[A6 C5] wahacze wytrzymałość, kto kiedy i za ile.
- eneron
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 2010
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Panowie, a ja mam wahacze TRW :shock:
Autko w tamtym roku sprowadzone z Francji, na wahaczach mam wybite TRW. Po naszych dziurach przejechałem ponad 20 tys km i już zazcyna coś delikatnie pukać na dużych poprzecznych nierównościach.
Na zimę planuję zakup ori wahaczy i tak czytam wypowiedzi użytkowników aut z wahaczami FEBI i LAMFORDER i tak dochodzę do wniosku, że dłużej chyba wytrzymają te drugie. Chociaż ja mam TRW i pewnie zawiecha przed sprzedażą nie była robiona a ja nastukałem ponad 20 tys i z tego co namacalnie sprawdzałem to stuka juz lewy łącznik stabilizatora. Jeśli kupię np wahacze TRW to czy dorównają one wahaczom Lamfordera pod względem wytrzymałości? Z tego co wiem, TRW robi ori klocki do A6 ale żeby wahacze...
W jakiej firmy wahacze fabrycznie były "uzbrajane" nasze A6
-Lamforder- i jeszcze jakie?
ale czy jeszcze jakiś innych firm?
Autko w tamtym roku sprowadzone z Francji, na wahaczach mam wybite TRW. Po naszych dziurach przejechałem ponad 20 tys km i już zazcyna coś delikatnie pukać na dużych poprzecznych nierównościach.
Na zimę planuję zakup ori wahaczy i tak czytam wypowiedzi użytkowników aut z wahaczami FEBI i LAMFORDER i tak dochodzę do wniosku, że dłużej chyba wytrzymają te drugie. Chociaż ja mam TRW i pewnie zawiecha przed sprzedażą nie była robiona a ja nastukałem ponad 20 tys i z tego co namacalnie sprawdzałem to stuka juz lewy łącznik stabilizatora. Jeśli kupię np wahacze TRW to czy dorównają one wahaczom Lamfordera pod względem wytrzymałości? Z tego co wiem, TRW robi ori klocki do A6 ale żeby wahacze...
W jakiej firmy wahacze fabrycznie były "uzbrajane" nasze A6

-Lamforder- i jeszcze jakie?
ale czy jeszcze jakiś innych firm?
A6 C6 2.0TDI 170KM, 2011 Avant, Octavia 1 VRS 180KM, Touran 1.9 TDI oraz nieśmiertelne, pancerne, wiecznie żywe, bezawaryjne A6 C5 1,9TDI AFN 110KM - najlepsze jakie do tej pory miałem
- wiliam_hamlet
- Forum Audi A6 / A7
eneron, ktos kiedys na forym pisal ze trw tak jak lemforder tez byly zakladane w fabryce na pierwszy montarz, chyba jednak krotko bo mniej sie o nich slyszy
Gdy widze audice to kwice
a ocy mi swicol jak znice
NOWE FOTY!! lampy, felgi 18"
zapraszam do ogladania:
a6-c5-moja-pistacja-vt4386.htm
zapraszam do ogladania:
a ja na przestroge napisze i ostrzege nie kupujcie wynalazkow!!!!!Ja zlapalem sie na chwyt marketingowy o dwuletniej gwarancji(hart).Nie zrobilem nawet 20tys i juz siedza dwa dolne-tylnie,lewy i prawy.Wyczuwalny stukot tylko przy predkosci 20km/h jadac po poprzecznych nierownosciach.Gwarancje niby uznaja(tzn mozna do nich wysylac a oni to rozpatrza)ale:jaki będzie finał... okres gwarancji do dwóch tygodni gdzie auto można postawić " na kołkach ". warsztat pobiera za każdy dzień należne opłaty: podwójne robocizny, ustawianie zbieżności itd itd. suma sumarum zapłacicie więcej jak za oryginalne. Pozdrawiam - szczęsliwy posiadacz harta z dwuletnią gwarancją - nie dajcie się na to nabierac
było- A6 2.5 v6 tdi
jest- 330d
jest- 330d
- goly191
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 2.4 165KM
- Napęd: Quattro
- Paliwo: Benzyna
dokładniemajek82 pisze:a ja na przestroge napisze i ostrzege nie kupujcie wynalazkow!!!!!Ja zlapalem sie na chwyt marketingowy o dwuletniej gwarancji(hart).Nie zrobilem nawet 20tys i juz siedza dwa dolne-tylnie,lewy i prawy
szkoda czasu, nerwów i ka$y na tandety, a szczególnie jak ktoś jest przywiązany do autka i nie ma zamiaru zmieniać

odnosnie wynalazkow to ojciec zalozyl do autka wlasnie jakies taniochy i po niecalych 10tys byly juz tak wywalone ze auto myszkowalo po drodze, trzeba bylo caly czas kontrowac kierownica, a jak pojechalem sprawdzic co sie dzieje to mechanik mi powiedzal ze jeszcze chwile i by te "glowki" po wyskakiwaly z gniazd - takie luzy... w ten sposob tatus zalatwil mi wymiane calej zawiechy... i tym razem audiczka doczekala sie LMO, chociaz kupilem na allegro za chyba 1000zl czyli podejrzanie tanio to po przejechaniu prawie 15tys nie widac nawet sladu zuzycia
Gdy widze audice to kwice
zapraszam do ogladania:
zapraszam do ogladania:
Mój passek B5 miał przejechane 220 od nowości po rodzimych dróżkach wymienione były tylko 2 górne wahacze, zakładałem febi i ten najwcześniej założony miał zrobione ( jak sprzedawałem ) 90 tyś km.
