[Audi A6 C5] Zatrzasniety bagaznik
[Audi A6 C5] Zatrzasniety bagaznik
Witam.Mam problem z klapa bagaznika w moim avancie.Mianowicie ostatnio zamknalem go i wczoraj chcialem dorzucic plytke do zmieniarki i nie moge go otworzyc. centralny w ogole nie dziala,ale slysze jakis dzwiek tak jakby ta czesc ktora sie porusza wracala na swoje miejsce. polozylem siedzenia wszedlem od tylu i nie wiem jak sie za to zabrac,nie moge nic z tym zrobic. czy jest jakis sposob zeby awaryjne otworzyc bagaznik czy zostaje tylko przewiercenie zamka.PZDR
- Wujek-West
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.3 133KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
- mwx
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi A6
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Spróbuj odkręcić śrubę pod trójkątem ostrzegawczym i tę w uchwycie za który zwykle zamyka się klapę i odciągnąć tapicerę od klapy, żeby zaświecić latarką i zobaczyć co tam się stało. Ja bym próbował odciągać przy szybie, na środku.
U mnie są wyrobione zatrzaski i czasem jak mocniej pierdyknę to na górze plastik sam potrafi się lekko odczepić - to znaczy że da się tam zajrzeć nic nie niszcząc.
Możliwe, że spadło/urwało się cięgno - może wystarczy odpowiednio zaadziałać jakimś wygiętym prętem.
Ostatecznie lepiej chyba zniszczyć plastik od środka, niż rozwalać zamek, bo nawet jak go rozwiercisz to to wcale nie musi zadziałać.
U mnie są wyrobione zatrzaski i czasem jak mocniej pierdyknę to na górze plastik sam potrafi się lekko odczepić - to znaczy że da się tam zajrzeć nic nie niszcząc.
Możliwe, że spadło/urwało się cięgno - może wystarczy odpowiednio zaadziałać jakimś wygiętym prętem.
Ostatecznie lepiej chyba zniszczyć plastik od środka, niż rozwalać zamek, bo nawet jak go rozwiercisz to to wcale nie musi zadziałać.
Wiesz mialem juz taka sytuacje. wystarczy odczekac pare dni i chodzi. lub po rpostu otworz awaryjnie. jak kladziesz siedzenia to po prawej stronie masz taka malutka klapke otworz ja i pociagnij dzwignie. bagaznik sie otworzy
Silnik jest Bogiem,
Prędkość nałogiem,
Turbo podstawa,
Audio zabawa,
Nie ma to jak bryka,
Głośny ryk Silnika,
Setka na Liczniku,
Wzmacniacz w Bagażniku.
Prędkość nałogiem,
Turbo podstawa,
Audio zabawa,
Nie ma to jak bryka,
Głośny ryk Silnika,
Setka na Liczniku,
Wzmacniacz w Bagażniku.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 2010
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.6 ADP 101KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
witam,
podlacze sie pod temat, bo mam identyczny problem jak w tytule.Z tym ze ja niewiem jak dostac sie do srodka swego bagaznika.Moja Audiczka to A6 C4.Centralny mam odlaczony od silownika klapy
, a kluczykiem nie moge ani w prawo, ani w lewo ruszyc.Tak jakby wogule nie pasowal
.Od srodka dostac sie nie mozna, bo pomiedzy oparciem a bagaznikiem znajduje sie blacha.Dodam ze otwor na narty rowniez odpada, niema go.Po za tym mam w bagazniku butle na gaz (65L) umieszczona dokladnie za oparciem
, wiec przez otwory na glosniki takze nic nie zdzialam.
Czy pozostaje mi rozwiercenie zamka, czy moze naciecia pod tablica rejestracyjna (tego wolalbym uniknac) w celu siagniecia recznie ciegien klapy?
rozwiercenie zamka wydaje mi sie najlepszym rozwiazaniem, ale moze ktos z klubowiczow przerobil ten i obmyslil jakis patent?
pozdro
podlacze sie pod temat, bo mam identyczny problem jak w tytule.Z tym ze ja niewiem jak dostac sie do srodka swego bagaznika.Moja Audiczka to A6 C4.Centralny mam odlaczony od silownika klapy

Czy pozostaje mi rozwiercenie zamka, czy moze naciecia pod tablica rejestracyjna (tego wolalbym uniknac) w celu siagniecia recznie ciegien klapy?
rozwiercenie zamka wydaje mi sie najlepszym rozwiazaniem, ale moze ktos z klubowiczow przerobil ten i obmyslil jakis patent?
pozdro
- Hincó
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Rocznik: 2009
- Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Nie wiem czy w a6 jest tak samo, ale w setce pojemnik na koło zapasowe jest plastikowy i nieraz popękany, można go poświęcić i cały wejdziesz do środka żeby dostać się do zamka.
Albo wyciąć 'otwór' technologiczny za tablicą, siłownik jest w okolicy zamka na kluczyk, ale byle dziura pomoże w pchnięciu zamka... Powodzenia
Albo wyciąć 'otwór' technologiczny za tablicą, siłownik jest w okolicy zamka na kluczyk, ale byle dziura pomoże w pchnięciu zamka... Powodzenia

Dzis bylem u speca od zamkow. Twierdzil ze kiedys mial do czynienia z tym zamkiem tego modelu.Ale cuz meczyl sie ponad godz. i nic
.
Odkrecil lampke od oswietlenia tablicy rejestracyjnej i przez otwor szperal wygietym drutem przy zamku (na kluczyk).Mowil cos ze musi natrafic na blaszke otwierajaca zamek. Niestety bez efektu.Moze komus udalo sie w ten sposob otworzyc klape??
Co tyczy sie plastykowego pojemnika na zapasowke to mam caly. Druga sugestia Hincó bardziej mi odpowiada odnosnie otworu technicznego.Mam tylko pare pytan: jakiej srednicy otwor wywierciles, w ktorym dokladnie miejscu, i czy woda nie zbiera ci sie w klapie?

Odkrecil lampke od oswietlenia tablicy rejestracyjnej i przez otwor szperal wygietym drutem przy zamku (na kluczyk).Mowil cos ze musi natrafic na blaszke otwierajaca zamek. Niestety bez efektu.Moze komus udalo sie w ten sposob otworzyc klape??
Co tyczy sie plastykowego pojemnika na zapasowke to mam caly. Druga sugestia Hincó bardziej mi odpowiada odnosnie otworu technicznego.Mam tylko pare pytan: jakiej srednicy otwor wywierciles, w ktorym dokladnie miejscu, i czy woda nie zbiera ci sie w klapie?
- Hincó
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Rocznik: 2009
- Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
kushi, ja tego u siebie nie robiłem, wiem że tak ludzie sugerują, oczywistą sprawą jest że trzeba będzie ten otwór jak nie zaspawać to zaślepić blachą osadzoną na np sylikon czy klej do szyb, tylko będzie klops jak złodziej będzie o tym wiedział i otworzy Ci auto, chociaż sądze że będzie mu łatwiej poprostu otworzyć drzwi kluczykiem np z a4 b5 w podobnych lat (ja tak zrobiłem bo pomyliłem kluczyki jak brałem ze stolika w domu zaraz po zakupie c4, ale nie odpaliłem-uszkodziłem stacyjke
)
Otwór wydaje mi się że wystarczy rzędu 10x10cm, nawet takim po wietrzle fi 10mm może Ci się udać jak znajdziesz odpowiedni pręcik

Otwór wydaje mi się że wystarczy rzędu 10x10cm, nawet takim po wietrzle fi 10mm może Ci się udać jak znajdziesz odpowiedni pręcik