Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[solved] [Allroad C5] Stuki podczas jazdy na wprost

Zawieszenie
Awatar użytkownika
Kri$
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[solved] [Allroad C5] Stuki podczas jazdy na wprost

Post autor: Kri$ » 03 gru 2010, 14:56

Witam.
Wczoraj po południu przejechałem sobie Allroadem przez zaspę, pojeździłem jeszcze troche, następnie zostawiłem auto pod domem, po 2 godzinkach pojechałem załatwić parę spraw na mieście i nagle dziwna przypadłość - gdzieś spod auta (każdemu pasażerowi wewnątrz wydaje się, że to gdzieś koło niego stuka) dochodzą stuki... są one rytmiczne, powyżej 2000rpm, podczas przyspieszania (wciśnięcie gazu) znikają i następnie po zmianie biegu na wyższy, pojawiają się znowu - tym razem również rytmiczne, ale częściej.
Nie przywaliłem w żaden krawężnik, auto było na poziomie 2 i spokojnie przejechało przez malutką zaspę na miejscu parkingowym.
Jakieś pomysły? Czy automatyczna skrzynia może wydawać takie dźwięki? Nie wydaje mi się jednak, gdyż zmienia biegi prawidłowo :) Czy może to być coś z wałem napędowym? Element zawieszenia- może sworznie zwrotnicy?
Wiem, że porada przez internet jest słabą opcją :) bo bez usłyszenia tego ciężko ocenić "co jest 5" :) jednak może ktoś z doświadczenia może mi podpowiedzieć od której strony w ogóle zabierać się za poszukiwania przyczyn usterki ;)
Pozdrawiam :D

(ps. ledwo co wymieniłem świeczki i G12 i już sądziłem, że wszystko będzie cacy, ale zawsze coś musi się pojawić :-/ :cry: )
Ostatnio zmieniony 08 gru 2010, 21:40 przez Kri$, łącznie zmieniany 1 raz.

gość_

Post autor: gość_ » 03 gru 2010, 15:00

polecam sprawdzenie osłon wału czy od śniegu gdzieś się nie powykrzywiały i nie szorują o wał. Nie wiem jak w C5 ale w C4 osłony tłumika są nad wałem. Mi w tamtym roku śniegu tam nabiło powyginało się i też szorowało.

Awatar użytkownika
Kri$
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Kri$ » 03 gru 2010, 16:00

Ale miałeś te same objawy co u mnie? ÂŻe takie rytmiczne stukanie, które nasilało się wraz ze wzrostem prędkości?
A jeśli to faktycznie osłona wału, to ręcznie to naprawię ze spodu auta? Nie wiem np. kombinerkami? :)

gość_

Post autor: gość_ » 03 gru 2010, 17:06

też to miałem. Takie terkotanie rytmiczne. Jest to osłona termiczna. Osłania tłumik od wału przed ciepłem. Odegniesz ją czymkolwiek nawet ręką. Właź do kanału i patrz gdzie tam coś mogło się pogiąć. Ja myślałem, że rozwaliłem coś w napędzie. Okazało się, że od śniegu tylko osłona się pogięła:)

Awatar użytkownika
Kri$
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Kri$ » 04 gru 2010, 17:06

Stuki ustają, gdy się przyspiesza (wciśnięty gaz), potem podczas zmiany biegu pojawiają się znowu, jeśli nadal będę przyspieszał, to znikają i pojawiają się, gdy nie naciskam gazu. Podczas hamowania również zanikają. Natomiast wraz ze wzrostem prędkości zwiększa się częstośc tego "terkotania" :cry:

Nagrałem filmik... kurczę słabo słychać, ale ok.4 sekundy pojawiają się te stuki...

[youtube][/youtube]

oraz kilka fotek wskazujących, że chyba nie chodzi o osłonę...

Obrazek Obrazek Obrazek

gość_

Post autor: gość_ » 04 gru 2010, 17:59

słuchaj u mnie to było identyczne. Przyspieszam nic. Hamuje silnikiem lub hamulcem terkocze. Odgłos identyczny jak na filmie. Wał musi o coś obijać.

Awatar użytkownika
Kri$
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Kri$ » 04 gru 2010, 20:00

Hmm... próbowałem ok. 80-90 jechać dzisiaj i przy takiej prędkości oprócz dźwięków dodatkowo strasznie bicie na kierownicy mam...
szybki-ens pisze:Przyspieszam nic. Hamuje silnikiem lub hamulcem terkocze.
Tylko, że u mnie przy przyspieszaniu NIC i przy hamowaniu hamulcem też NIC. Terkocze jak jedzie bez gazu/hamulca :)

Awatar użytkownika
Hincó
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kamil
Rocznik: 2009
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Hincó » 04 gru 2010, 23:26

U mnie było takie jebudu jak się koło popuściło, myślałem że to skrzynia się mieli... Dodatkowo na zakrętach było terkotanie z tego co pamiętam... Było to dosyć głośne... nie zmieniałeś ostatnio kół.... ?
Obrazek TDI +

Awatar użytkownika
Kri$
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Kri$ » 04 gru 2010, 23:31

Hincó pisze:jak się koło popuściło
W jakim sensie? ÂŚruby?
Hincó pisze:nie zmieniałeś ostatnio kół.... ?
2 tygodnie temu...

Doszedłem chyba jednak do wniosku, że to raczej nie powinno być nic związane z zawieszeniem, gdyż wtedy pukałoby cały czas, a sądzę, że coś z przeniesieniem napędu - półosie, wał, przeguby... pytam na forum, bo zawsze łatwiej zostać nakierowanym na dany temat i zagęścić obszar poszukiwań "usterki" :)

Awatar użytkownika
Hincó
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Hincó » 05 gru 2010, 06:35

Kri$ pisze:
Hincó pisze:jak się koło popuściło
W jakim sensie? ÂŚruby?
Hincó pisze:nie zmieniałeś ostatnio kół.... ?
2 tygodnie temu...
Tak, śruby! Tym bardziej skłaniałbym się ku temu skoro było coś majstrowane przy kołach... ;) Sprawdź kluczem profilaktycznie ;)
Ewentualnie tak jak piszesz, śruba centralna od przeguby przy kole, chociaż spotkałem się z przypadkiem że i przy skrzyni przegub wew. popuścił się <smuty>
Albo wał gdzieś przyciera... może podpora... zacznij od kół ;)
Obrazek TDI +

gość_

Post autor: gość_ » 05 gru 2010, 10:35

nie mam pomysłu już szczerze mówiąc. Po odgłosach wg mnie wał obciera o coś.

Awatar użytkownika
Kri$
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Kri$ » 05 gru 2010, 11:47

Podjadę do jakiegoś mechanika :) może na żywo jak usłyszy, to łatwiej będzie potem zdiagnozować co to jest...

szczygiel189
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: szczygiel189 » 05 gru 2010, 22:11

Kri$ pisze:Stuki ustają, gdy się przyspiesza (wciśnięty gaz), potem podczas zmiany biegu pojawiają się znowu, jeśli nadal będę przyspieszał, to znikają i pojawiają się, gdy nie naciskam gazu. Podczas hamowania również zanikają. Natomiast wraz ze wzrostem prędkości zwiększa się częstośc tego "terkotania"
Ja bym na twoim miejscu jednak sprawdził czy szpilki są dobrze u kół dokręcone.
Miałem już parę razy taką przygodę. i takie same objawy . A co lepsze też mi się to zrobiło po wizycie u wulkanizatora jak mi zmieniał kola. Słabo dokręcił szpilki. jeszcze zależy które koło się odkręciło bo jak z tyłu to jak zaciągniesz lekko ręczny to stuki powinny ucichnąć
Było:
Audi 80 B3 1.8S 90PS B+G

Jest:
Audi A6 C4 2.5TDI 140PS

Awatar użytkownika
Hincó
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Hincó » 05 gru 2010, 22:28

Kri$, sprawdź te koła :!: <ok>
Obrazek TDI +

Awatar użytkownika
Kri$
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Kri$ » 05 gru 2010, 23:03

Ok, rano sprawdzę :)

[ Dodano: 2010-12-06, 20:40 ]
Jednak to nie koła... wcześniej pukało ostro przy ~80km/h, przy przyspieszaniu i hamowaniu zanikało, teraz puka mocno już ~40km/h, nawet przy przyspieszaniu i hamowaniu (ale słabiej).
Nie wiem co to... w środę jakoś 20-30km/h doczłapię się do mechanika i zobaczymy co on znajdzie...
Dzięki koledzy za rady, niestety ani to osłona wału, ani koła (sprawdzałem dokręcanie dzisiaj).
Teraz tylko trzymam kciuki, żeby jak najmniej wyłożyć z kieszeni ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl