skrzypienie z tylnego koła....
-
- Forum Audi A6 / A7
amor też raczej odpada dlatego że moim zdaniem amorki w razie uszkodznia bądż zużycia nie wydają takiego metalicznego podżwięku a nawet gdyby to byłoby to słychac już przy uciskaniu z tyłu na auta..... a co do tego zacisku to jaką role ogdywają te tulejki o których wspominałem i czy one wykonują jakąś prace podczas wsiskania na hamulec???
- mwx
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi A6
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
To by wskazywało na jakiś element zawieszenia - podnosisz auto, wszystko się "rozciąga" i chwilę nie skrzypi. Wykręć amor i zrób test - to są 3 śrubki, nie trzeba nawet odkręcać koła, wystarczy lekko unieść auto żeby włożyć klucz pomiędzy nadkole a oponę. Tylko się nie rozpędzaj bez tego amortyzatora :Pkarol_srem pisze:jak wszystko poskładałem i załozyłem koło i potem znów próba metr do przodu i metr do tyłu i hamulec to przez 5 min było ok zero skrzypienia a potem na nowo..... wyglada na to że tak jakby sie tam coś poprostu układało w swoje miejsce albo coś że to skrzypienie powraca....
-
- Forum Audi A6 / A7
jutro jade do znajomego który prowadzi mechanike pojazdową wraz z stacja diagnistyczną i własnie taki mamy zamiar zeby wejsc po auto wykręcić ten amortyzator ale na dole tam trzyma sie tylko na jednej śrubie. wtedy sie okaże czy on jest winny..... jesli nadal bedzie skrzypiało to podejrzenie chyba padnie ta tą dużą tuleje która jest w belce.... ona tez podobno potrafi skrzypieć przy naciskaniu hamulca to te tuleje...... ![Obrazek]()
- phpbb3 forum A6
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
panowie eureka!!!!
po długi testach nasłuchowaniach itp okazało sie że to klocki hamulcowe.... podnieslismy auto na podnośniku tak ze koła mielismy na wyskossci ramion hamulec ręczny podciągnięty na jeden ząbek tak zeby koła szło okręcać rękoma z oporem i co sie okazało??? że skrzypi jak cholera poprostu klocki są z jakiegoś słabego materiału i to one tak skrzypiały o tarcze. fakt fakttem sam sobie byłem winien bo zmarnowałem dwa komplety klocków kupując jakieś tanie za 40zł komplet no i dwa komplety tarcz hehhh ale cóż poprzedni komnplet zostanie na następna zmiane poprostu. Ale wracając do tematu pojechałem do sklepu po inne klocki wziąłem firmy TRW takiej firmy jak mam tarcze i po problemie
chłopak który mi to obadał mówi ze tamte klocki były poprostu za miękkie i szybko sie scierały i do tego nie równo..... ale pokazał mi małe doświadczenie żeby sie upewnić że to ich wina z jednego zacisku zdjął dwa i obszlifował je troche papierem ściernym potem założył spowrotem i opuścilismy samochód i znów metr do przodu i na hamulec i metr do tyłu i znów na hamulec wiec wyobrazcie sobie że klocki które przetarł papierem nie skrzypiały a po drugiej stronie skrzypiały zatem wiadkomo że to klocki były do dupy a wniosek tylko jeden kupujcie tylko dobre i markowe klocki panowie...... 

-
- Forum Audi A6 / A7