- Witam. Od dłuższego czasu podczas jazdy słychać stukanie dochodzące z tylnego zawieszenia. Wymieniłem jedną tuleję tylnej belki, bo druga była w dobrym stanie. Niestety nie to jest przyczyną. Postanowiłem nawet zdemontować tylną półkę by wykluczyć stukanie w tym miejscu - niestety to również nie to. Dodam tylko,że profilaktycznie wymieniłem element gumowy w górnej części tylnego amortyzatora - to chyba nazywa się odbój.
Jeśli ktoś z was miał podobny przypadek to proszę o informację, bo już sam nie wiem co tam może stukać - chyba że zawieszenie tylne w C4 ma taką kulturę pracy!
Do tematu dodaję zdjęcie poglądowe układu tylnego zawieszenia bez amorków. Sądzicie, że element wskazany pod pozycją - 19 - może być ewentualną przyczyną?
oto link :
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 46a69.html
[A6 C4] stukanie w tylnym zawieszeniu ????
[A6 C4] stukanie w tylnym zawieszeniu ????
Ostatnio zmieniony 02 mar 2011, 22:19 przez awwor, łącznie zmieniany 1 raz.
awwor
- marek [a6]
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marek
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
Sorki, zapomniałem wspomnieć o najważniejszym - na szarpakach byłem - zdiagnozowali mi właśnie tą jedną tuleję i luz w okolicach łożysk kół tylnych. Jak pisałem tuleja wymieniona, luz na łożyskach zniwelowany poprzez podciągnięcie śrub. Ponadto sprawdzałem wydajność amortyzatorów - wszystkie 4 (razem z przednimi) no i ich stan jest bardzo dobry - żaden z nich również nie cieknie.
Dlatego wydaje mi się to co najmniej dziwne.
Dlatego wydaje mi się to co najmniej dziwne.
awwor
- marek [a6]
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marek
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
U mnie stuka amor. Nie wiem czy nie dokręcony czy wywalone poduszki ale na wszelki wypadek zakupił je za całe 50 pelenów za kpl. niestety angina spowodowała że nie bardzo jest kiedy to zrobić. Sprawdź ręka czy nie jest luźny amor. U mnie Q ale to chyba podobnie.
Auto musi być czarne i mieć napędzane cztery kółka
DORADCA SERWISOWY ASO AUDI&VW
DORADCA SERWISOWY ASO AUDI&VW
-
- Forum Audi A6 / A7