Teraz w A6 mam już 200 000 km i poleciał jeden górny i jeden dolny ( górny wymieniony jeszcze w Belgii na febi a dolny już u nas na LMO.
Z doświadczenia mogę stwierdzić, iż nie trzeba wymieniać wszystkich jeżeli tylko jeden padnie.
Teraz w A6 mam już 200 000 km i poleciał jeden górny i jeden dolny ( górny wymieniony jeszcze w Belgii na febi a dolny już u nas na LMO.
Z doświadczenia mogę stwierdzić, iż nie trzeba wymieniać wszystkich jeżeli tylko jeden padnie.
-
- Forum Audi A6 / A7
Witam , nastąpiła chwila prawdy :roll:
Obiecałem w maju zeszłego roku opisać jak się zachowują wachacze od sprzedawcy -carde-
Po przejechaniu około 15 kkm luzy na dolnych długich , można by jesze na tym pojeżdzić z parę km ale decydowałem o wymianie ....
no coments :-?
zawsze padają dolne , przynajmniej u mnie :roll:
Przeglądam właśnie fora amerykańskie szukając info o wachaczach - i zabójczy wręcz jest riozstrzał wytrzamałości tychże na lini USA 60 tyś mil-Poland 20 tyś km :lol: mowa oczywiście o zamiennikach .
Pozdrawiam
Obiecałem w maju zeszłego roku opisać jak się zachowują wachacze od sprzedawcy -carde-
Po przejechaniu około 15 kkm luzy na dolnych długich , można by jesze na tym pojeżdzić z parę km ale decydowałem o wymianie ....
no coments :-?
zawsze padają dolne , przynajmniej u mnie :roll:
Przeglądam właśnie fora amerykańskie szukając info o wachaczach - i zabójczy wręcz jest riozstrzał wytrzamałości tychże na lini USA 60 tyś mil-Poland 20 tyś km :lol: mowa oczywiście o zamiennikach .
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 29 mar 2010, 16:38 przez vinte, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 1.9TDI AWX 131KM
- Napęd: FWD
- Paliwo: Diesel
w sierpniu założyłem wahacze Master-Sport z przyczyny oczywistej- kasa, a że szykowałem się do wyjazdu do Włoch nie mogłem szaleć.
W weekend zajrzałem pod spód i efekt oczywisty- dolne wahacze do wymiany.Guma w środkowym połączeniu na dolnym wahaczu wybuliła się pod ciężarem auta.
No cóż sytuacja mnie zmusiła więc kupiłem ale tym razem zainwestuje w ori.
Także nie polecam w/w firmy.
Kumpel w passacie również założył Mastery i poleciały po 3 miesiącach. Złożył reklamacje to mu odpowiedzieli, że muszą zbadać auto, czy przypadkiem nie jeździł po bezdrożach albo po złych drogach. :evil: No komets
W weekend zajrzałem pod spód i efekt oczywisty- dolne wahacze do wymiany.Guma w środkowym połączeniu na dolnym wahaczu wybuliła się pod ciężarem auta.
No cóż sytuacja mnie zmusiła więc kupiłem ale tym razem zainwestuje w ori.
Także nie polecam w/w firmy.
Kumpel w passacie również założył Mastery i poleciały po 3 miesiącach. Złożył reklamacje to mu odpowiedzieli, że muszą zbadać auto, czy przypadkiem nie jeździł po bezdrożach albo po złych drogach. :evil: No komets
a ja wam powiem że te wszystkie dobre ceny z allegro to jeden wielki kibel.do chwili obecnej latam a4 ale szukam a6 i dlatego tu się znalazłem. moja niunia ma teraz prawie 300 tysi i ja jeżdże na firmie MOOG zakupionej w INTER .... ZA 1450 ze zniżkami teścia i nic a wcześniej jakieś gówno z allegro to nawet 10 tysi nie wytrzymało. na forum a4 jest tego 100 razy więcej niż tu warto poczytać. moja dewiza kup raz w sprawdzonym sklepie a będziesz spal spokojnie. jedyne co mnie pociesza to fakt że sam to wszystko wymieniałem. ori posypały mi się po 50tyś jak przyjechała do polski.teraz na MOOGU mam nakręcone 48 tyś i od pukać nic :-D