[A6 C5] sportowe zawieszenie
[A6 C5] sportowe zawieszenie
Witam,
samochód ma kod wyposażenia 1BV co oznacza zawieszenie sportowe czyli pewnie inne sprężyny, amortyzatory i kilka innych rzeczy.
Zawieszenie to oznacza obniżenie samochodu o ok 30 mm w SPAM do standardu.
No i właśnie tu pojawia się problem ponieważ ja różnicy w wysokości zawieszenia nie dostrzegam.
Czy po rodzaju/typie części (amortyzatorów, sprężyn) jestem w stanie rozpoznać rodzaj zawieszenia?
Zaznaczę, że samochód jest w trakcie oględzin przedzakupowych.
pzdr
Maciek
samochód ma kod wyposażenia 1BV co oznacza zawieszenie sportowe czyli pewnie inne sprężyny, amortyzatory i kilka innych rzeczy.
Zawieszenie to oznacza obniżenie samochodu o ok 30 mm w SPAM do standardu.
No i właśnie tu pojawia się problem ponieważ ja różnicy w wysokości zawieszenia nie dostrzegam.
Czy po rodzaju/typie części (amortyzatorów, sprężyn) jestem w stanie rozpoznać rodzaj zawieszenia?
Zaznaczę, że samochód jest w trakcie oględzin przedzakupowych.
pzdr
Maciek
Proszę podaj nr VIN lub kody wyposażenia z grup:
- 0Jx (gdzie x jest jakąś literką) - tu jest zakodowane obciążenie przedniej osi;
- 0Yx (gdzie x jest jakąś literką) - tu jest zakodowane obciążenie tylnej osi
Wtedy podam Ci oznaczenia sprężyn (barwne kropki) i kolor/typ amortyzatorów (zarówno dla zawieszenia sportowego jak i standardowego)
Pozdrawiam!
- 0Jx (gdzie x jest jakąś literką) - tu jest zakodowane obciążenie przedniej osi;
- 0Yx (gdzie x jest jakąś literką) - tu jest zakodowane obciążenie tylnej osi
Wtedy podam Ci oznaczenia sprężyn (barwne kropki) i kolor/typ amortyzatorów (zarówno dla zawieszenia sportowego jak i standardowego)
Pozdrawiam!
No to jedziemy z tym koksem.
Zawieszenie sportowe (1BV)
Sprężyny przód: 1 kropka brązowa, 2 kropki fioletowe
Sprężyny tył: 1 kropka żółta, 2 kropki brązowe
Amortyzatory przód: kolor lila, 4B3 413 031 M
Amortyzatory tył: nie ma oznaczeń kolorem, tylko nr 4B0 513 032 F
Zawieszenie zwykłe
Sprężyny przód: 1 kropka pomarańczowa, 1 kropka szara
Sprężyny tył: kilka kombinacji kolorystycznych - już mi się nie chciało wszystkich sprawdzać
Amortyzatory przód: kolor różowy lub biały
Amortyzatory tył: nie ma oznaczeń kolorem
P.S. Jesteś pewien, że chcesz 2.5 TDI (niby poprawione) z multitronikiem w ośce?
Pozdrawiam!
Zawieszenie sportowe (1BV)
Sprężyny przód: 1 kropka brązowa, 2 kropki fioletowe
Sprężyny tył: 1 kropka żółta, 2 kropki brązowe
Amortyzatory przód: kolor lila, 4B3 413 031 M
Amortyzatory tył: nie ma oznaczeń kolorem, tylko nr 4B0 513 032 F
Zawieszenie zwykłe
Sprężyny przód: 1 kropka pomarańczowa, 1 kropka szara
Sprężyny tył: kilka kombinacji kolorystycznych - już mi się nie chciało wszystkich sprawdzać

Amortyzatory przód: kolor różowy lub biały
Amortyzatory tył: nie ma oznaczeń kolorem
P.S. Jesteś pewien, że chcesz 2.5 TDI (niby poprawione) z multitronikiem w ośce?
Pozdrawiam!
Dziękuję Baloosh.
No rzeczywiście coraz bardziej się zastanawiam nad wersja z multitronic'iem.
Dzisiaj testowałem auto z tiptronic'iem i wypadło o niebo lepiej jeżeli chodzi o dynamikę.
Być może to świadczy o tym, że zbliża się moment na jakiś remoncik multitronic'a.
Generalnie to co mnie urzekło w testowanym samochodzie to wersja s-lina i stąd moje pytanie o zawieszenie.
pzdr
Maciek
No rzeczywiście coraz bardziej się zastanawiam nad wersja z multitronic'iem.
Dzisiaj testowałem auto z tiptronic'iem i wypadło o niebo lepiej jeżeli chodzi o dynamikę.
Być może to świadczy o tym, że zbliża się moment na jakiś remoncik multitronic'a.
Generalnie to co mnie urzekło w testowanym samochodzie to wersja s-lina i stąd moje pytanie o zawieszenie.
pzdr
Maciek
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
jakie sprężyny...
witam...
ja mam taki zonk... co oznaczają kolory niebieska i brązowa przód, tył żółta i brązowa
znalazłem ogłoszenie takie:
Mam do sprzedania sprężyny zawieszenia z AUDI A6 C5 z wersji S-line, sprężyny są niższe od standardowych o -20mm. Pasują do wszystkich modeli C5 od rocznika 1997-2005, kombi jak i sedan, do silnika diesla jak i benzyny, prócz Quattro. Sprezyny są w bardzo dobrym stanie jak widać na foto, zostały wyjęte z auta sprowadzonego z Niemiec, nigdy nie użytkowane po Polskich drogach. Prócz sprężyn mam jeszcze do sprzedania orginalne sportowe przednie amortyzatory z wersji S-line -20mm.
dla Was to jakoś składa się w całość...
? trzyma się kupy?
pzdr
ja mam taki zonk... co oznaczają kolory niebieska i brązowa przód, tył żółta i brązowa
znalazłem ogłoszenie takie:
Mam do sprzedania sprężyny zawieszenia z AUDI A6 C5 z wersji S-line, sprężyny są niższe od standardowych o -20mm. Pasują do wszystkich modeli C5 od rocznika 1997-2005, kombi jak i sedan, do silnika diesla jak i benzyny, prócz Quattro. Sprezyny są w bardzo dobrym stanie jak widać na foto, zostały wyjęte z auta sprowadzonego z Niemiec, nigdy nie użytkowane po Polskich drogach. Prócz sprężyn mam jeszcze do sprzedania orginalne sportowe przednie amortyzatory z wersji S-line -20mm.
dla Was to jakoś składa się w całość...

pzdr
- hemiV8
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 2001
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Z tego, co napisałeś marcin_lechu podejrzewam ze zawieszenie to (1BV), czyli niższe -20mm jak podajesz.
Sprężyny z przodu powinny mieć 1 kropkę brązową (nie niebieską) i 2 kropki fioletowe, a oznaczenie tylnych sprężyn to 1 kropka żółta i 2 kropki brązowe. Co do amortyzatorów to nie pamiętam koloru, ale sprawdź nr OE 4B3 413 031 M (powinien być taki).
Sprężyny z przodu powinny mieć 1 kropkę brązową (nie niebieską) i 2 kropki fioletowe, a oznaczenie tylnych sprężyn to 1 kropka żółta i 2 kropki brązowe. Co do amortyzatorów to nie pamiętam koloru, ale sprawdź nr OE 4B3 413 031 M (powinien być taki).
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
...ja wyczytałem na forum paska, że
przód od sport line to kolory niebieska przez szarą
a tył 2x niebieska i raz pomaraĂącz... więc jak to w koĂącu wygląda...?
czy ktoś jest w stanie się na ten temat wypowiedzieć? prawdę mówiąc nawet w aso nie wiedzą które kolory odpowiadają sport line -10 i -20... trauma
przód od sport line to kolory niebieska przez szarą
a tył 2x niebieska i raz pomaraĂącz... więc jak to w koĂącu wygląda...?
czy ktoś jest w stanie się na ten temat wypowiedzieć? prawdę mówiąc nawet w aso nie wiedzą które kolory odpowiadają sport line -10 i -20... trauma
Dzięki chłopaki zawsze można coś nowego od Was dowiedzieć bo właśnie nie długo kupuję S line tyle że i tak przełożę swoje KONI i Vogtland dla mnie ten zestaw to masakra do C5 mam już 4 lata i za nic świecie nie zamienię i super plus w Koni regulowane talerzyki i mały minus trzeba wyciągać by wyregulować 

BRAX TEAM
MISTRZ POLSKI 2011 SQL EASCA
MISTRZ EUROPY 2010 SQL EASCA
MISTRZ POLSKI 2011 SQL EASCA
MISTRZ EUROPY 2010 SQL EASCA
Odgrzeję trochę temat. Będę szukał w najbliższym czasie amortyzatorów na przód- i tu moje pytanie co powinienem dokładnie sprawdzić aby dobrać prawidłowe nowe amorki. Dodam że audyczka niższa niż standardowe i w tej chwili mam założone czerwone amorki Sachs. Proszę również o pomoc jakiej firmy szukać amorków
[ Dodano: 2013-10-07, 00:30 ]
Podpowie ktoś lub podrzuci linka do konkretów:)
[ Dodano: 2013-10-07, 00:30 ]
Podpowie ktoś lub podrzuci linka do konkretów:)