Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5 1.8T] Problem z kontrolką ABS

Zawieszenie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Naprawa Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomek
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

[A6 C5 1.8T] Problem z kontrolką ABS

Post autor: Naprawa Audi A6 » 29 gru 2009, 23:06

Panowie co prawda temat jest znany i rozwiązanie też (chodzi o zimne luty w sterowniku ABS lub któryś z czujników) mam to samo od czasu do czasu ale mój problem polega na tym że gdy to się stanie pali się tylko kontrolka ABS bez tej czerwonej od hamulca. W instrukcji auta jest napisane że gdy ABS wywali to powinny zaświecić obie, każdy kto miał taki sam problem również podawał że świecą obie. W momencie przekręcenia stacyjki gdy zapalają się wszystkie kontrolki ta od hamulca świeci i gaśnie zostaje tylko ABS. Po jakimś czasie znika i pompa pracuje normalnie. Spotkał się ktoś kiedyś z czymś takim? Dodam tylko ze w moim przypadku zawsze to dzieje się w czasie deszczu jak wjadę w sporą kałużę - agregat (pompa ABS) przestaje działać i zapala się ta nieszczęsna kontrolka.
Poniżej foty - sorki za jakość fotek:
Fotka w czasie "testu kontrolek" (w kółku kontrolki hamulca i ABS):
Obrazek
Po uruchomieniu silnika (w kółku już tylko ABS):
Obrazek

Awatar użytkownika
Naprawa Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Naprawa Audi A6 » 04 sty 2010, 21:52

No właśnie problem polega na tym że nie mam jeszcze kabelka - choć to nie problem, problem to komp ja mam PC nie laptopa i jestem na etapie poszukiwania jakiegoś staruszka tylko do VAG. A wiesz, wynoszenie peceta z wszystkimi bebechami na parking i jeszcze skołowanie prądu to już problem. Niestety nie mam UK w pobliżu znajomego z lapkiem z którego bym mógł skorzystać, każdemu zachciał się pecet :-)
Ale chodziło mi głównie o kontrolkę mam instrukcję obsługi z 1997 roku a i już w innych przypadkach zauważyłem że później różne rzeczy były opisane inaczej lub dokładniej.
Mimo wszystko dzięki za wyjaśnienie, nagradzam jak na forum przystało<ok>

P.S. Problem tak jak podejrzewałem to woda spod kół jak wjadę w kałużę. Niestety nie mam dolnej osłony bo poprzedni właściciel zdjął przed wymianą miski olejowej i już nie założył z powrotem :-( Skutkuje to tym że pompa, sterownik i kable są mokre i sterownik głupieje.
W planach na przyszłość mam znalezienie osłony i nim znajdę doraźne zabezpieczenie w/w urządzeń.

Awatar użytkownika
goly191
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: A6 Forum
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Silnik: 2.4 165KM
Paliwo: Benzyna

Post autor: goly191 » 04 sty 2010, 22:50

tomekkk1 pisze:W planach na przyszłość mam znalezienie osłony
to załóż chociaż zamiennik - koszt ok 90zł
a naprawdę zdaje egzamin

Awatar użytkownika
Naprawa Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Naprawa Audi A6 » 04 sty 2010, 22:58

Szukam czegoś tu na miejscu bo to 90zł plus Bóg wie ile za wysyłkę z PL do UK, a na dzień dzisiejszy muszę się liczyć z kasą... Ale jak tylko trafi się okazja kupię bo to dobra sprawa i mimo że ten silnik jest bardzo cichy to wiem jak ta osłona jeszcze potęguje ciszę. Możliwe też że w marcu będę w PL autkiem to kupię w Polsce i u znajomego mechanika na kanale założę i będzie spokój <ok>

Dla mnie to kretynizm nie założyć z powrotem tak samo nie mam tej osłony za silnikiem co zasłania akku, serwo itp - co się musiałem namęczyć z wodą która tam stała i prawie zgniłym filtrem...

Awatar użytkownika
Naprawa Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Naprawa Audi A6 » 05 sty 2010, 18:31

pawelk600,
dziady wołają sobie 80 funtów za podpięcie do kompa. Ja optuję że to sterownik + woda gdyż:

-dzieje się tylko jak wjadę w "wielką wodę" - zawsze w jednym miejscu na drodze ominąć się nie da - cały asfalt zalany po deszczu a po bokach siatki i pola, nadkola są ok ale uwierz mi po takiej przejażdżce pod maską silnik umyty wsio mokre :-) kałuża ma około 15cm głębokości na bokach jezdni i około 5cm na środku. Po deszczu stoi woda jeszcze około godziny. Jak jestem sam na drodze to lewą stronę auta mam na środku bo tam płytko, jak coś wyskoczy z przeciwka lewa strona wozu jest tam gdzie najgłębiej. Teraz jak jest tam woda po prostu przepuszczam kierowców z naprzeciwka i jadę powoli przez nią bo wiem co będzie a wcześniej... wiadomo było za szybko :-)

-w każdy inny deszczowy dzień gdy tamtędy nie przejeżdżam nic się nie dzieje, podobnie w suche dni.

Wiem że na bank jeden czujnik może być odsunięty bo załącza się pompa przy "dohamowywaniu" (za zimno na razie by tam zerkać ale jest to w planach do zrobienia) Przy wyższych prędkościach ABS działa 100% - sprawdzone nawet dziś warczał na lodzie :-)

Awatar użytkownika
Naprawa Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Naprawa Audi A6 » 05 sty 2010, 23:10

Hehe, dobre :mrgreen:
Wiesz, póki co to jedyny problem jaki mam i wiem że mogę odłączyć ABS jak zacznie wariować i jeździć bez. Kabel dobra sprawa i na e-bay'u są "za grosze" tylko lapka muszę najpierw skołować... Póki co problemy jakie miałem udało się rozwiązać bez VAG i odpukać nic mocno bolącego "niuni" nie gnębi :mrgreen:

P.S. Są tu w UK specjalne gotowe urządzonka z wtykiem OBD do diagnozy za około 50 funtów nawet można znaleźć, ale nie kręcą mnie takie zabawki - odczytasz ale nie skasujesz kodów. Będę w końcu musiał kiedyś PIN wyciągnąć więc musi to być konkretnie kabel plus laptop.
Uff niezły OT się zrobił :mrgreen:
Możesz zerknąć na ten temat? Znalazłem ten skaner na e-bay. To koszt jednej diagnozy w serwisie!

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja