Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[S6 C5] zimne powietrze z okolic schowka pasażera

Wnętrze
ODPOWIEDZ
user

[S6 C5] zimne powietrze z okolic schowka pasażera

Post autor: user » 06 sty 2015, 21:30

Kilka dni temu zauważyłem, że podczas jazdy do kabiny dostaje się zimne powietrze z okolic schowka pasażera, a konkretne ze szczelin pomiędzy schowkiem a konsolą oraz między schowkiem a drzwiami.
Na pewno jest to powietrze z zewnątrz, spoza komory silnika, bo było zimne (nie chłodne) pomimo, że z nawiewów (także dolnych) leciało ciepłe powietrze.
Zdemontowałem dzisiaj schowek i nurkowałem dobry kwadrans pod deską, ale nie znalazłem nic niepokojącego <uoee>
Ma ktoś pomysł skąd może zawiewać? Nie uśmiecha mi się zrzucanie całej deski <zalamka>

[ Dodano: 2015-01-06, 21:30 ]
Byłem się przejechać po autostradzie ze zdjętym schowkiem.
Zimne powietrze leci z okolic wentylatora, jutro go zdemontuję i zobaczę co tam się dzieje.

chelsea78
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: chelsea78 » 09 sty 2015, 18:08

no wlasnie mialem Ci pisac ze za schowkiem jest wentylator i jedynie stamtad moze leciec zimne powietrze

user

Post autor: user » 16 sty 2015, 15:46

Wygląda na to, że źródłem nieszczelności jest wybrakowana gąbkowa uszczelka w puszce filtra kabinowego, a konkretnie część 4B1819165 :) Gąbka się kruszy i miejscami są ubytki.
Teraz pytanie - jak zdemontować puszkę filtra kabinowego? Znalazłem 2 nakrętki widocznie po demontażu dużego podszybia, ale coś chyba jeszcze trzyma z tyłu.

[ Dodano: 2015-01-16, 15:46 ]
Problem rozwiązany :>

drookash
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: drookash » 27 sty 2015, 20:58

No ale chyba się pochwalisz co ? Wymieniłeś ? Uszczelniłeś ? Jakie rozwiązanie - wypada napisać dla potomności.
Wymieniałem całą podstawę filtra powietrza na nową z ASO i w komplecie była uszczelka.
Trzymały ją 3 nakrętki - patrząc od przodu to dwie po lewej i jedna po prawej w samej obudowie już. Do tej z tyłu po lewej dostaniesz się tylko po zdjęciu plastikowego podszybia tego przy samej szybie. Inaczej... to chirurga zaproś do pomocy.
Powodem wymiany u mnie był złamany uchwyt czujnika jakości powietrza. Czujnik latał sobie po podszybiu na kabelku. Całość zajęła 1h i 2piffffka
Audi 80 FWD 2.0 90PS - ex
Audi A6 FWD 1.9 131PS - ex
Audi S6 C5 Q 4.2 340PS - jest i cieszy :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja