Błąd pokaże się jak będą uszkodzone elektrycznie, ale nie mechanicznie. Przy takim przebiegu nie powinny być zużyte. Można przyjąć, że jeśli nie ciekną, to spełniają swoją rolę.

przemny

Post autor: przemny » 09 kwie 2018, 15:41

A coś innego przychodzi Wam do głowy? poza poduszkami?

mat1324
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: mat1324 » 09 kwie 2018, 18:48

W sumie nie napisałeś, czy po wymianie jakieś części choć trochę się poprawiło lub zmieniło?

przemny

Post autor: przemny » 09 kwie 2018, 21:42

Po wymianie wyżej wymienionych części nawet przez chwilę nie było lepiej. Dodatkowo dzisiaj przejechałem się z kolegą po płytach betonowych. Na każdym łączeniu płyty słychać stuk. Uświadomił mnie że to nie jest stuk a taki "PLUM" bardziej. Przy każdym łączeniu plum, plum, plum. Zawieszenie pracuje normalnie, wątpię aby ten dźwięk był od zawieszenia bo z tego co się orientuję to przy sworzniach jest metaliczny dźwięk. A takie PLUM to jest niespotykane... Ciężki temat...

piotrasz3
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: piotrasz3 » 06 wrz 2018, 18:10

Cześć mam podobnie takie klikanie tylko podczas pokonywania właśnie poprzecznych nierówności.Wymieniłem prawie wszystko.
Tak jak piszesz ten dzwięk nie pochodzi z zawieszenia.Wyczaiłem że zbiorniczek płynu chłodniczego miał luz jednak to nie to .Tez myslę o poduszkach,jednak wyglądają jak nowe oglądaliśmy je przy okazji wymiany poduszek sanek.
Doszedłeś do czegoś?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl