Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

A6 C6 czujniki poziomowania zawieszenia

Zawieszenie
ODPOWIEDZ
maciek.bielsko
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Maciej
Rocznik: 2015
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CNHA 190KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

A6 C6 czujniki poziomowania zawieszenia

Post autor: maciek.bielsko » 15 sty 2016, 18:25

Witam

Panowie zauważyłem od jakiegoś czasu, że w mojej C6 przez noc opada tylne lewe koło, po odpaleniu zaraz się podnosi jest OK, a raczej tak myślałem... dziś zauważyłem, podczas odpalonego silnika co jakieś 30sec upuszcza powietrza z tego koła, obserwując to zachowanie, zauważyłem, że to koło "prawie cały czas jest pompowane (podnosi się jakiś 1cm) i zaraz upuszcza powietrze i tak w kółko. Postanowiłem zbadać sytuację wyjmując amortyzator (wygląda fizycznie dobrze) oraz czyszcząc i smarując "chyba czujnik poziomowania" te ramiona były zabrudzone i fizycznie BARDZO ciężko chodziły, wszystko wyczyściłem i nasmarowałem i poskładałem z powrotem.
Niestety problem nie ustał, postanowiłem przeprowadzić adaptację każdego koła, ale niestety z racji tego, ze amortyzator cały czas upuszcza powietrze, kompresor nie mógł dobić powietrza i nie mogę dokończyć adaptacji.

Błąd jaki wyskakiwał to 02646

PS: w załączniku dodałem zdjęcie podglądowe rzekomo czujnika poziomowania który wyczyściłem. CZY ON TEŻ ODPOWIADA ZA POZIOMOWANIE ŚWIATEŁ??
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

elwarka1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: elwarka1 » 15 sty 2016, 19:58

Nie wiem jak jest w C6, ale w C5 czujniki z lewej strony odpowiadają również za światła. Co do tego opadania i podnoszenia, to w pierwszej kolejności sprawdził bym szczelność miecha. A czy błąd daje się usunąć? I czy wraz z problemem zawieszenia była też informarcja o błędzie z poziomowaniem świateł?

maciek.bielsko
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Maciej
Rocznik: 2015
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CNHA 190KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: maciek.bielsko » 15 sty 2016, 20:08

elwarka1, własnie byłem sprawdzić i błędu świateł nie ma.
wcześniej błąd 02646 dało się usunąć i zawieszenie działało normalnie (podczas jazdy) problem pojawiał się w momencie stania w miejscu, tak jak pisałem lewe tylne koło się samo pompuje ok1cm i zaraz słychać jak powietrze zostaje upuszczone. Dopóki nie podjąłem się adaptacji wszystkich kół i zresetowania ustawień dało się kasować błąd, teraz tylko wyskakuje błąd o nie zaadaptowanym zawieszeniu. Ale nie da się tego przeprowadzić ponieważ przy dobiciu max powietrza to tylne koło upuszcza powietrze.

[ Dodano: 2016-01-15, 20:08 ]
elwarka1, wcześniej nigdy nie było żadnych problemów

Chciałbym się jeszcze dowiedzieć jak w blokach posprawdzać sprawność kompresora pod względem nabijania powietrza i temperatury.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl