Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Audi A6/C7 myszkuje i niestabilne podczas jazdy

Zawieszenie
ODPOWIEDZ
WalterXd
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Waldek
Rocznik: 2012
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Multitronic
Paliwo: Diesel

Audi A6/C7 myszkuje i niestabilne podczas jazdy

Post autor: WalterXd » 19 paź 2023, 12:36

Witam. Mój pacjent to Audi A6 C7 2,0 TDI 2013, sedan, automat, CGLC. Przebieg obecnie 160 tys. Przebieg jest oryginalny ponieważ auto mam od 2019 r od przebiegu 73 tyś. polski salon i pełen serwis w ASO Kielce. Auto nigdy nie miało kolizji. Opony lato Goodyear Eagle F1 245x45 r18, zima Nokian Wr D4 225x50 r 18r.
Mam problem z zawieszeniem ponieważ auto prowadzi i myszkuję po drodze. Nadmieniam że jak jadę na stację diagnostyczną to diagności mówią że szybciej rozwalę testami to zawieszenie. Kolejny raz amory od 72 do 77 procent. Żadnych luzów i stuków. Na silę wymieniłem 2 duże tuleje na bananie dolnym z przodu samochodu. Z tyłu w jednym z warsztatów wyjmowali mi nawet amory bo stwierdzili że może czasem tak być ze na diagnostyce ok a fizycznie są uszkodzone. Geometria robiona kilka razy. Niby wszystko świeci na zielono i każdy mówi że pięknie. podczas wjazdu na płytę na diagnostyce pokazywał że gubił geometrie w trasie lata.
Magiel ponoć ok.
Czy jakiś sterownik źle pracuje??
Coś kiedyś słyszałem o aktualizacji servtronica czy coś takiego. Ponoć mi to wgrali juz.
Podczas przyspieszania miałem wrażenie że zawsze jedno koło ciapnęło i trzeba było kontrować, podczas zwalniania uciekał na druga stronę. Podczas jazdy na autostradzie, każdy wyjazd z za tira, ekranu nawet przy spokojnej jeździe był przestawieniem auta. Strach jechać.
Czasem jak jest prosto jest ok a czasem zaczyna latać jak chce. W koleinach go prowadzi.

Po kolejnej geometrii, pojechałem na wymianę tarcz i klocków i mój kolega mechanik zmierzył listwą rozstaw kół z przodu jak się okazało były mocno rozjechane na zewnątrz (geometria pokazywała wcześniej zielone że jest dobrze) na zasadzie zwykłej listwy skręcił je i zrobił tzw zerowanie (na wprost). Jest poprawa podczas przyspieszania ale jak zwalniam to ma dalej tendencje zamiatania i prowadzenia. po wjeździe na płytę okazało się że mieści się już w normie rozjazdu geometrii.
Jak zmierzył tył również się okazało że koła są rozstawione na zewnątrz i to sporo. Tego nie zmienialiśmy póki co.
Zastanawiam się czy spróbować też wyzerować koła (dać na wprost)??
Wiecie jak to powinno być??
Jakie są ustawienia czy koła powinny być na wprost czy rozstawione na zewnątrz??

Ktoś pisał o krzywej zbieżności na Hunter 3 D (goście od geometrii robią oczy jak im to mówię)

Proszę o jakąś pomoc i podpowiedzi bo głupieje.
można na priv tez pisać.
Dziękuję

Majk3991
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2010
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Re: Audi A6/C7 myszkuje i niestabilne podczas jazdy

Post autor: Majk3991 » 27 wrz 2024, 10:13

Mogę powiedzieć tyle że mam identyczne objawy i także nie mogę sobie z tym poradzić, wymienione tuleje na bananach, łączniki stabilizatora, gumy na drążku stabilizatora, geometria, objawy na dwóch kompletach kół 19 lato 17 zima, wcześniej jeździłem na 17 lato i było to samo, także koła moim zdaniem można wykluczyć w 100%.

LukasXTC
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Łukasz
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 BMK 224KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic

Re: Audi A6/C7 myszkuje i niestabilne podczas jazdy

Post autor: LukasXTC » 27 wrz 2024, 22:37

Odkopujesz temat z rok temu - jak kolega waldek sobie nie poraził to w swoim. Niestabilna jazda może być wynikiem kół rozbieżnych, w modelu C6 z tyłu i przodu mają być koła zbieżne po to, że auto ma się stabilnie zachowywać przy prędkościach autostradowych a nie bieszczadzkich serpentynach.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A7 4G (2010-2018)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl