Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[c4 2.5tdi] problem z amortyzatorami

Zawieszenie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bler2000
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[c4 2.5tdi] problem z amortyzatorami

Post autor: bler2000 » 11 lis 2009, 20:53

Witam

Niedawno postanowiłem wymienić amortyzatory (tył) przy moim audi. Wszystko dobrze szło do momentu kiedy zacząłem dokręcać śruby. Brak wyczucia doprowadziło do ukręcenia szpilki, FUCK. I teraz czy mogę w miejscu szpilki wywiercić otwór na wylot i wstawić tam śrubę czy może dowiercę się do zbiornika z paliwem?

Awatar użytkownika
Hincó
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kamil
Rocznik: 2009
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Hincó » 12 lis 2009, 11:46

Sprostuj co Ci się udalo zrobić, pozostałość szpilki wykręciłeś czy się nie da, gwint zerwany w karoseri czy nie ? I tak najpewniej jak od bagażnika wytargasz tapicerke i z tego co pamietam dostaniesz sie do szplek, ale to musisz sam obadać... Powodzenia <ok>
Obrazek TDI +

arthurr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: arthurr » 12 lis 2009, 14:18

jeśli rozbierzesz tapicerki bagażnika i nie znajdziesz wspawanych szpilek to.... się nie martw. One są, tyle że podłoga bagażnika jest podwójna (przynajmniej tak jest w avancie). W takim przypadku - jeśli masz miejsce - najlepiej wiercić od strony zewnętrznej dokładnie w szpilce, a jak przejdzie to jeszcze wyżej żeby się przebić przez górną blachę podłogi bagażnika. wtedy ten otwór w blasze bagażnika powiększasz już od bagażnika tak, żeby przeszedł łeb śruby, wkładasz śrube i albo skręcasz przytrzymując od góry śrubę, albo możesz przyspawać sobie śrubę na stałe (ja robiłem to 1 rozwiazanie z 2 powodów: brak spawarki i niepewność czy pospawane wyjdzie na tyle prosto żeby amorek pasował).

jeśli namieszałem i takie rozwiązanie jest tylko w avancie, lub tylko w quattro - mam nadzieję że i tak się komuś przyda ;-)

Awatar użytkownika
bler2000
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bler2000 » 12 lis 2009, 17:07

info. dla Moderatora: profil został poprawiony a mianowicie rok produkcji który przeoczyłem.

Odnośnie tematu:
Dzięki Panowie za wskazówki. Jutro rozpocznę wiercenie i zobaczę co z tego wyjdzie.

[ Dodano: 2009-11-14, 15:27 ]
Witam ponownie.
Dziś właśnie skończyłem pracę. W miejscu szpilki nawierciłem otwór i tak jak powiedziałeś ARTHURR u mnie też jest podwójna podłoga.
Otwór wywierciłem tylko w jednej części (od zewnątrz) i go nagwintowałem :mrgreen: . W tym miejscu grubość blachy wynosi 3 mm i w zupełności wystarczy. Wkręciłem śrubę i trzyma.

Dzięki wszystkim za pomoc.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C4 (1991-1997)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja