[A6 C5] luźne klocki hamulcowe
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Szymon
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 170KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
[A6 C5] luźne klocki hamulcowe
Witam. W moim aucie mam strasznie luźne klocki, jadąc po dziurach strasznie się tłuką. Przy wciśnięciu hamulca słychać stukniecie jak by tloczki dobijaly do klocków i hałas ustaje. Chciałem tak przejezdzic do wymiany ale klocki mają jeszcze około 1 cm więc zajmie to trochę. Miał ktoś podobny problem? Tak się zastanawiam nad włożeniem pomiędzy klocek a tloczek jakiejś ciężkiej blaszki lub przyklejeniem klocka do tloczka smarem miedzianym, co o tym myślicie. 

- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2008
- Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Sprawdź jw sprężyny i sworznie, oraz stan prowadnic zacisków. Czasem z dużym przebiegiem miejsca gdzie pracują klocki wyrabiają się. Nie zalecam klejenia klocków jak pisałeś wyżej, ani wkładania blach. Blaszki mogą spowodować odchylenie klocków i będzie Ci krzywo przylegał do tarczy, co gorsza mogą powodować stały docisk klocka do tarczy.
Obejrzyj też krawędzie klocków, może się wyrobiły
Obejrzyj też krawędzie klocków, może się wyrobiły

Warsztat, naprawy Audi A6.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
Re: [A6 C5] luźne klocki hamulcowe
w przednich czy tylnych zaciskach?rafio83 pisze:Witam. W moim aucie mam strasznie luźne klocki, jadąc po dziurach strasznie się tłuką. Przy wciśnięciu hamulca słychać stukniecie jak by tloczki dobijaly do klocków i hałas ustaje. Chciałem tak przejezdzic do wymiany ale klocki mają jeszcze około 1 cm więc zajmie to trochę. Miał ktoś podobny problem? Tak się zastanawiam nad włożeniem pomiędzy klocek a tloczek jakiejś ciężkiej blaszki lub przyklejeniem klocka do tloczka smarem miedzianym, co o tym myślicie.
ustaje stukanie jak lekko zaciagasz reczny podczas jazdy?
--
Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1
Elektryczna pokrywa 4E7
Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1
Elektryczna pokrywa 4E7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Szymon
- Rocznik: 2005
- Silnik: 2.4 170KM
- Paliwo: Benzyna
Re: [A6 C5] luźne klocki hamulcowe
axe pisze:hałas ewidentnie dobiega z przodu, ręczny sprawdzę dzisiaj i dam znać. Na weekend rozbiorę wszystko i zobaczymyrafio83 pisze: w przednich czy tylnych zaciskach?
ustaje stukanie jak lekko zaciagasz reczny podczas jazdy?
[ Dodano: 2014-06-24, 18:34 ]
Przy zaciągniętym ręcznym hałas dalej dobiega, ewidentnie z przodu.
Gdzie można kupić te sprężyny? Dzisiaj byłem w dwóch sklepach i są jedynie w zestawie z klockami a ja na klockach jeszcze mam kupę mięcha więc nie będę kupował.
Zerknijcie też na poniższy film (minuta 5) co koleś przylepia na klocek? Właśnie o czymś takim pisałem![]()
- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2008
- Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
Bo ręczny zaciąga tylko tylne koła.rafio83 pisze:Przy zaciągniętym ręcznym hałas dalej dobiega, ewidentnie z przodu.
Wątpię żeby w ten sposób wyeliminował stuki. Klocki, szybciej zaciski, potrafią wyrabiać na ich krawędziach. Tzn w miejscach gdzie są osadzone.rafio83 pisze:co koleś przylepia na klocek
Warsztat, naprawy Audi A6.
-
- Forum Audi A6 / A7