Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Wybite przednie zawieszenie a ząbkowanie opon

Zawieszenie
ODPOWIEDZ
Ziomek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Andrzej
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.8T ANB 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Wybite przednie zawieszenie a ząbkowanie opon

Post autor: Ziomek » 02 cze 2016, 09:54

Na początku przybliżę temat. W lipcu 2014 kupiłem conti premium contact5 205/55r16, nalotu mają ok 20kkm, w marcu jak zmieniałem na letnie wszystko było z nimi OK, nie zauważyłem jakiejś zmiany głośności. Pod koniec kwietnia miałem przegląd i amory wyszły po 70%, tuleje tylnej belki ok. W maju miałem troszkę tras autostradowych rz<>krk z większymi prędkościami i po zjeździe zauważyłem że wyząbkowało delikatnie tylnie opony a z przodu już gorzej- tzn widoczne cienie tylko po zewnętrznej stronie opony, środek i wewnętrzne lamelki OK. W kabinie dosyć głośno:/
Pojechałem na geometrię a tam parametry w normie ale okazało się że dolny tylni wahacz z przodu ma luz, choć w zawieszeniu chicho zakład zaleca jego wymianę(albo całości). Jako przyczynę wskazuje to że przy hamowaniu zmienia się geometria i opony wtedy najbardziej dostają po zewnętrznej stronie. Spotkał się ktoś z takim przypadkiem bo szkoda mi wyciągać lema który tak naprawdę ma przebiegu 50kkm..

[ Dodano: 2016-06-02, 09:54 ]
UP, ktoś wie dlaczego wyząbkowało koła napędzane a nie wleczone?

pearl1985
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pearl1985 » 12 lip 2016, 01:38

Mnie mówiono w serwisie opon, że opona ząbkuje w przypadku a6 c5 jeśli dajesz buta przy starcie i:
- geometria szwankuje
- wahacze nie są w 100% doprowadzone do ładu i składu (gdzieś jest luz lub zużyty wahacz/tuleja itp. sprawy)
- jeśli wahacze są ok, geometria jest ok, a opona nadal ząbkuje to amortyzator ze sprężyną już nie trzyma tak jak powinien

enduro7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 1997
Silnik: 1.8T AJL 180KM
Napęd: Quattro
Paliwo: Benzyna

Post autor: enduro7 » 12 lip 2016, 11:06

to ci bzdury opowiadali gdyby tak było to nowe salonowe auta nie ząbkowały by a najczęściej problem ząbkowania dotyczy nowych aut
w miare zużywania się zawiasu problem zanika

pearl1985
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pearl1985 » 12 lip 2016, 11:17

enduro7 pisze:to ci bzdury opowiadali gdyby tak było to nowe salonowe auta nie ząbkowały by a najczęściej problem ząbkowania dotyczy nowych aut
w miare zużywania się zawiasu problem zanika
Może tak, może nie. Sprzeczać się nie mam zamiaru. Dodam jedynie, że mnie wyząbkowały nówki zimówki 2015 data produkcji. W tę zimę wahacze miałem jeszcze sprawne, geometria książkowa a i tak wyząbkowały? Więc w moim przypadku zużyty amorek i sprężyna raczej będzie prawdopodobną przyczyną. Opona to Michelin ALPIN 5 195/65R15 91 T.

Ziomek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Andrzej
Rocznik: 1998
Silnik: 1.8T ANB 150KM
Napęd: FWD
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: Ziomek » 12 lip 2016, 23:42

Mam już kupiony zawias-czeka na montaż, amorki i sprężyny ok. Opony też kupie nowe jak będę wiedział że wina nie leży po stronie technicznej auta. Wiem że w kombi lubi ząbkować gumy ale przez względnie nie dociążony tył. U mnie jeździ przeważnie dwóch brzdąców o wadze w sumie 25kg ale też jest LPG a to już trochę dociąża. Zresztą problem jest z przodem i to tylko po zewnętrznej stronie opony. a może trefna guma?

brewka83
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomasz
Rocznik: 2014
Moje auto: A6 C7
Silnik: 4.0 V8 560KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Post autor: brewka83 » 16 lip 2016, 15:05

Mi też ząbkuje opony letnie bo po nich widzę najbardziej. Zimówki mam nówki kupione w zeszłym roku i po nich na razie nic nie widzę. Zawiecha z przodu ma nalatane teraz ok 20tkm na Master Sporcie i jest ok (sprawdzana w zimę przed wyjazdem do Norwegii) plus geometria kpl przód i tył i właśnie tył mi ząbkuje. Amory też sprawdzałem na przeglądzie jak i samemu wyciągałem i ręcznie sprawdzałem (są ok). Myślę że ten typ tak ma i trzeba się do tego przyzwyczaić.
Przeczytałem już trochę tematów na forum odnośnie tego problemu i moim zdaniem przy naszych autach będzie już ciężko usunąć ten temat. Niestety mamy już nie najnowsze auta i zawsze wyjdzie jakiś problem który uniemożliwi ustawienie wszystkiego na tip top:)
Kierowca ciężarówki jest jak pies!Śpi w budzie, je w budzie i szczy na koło:)
A6 C5 97' 2.8 ALG - i wróciło do mnie :)
A6 C5 02' 4.2 ASG - sprzedane <beczy>
Audi A6 C7 3.0 TDI CRTF - na stanie <boisie>

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl