[Allroad c5] Co oznaczają żółte diody MAN
[Allroad c5] Co oznaczają żółte diody MAN
Witam.
Oglądałem dzisiaj tego allroada: http://skocz.pl/allroad i mam pytanie. Po prawej stronie od diod regulacji zawieszenia paliły się chyba dwie diody podpisane chyba jako MAN. Obejrzałem już kilka Allroadów i nie wiem czy nie zwróciłem uwagi na te diody czy ich nigdzie nie było... Szukałem również na tym forum ale nie znalazłem nic w tym temacie. Proszę o uświadomienie mnie co oznacza MAN a przy okazji co sądzicie jako doświadczeni użytkowanicy o tym Audi, które zaproponowałem. Dodam, że zawieszenie chodzi bardzo dobrze (nic nie stuka, jest dosyć miękko itd) a auto na zadany poziom zawieszenia wspina się dosyć szybko, bez zbędnego hałasu kompresora. Oczywiście przed ewentualnym zakupem i tak sprawdziłbym go gdzieś w serwisie (np. Noma 2 Katowice bo najbliżej od komisu).
Z góry dziękuje za pomoc i przepraszam jeśli przekręciłem nazwe MAN:)
Oglądałem dzisiaj tego allroada: http://skocz.pl/allroad i mam pytanie. Po prawej stronie od diod regulacji zawieszenia paliły się chyba dwie diody podpisane chyba jako MAN. Obejrzałem już kilka Allroadów i nie wiem czy nie zwróciłem uwagi na te diody czy ich nigdzie nie było... Szukałem również na tym forum ale nie znalazłem nic w tym temacie. Proszę o uświadomienie mnie co oznacza MAN a przy okazji co sądzicie jako doświadczeni użytkowanicy o tym Audi, które zaproponowałem. Dodam, że zawieszenie chodzi bardzo dobrze (nic nie stuka, jest dosyć miękko itd) a auto na zadany poziom zawieszenia wspina się dosyć szybko, bez zbędnego hałasu kompresora. Oczywiście przed ewentualnym zakupem i tak sprawdziłbym go gdzieś w serwisie (np. Noma 2 Katowice bo najbliżej od komisu).
Z góry dziękuje za pomoc i przepraszam jeśli przekręciłem nazwe MAN:)
Dokładnie tak to wyglądało. Czy żółta dioda nad napisem man świeciła się podczas jazdy na 3 poziomie wysokości dlatego, że auto samo się obniżyło po przekroczeniu 40 km/h czy oznacza to jeszcze coś innego? To pierwszy allroad, którego widziałem ze sprawnym zawieszeniem dlatego mój szok. Poprzednie 4 Allroady "leżały" na 1 poziomie...

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 2012
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 170KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
4 diody w pionie oznaczają, na którym poziomie masz samochód.
Man jest podpisem do tej diody na górze i jeśli dobrze pamiętam, to po prostu oznacza że zawieszenie jest w trybie manualnym. Nie do końca rozumiem, działanie tego trybu, bo z moich obserwacji wynika, że nie ma znaczenia, w jakim jest trybie, auto samo się i tak obniża. Więc moja teoria może być mylna.
Man jest podpisem do tej diody na górze i jeśli dobrze pamiętam, to po prostu oznacza że zawieszenie jest w trybie manualnym. Nie do końca rozumiem, działanie tego trybu, bo z moich obserwacji wynika, że nie ma znaczenia, w jakim jest trybie, auto samo się i tak obniża. Więc moja teoria może być mylna.
- Toranaga
- Forum Audi A6 / A7
Cześć,
tez tak mam. Pierwsze allroady miały taki tryb manual i ta dioda go sygnalizuje. Jak świeci to nie zejdzie Ci automatycznie z 2 na pierwszy przy przekroczeniu 120km/h. Poza tym nie wraca na domyślny ustawiony poziom. Reszta bez zmian czyli po 80 schodzi na 2. Jak chcesz wyłączyć manual to przytrzymaj jeden z przycisków dłużej i będzie wszystko w automacie. Pozdrawiam!
tez tak mam. Pierwsze allroady miały taki tryb manual i ta dioda go sygnalizuje. Jak świeci to nie zejdzie Ci automatycznie z 2 na pierwszy przy przekroczeniu 120km/h. Poza tym nie wraca na domyślny ustawiony poziom. Reszta bez zmian czyli po 80 schodzi na 2. Jak chcesz wyłączyć manual to przytrzymaj jeden z przycisków dłużej i będzie wszystko w automacie. Pozdrawiam!
-
- Forum Audi A6 / A7
Witam posiadam Allroada z 2002r i u mnie zapalenie sie pomarańczowej diody nad napisem man oznacza po prostu uszkodzenie zawieszenia a dokładniej systemu stabilizacji zawieszenia. jeśli wypięcie akumulatora i przytrzymanie przycisku dół/góra nic nie da to pozostaje tylko się modlić aby kwota naprawy nie była wyższa niż w moim przypadku 1800zł
Pozdrawiam. . .
Damian
- alukard
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi A6 Jacek
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
trzeba bylo to olac i kupic normalny zawias nie hydrauliketerenowkapl pisze:Witam posiadam Allroada z 2002r i u mnie zapalenie sie pomarańczowej diody nad napisem man oznacza po prostu uszkodzenie zawieszenia a dokładniej systemu stabilizacji zawieszenia. jeśli wypięcie akumulatora i przytrzymanie przycisku dół/góra nic nie da to pozostaje tylko się modlić aby kwota naprawy nie była wyższa niż w moim przypadku 1800zł
Pozdrawiam. . .