[ All] czym wymyć dokładnie skórzaną kierownicę?
- mwx
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi A6
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
[ All] czym wymyć dokładnie skórzaną kierownicę?
Moja skórzana kierownica w audi jest nieprzyjemna w dotyku, brudna a na dodatek pocą mi się na niej dłonie.
W żadnym innym aucie, ani w żadnej innej sytuacji generalnie łapy mi się nie pocą. Podejrzewam, że ktoś mógł kiedyś pokryć ją jakimś środkiem, z którym moja skóra nie może się dogadać, dlatego chciałbym ją dokładnie wyczyścić/odtłuścić.
Zastanawiam się jakiego środka użyć, żeby nie uszkodzić skóry. Kierownica jest w dobrym stanie, nie ma odbarwień, pęknięć ani zarysowań i nie chciałbym jej zniszczyć.
Zastanawiałem się nad czyszczeniem przy pomocy alkoholu - powinien bez problemu usunąć tłusty osad, jednak nie wiem czy nie wysuszy za bardzo skóry.
Czy są jakieś specjalne środki do czyszczenia i pielęgnacji skóry która wystawiona jest na permanentny kontakt z łapskami?
Czym zaatakować ten brud?
W żadnym innym aucie, ani w żadnej innej sytuacji generalnie łapy mi się nie pocą. Podejrzewam, że ktoś mógł kiedyś pokryć ją jakimś środkiem, z którym moja skóra nie może się dogadać, dlatego chciałbym ją dokładnie wyczyścić/odtłuścić.
Zastanawiam się jakiego środka użyć, żeby nie uszkodzić skóry. Kierownica jest w dobrym stanie, nie ma odbarwień, pęknięć ani zarysowań i nie chciałbym jej zniszczyć.
Zastanawiałem się nad czyszczeniem przy pomocy alkoholu - powinien bez problemu usunąć tłusty osad, jednak nie wiem czy nie wysuszy za bardzo skóry.
Czy są jakieś specjalne środki do czyszczenia i pielęgnacji skóry która wystawiona jest na permanentny kontakt z łapskami?
Czym zaatakować ten brud?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 2010
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 1.6 ADP 101KM
- Paliwo: Benzyna
- mwx
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi A6
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Paliwo: Benzyna+LPG
Mógłbyś podać nazwę środków których używasz?Dirty pisze: kierownicę traktuję tym samym co foteleCzyszczenie + odżywka, efekt jest piorunujący w dotyku
Ja też czyściłem jakimś środkiem do skór, a potem impregnowałem, ale kiera jest jakaś taka śliska i niezbyt przyjemna w dotyku.
Zdecydowanie przyjemniejsza jest np skóra w avensisie, której nigdy niczym nie smarowałem - jest matowa i mogę zrobić 300km, a ręce mam suche i nic się nie klei.
Dlatego wymyśliłem, że może warto by było tę w audi dokładnie odtłuścić żeby osiągnąć podobny efekt jak w toyocie.
Spróbuję na początek tym ludwikiem z ciepłą wodą

Do czyszczenia skóry są specjalne pianki. Ja mam taką piankę z ledercentrum i jestem zadowolony. Do konserwacji również używam kosmetyków od nich.
Jak Ci szkoda kasy, to można przeczyścić skórę wodą z szarym mydłem. Uważaj tylko żeby skóry nie przemoczyć bo jej to nie służy. Najlepiej czyścić pianą a nie wodą z mydłem. Do czyszczenia dobra będzie szczoteczka i miękka, chłonna ściereczka do usuwania nadmiaru wilgoci.
Co do rozpuszczalników, to ja czyściłem skórę również benzyną ekstrakcyjną. Ciężko tym rozpuszczalnikiem uszkodzić farbę (przynajmniej u mnie). Wystrzegaj się natomiast rozpuszczalników na bazie acetonu - chyba, że masz zamiar zmyć farbę ze skóry
Jak Ci szkoda kasy, to można przeczyścić skórę wodą z szarym mydłem. Uważaj tylko żeby skóry nie przemoczyć bo jej to nie służy. Najlepiej czyścić pianą a nie wodą z mydłem. Do czyszczenia dobra będzie szczoteczka i miękka, chłonna ściereczka do usuwania nadmiaru wilgoci.
Co do rozpuszczalników, to ja czyściłem skórę również benzyną ekstrakcyjną. Ciężko tym rozpuszczalnikiem uszkodzić farbę (przynajmniej u mnie). Wystrzegaj się natomiast rozpuszczalników na bazie acetonu - chyba, że masz zamiar zmyć farbę ze skóry