[S6 C4 2.2t AAN]Narzucanie przednich kol
[S6 C4 2.2t AAN]Narzucanie przednich kol
Witam
W moim poprzednim aucie(a6 c4 2.8)tez sie z tym spotkalem.Probowalem to wyeliminowac, jednak bez skutku.
Dzieje sie to tylko na maksymalnie skreconych kolach,np w czasie parkowania lub zawracania, szczegolnie jak na asfalcie jest troszke piasku.Czuc jak rzuca w jedna strone przodem auta.Jakby przy skrecie jedno kolo bardziej skrecilo niz drugie.Nie wiem juz czy ten typ tak ma, bo w aktualnym aucie tez to wystepuje.
Dodam ze robilem zbieznosc z katami,wymienilem poduche gorna amortyzatora,lozyska mcpersonow w stanie dobrym,kocowki kierownicze,gumki i tuleje metalowo-gumowe stabilizatora.
To jest normalne w quattro czy szukam dziury w calym?
Pozdrawiam

W moim poprzednim aucie(a6 c4 2.8)tez sie z tym spotkalem.Probowalem to wyeliminowac, jednak bez skutku.
Dzieje sie to tylko na maksymalnie skreconych kolach,np w czasie parkowania lub zawracania, szczegolnie jak na asfalcie jest troszke piasku.Czuc jak rzuca w jedna strone przodem auta.Jakby przy skrecie jedno kolo bardziej skrecilo niz drugie.Nie wiem juz czy ten typ tak ma, bo w aktualnym aucie tez to wystepuje.
Dodam ze robilem zbieznosc z katami,wymienilem poduche gorna amortyzatora,lozyska mcpersonow w stanie dobrym,kocowki kierownicze,gumki i tuleje metalowo-gumowe stabilizatora.
To jest normalne w quattro czy szukam dziury w calym?
Pozdrawiam
- 

Fontesen
ja też to mam w swojej a6 i nie jest to quattro, powiem szczerze że nie wydaje mi się to normalne że przy zawracaniu przednie koło przeskakuje mi w bok w każdym razie trochę mnie to denerwuje    

ciekawe jak jest u innych posiadaczy przednich napędów

ciekawe jak jest u innych posiadaczy przednich napędów

Było: A6 C4 2.5tdi, 115KM, 1994r,
Było: S6 C4 4.2, 290KM 1995r,
Jest: MOJA ŻABA

- Hincó
- Forum Audi A6 / A7 
- Imię: Kamil
- Rocznik: 2009
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Też to mam, też mnie to denerwuje, chyba taka geometria auto i tyle...
Na letnich (ET po 10mm mniejsze-koła bardziej na zewnątrz) jest chyba mniej to wyczuwalne...
Dodatkowo przy max skręcie potrafi magiczna siła :P lekko 'trzymac' kierownice w tym położeniu... kąt wyprzedzenia sworznia... a tego niby się nie reguluje w tym aucie...

Na letnich (ET po 10mm mniejsze-koła bardziej na zewnątrz) jest chyba mniej to wyczuwalne...
Dodatkowo przy max skręcie potrafi magiczna siła :P lekko 'trzymac' kierownice w tym położeniu... kąt wyprzedzenia sworznia... a tego niby się nie reguluje w tym aucie...
ja też jak na maxa skręcę to tak jakby jakiś magnes trzymał koła w tym położeniu, lekko odbiję w drugą stronę i już koła się prostują 
w dodatku mam 2 różne opony z przodu jedna letnia druga zimowa bo w dziurę wpadłem i mi poszła to w ogóle dziko się samochód przy zawracaniu na śniegu zachowuje

w dodatku mam 2 różne opony z przodu jedna letnia druga zimowa bo w dziurę wpadłem i mi poszła to w ogóle dziko się samochód przy zawracaniu na śniegu zachowuje
Było: A6 C4 2.5tdi, 115KM, 1994r,

kolego chyba masz rację z tym zblokowanym mostem...Adriang92 pisze:Każde quattro tak maa kilka juz miałem i ww każdym tak samo idzie sie przyzwyczaić na parkingach spokojnie i sie jedzieporostu tył pcha i mamy efekt wyjeżdżającego przodu. a czasem nie jest też tak że do 20km/h tylne koła zawsze ciągną razem? ze most jest zblokowany ciągle?
ja u siebie w s6 c4 4.2 mam tak że jak na maxa skręce koła i ruszam to słysze jak tylne koło "przeskakuje" tak jakby była "szpera"
Re: [S6 C4 2.2t AAN]Narzucanie przednich kol
witam. nie mam quatro a tez tak się dzieje przy skrecie w lewo

Kwestia przeskakiwania przednich kół to nie kwestia napędu. Tylna oś napędzana owszem lekko upośledza kierowalność ale nie ma wiekszego znaczenia jeśli chodzi o "przeskakiwanie" kół. Problem tkwi w ustawieniu kompletnej geometrii a wcześniej warto sprawdzić usatwienie wózka względem budy - dane są dostępne w ELSA lub Sam Naprwiam Audi 100. 
A jeszcze mam pytanie, czy wszyscy macie servotronic?

A jeszcze mam pytanie, czy wszyscy macie servotronic?
Historia z C5: A6 3,0 ASN->S6 4,2 AQJ->S6 4,2 ANK
Obecnie: Audi A8 D2 4,2 32V 299KM ABZ
						Obecnie: Audi A8 D2 4,2 32V 299KM ABZ

Też mi to przeszkadza, ale pocieszyłem sie że nie tylko ja tak mam
  Też mi to przeszkadza, ale pocieszyłem sie że nie tylko ja tak mam