[ A6 C6] Chrobotanie przy szybkim skręcie
- Adxs
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Adam
- Rocznik: 2009
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.8 FSI 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
[ A6 C6] Chrobotanie przy szybkim skręcie
Witam
Od kilku miesięcy mam takie zjawisko, że przy szybkim skręcie ( chyba tylko jak skręcam w prawo do końca ) przy parkowaniu ( jak wolno się toczę ) czuć po kierownicy drgania z szybką częstotliwością i hałas drgania podobny jak z ABS.
Szukałem po forum jakiejś wskazówki - ale nic ciekawego ani zgodnego z moją przyczyną nie pasuje.
Proszę o jakieś wskazówki jak mogę sprawdzić albo wykluczyć konkretną usterkę ?
Od kilku miesięcy mam takie zjawisko, że przy szybkim skręcie ( chyba tylko jak skręcam w prawo do końca ) przy parkowaniu ( jak wolno się toczę ) czuć po kierownicy drgania z szybką częstotliwością i hałas drgania podobny jak z ABS.
Szukałem po forum jakiejś wskazówki - ale nic ciekawego ani zgodnego z moją przyczyną nie pasuje.
Proszę o jakieś wskazówki jak mogę sprawdzić albo wykluczyć konkretną usterkę ?
- Wujek-West
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 2.3 133KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2012
- Moje auto: A7 4G
- Nadwozie: Hatchback
- Silnik: 3.0 TDI 204KM
- Skrzynia: S-tronic
- Kontakt:
- M1A1
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marian
- Rocznik: 2003
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
- Kontakt:
Panowie dołączę się do pytania kolegi bo mam takie same zjawisko i to nie jest przegub ,bo on strzela inaczej.To jest dokładnie jak kolega Adxs pisze.Adxs pisze: jak skręcam w prawo do końca ) przy parkowaniu ( jak wolno się toczę ) czuć po kierownicy drgania z szybką częstotliwością i hałas drgania podobny jak z ABS.
Macie jakiś pomysł?
Wykonane
-lampy przednie LED wykonane 17.11.2012, APS plus, ledy całego auta+tablica, AMI, Polskie menu
-lampy przednie LED wykonane 17.11.2012, APS plus, ledy całego auta+tablica, AMI, Polskie menu
- Adxs
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Adam
- Rocznik: 2009
- Silnik: 2.8 FSI 220KM
- Kontakt:
kolego M1A1 a powiedz mi jak ze wspomaganiem u Ciebie ?
Albo jestem przewrażliwiony albo mi sie wydaje, że kiedyś kierownica mi troche łatwiej kręciła
Albo jestem przewrażliwiony albo mi sie wydaje, że kiedyś kierownica mi troche łatwiej kręciła

kontakt administratora:
Polecam!
Polecam!
- M1A1
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marian
- Rocznik: 2003
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
- Kontakt:
Witam.
A więc auto mam 2 miesiące i od początku wydaje mi się ,że chodzi trochę ciężko ,a może mi się tylko tak wydaje ,koło 18/245 ,wcześniej miałem Passata B5 FL i tam chodziła lżej przy 17/225 .Może też jestem przewrażliwiony ale z pewnością coś terkocze przy parkowani przy małej prędkość i i tylko przy ostrym skręcie w prawo.
Temat będę drążył.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2011-10-21, 08:30 ]
A więc byłem na stacji diagnostycznej aby zasięgnąć rady ludzi co się może więcej znają i co i g...........o oni znają się tyle co i ja .Po pierwsze automat ,po drugie napęd quattro i lipa popatrzyli ,poruszali za koło i pojechałem.Ostatni zacząłem się bardziej temu przysłuchiwać i dochodzę do wniosku ,że to terkotanie może dochodzić z maglownicy ,co Wy na to?
A więc auto mam 2 miesiące i od początku wydaje mi się ,że chodzi trochę ciężko ,a może mi się tylko tak wydaje ,koło 18/245 ,wcześniej miałem Passata B5 FL i tam chodziła lżej przy 17/225 .Może też jestem przewrażliwiony ale z pewnością coś terkocze przy parkowani przy małej prędkość i i tylko przy ostrym skręcie w prawo.
Temat będę drążył.
Pozdrawiam.

[ Dodano: 2011-10-21, 08:30 ]
A więc byłem na stacji diagnostycznej aby zasięgnąć rady ludzi co się może więcej znają i co i g...........o oni znają się tyle co i ja .Po pierwsze automat ,po drugie napęd quattro i lipa popatrzyli ,poruszali za koło i pojechałem.Ostatni zacząłem się bardziej temu przysłuchiwać i dochodzę do wniosku ,że to terkotanie może dochodzić z maglownicy ,co Wy na to?
Wykonane
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomek
- Rocznik: 2005
- Silnik: 3.0 220KM
- Skrzynia: Manual
Pewnie tak tutaj -a6-c6-czy-to-padnieta-maglownica-vt39157.htmEmis pisze:Czy może temat chrobotania został u kogoś prawidłowo zdiagnozowany?
- Masta
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Rocznik: 2005
- Silnik: 3.0 CDUD 245KM
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
A co to może być, jak się jedzie wolno autem i skręci sie mocno w lewo ( w prawo nie sprawdzałem) akurat tak wjeżdżam do garażu i na tyle auta słychać takie głuche chrobotanie?
quattro tam ma? czy ?
Bo gdzieś widziałem, że ktoś coś o tych blachach co są na tarczach pisał, że w tym może leżeć wina... Jak to jest?
pozdrawiam
quattro tam ma? czy ?
Bo gdzieś widziałem, że ktoś coś o tych blachach co są na tarczach pisał, że w tym może leżeć wina... Jak to jest?
pozdrawiam
Jest - Volvo C70 II 2.5T
Masta, ale to bardziej byś ocieranie się słyszał... coś jakby klocki obcierały i to powinno wystąpić raczej na przedniej osi, bo tu jest przeciążenie... Z tylu delikatne chrobotanie (przy ruszaniu w pełnym skręcie) to raczej quattro i raczej nic niepokojącego... oczywiście wszystko zależy jakie to są odgłosy